Nyáron sincs megállás a nagyvállalatoknál

2023. 07. 26., 11:11

Nyáron sem húzzák le a rolót a hazai nagyvállalatok, 10-ből 9 cég nem tervez leállást szeptemberig. A cégvezetők viszont többnyire megengednek maguknak egy kis pihenést: minden negyedik 1-2 hétre, közel harmaduk pedig több mint két hétre megy el nyaralni idén nyáron. A gyermekes munkavállalók támogatásában a vállalatok harmada partner a nyári szünetben – derül ki a K&H kutatásából.

„A nagyvállalatok működését nem befolyásolja érdemben a nyári időszak, 10-ből 9 vállalat nem tervez szünetet tartani szeptemberig. Csupán minden tizedik cég készül teljes leállásra idén, ami várhatóan 1-2 hétig fog tartani. A különböző ágazatok közül leginkább az ipari vállalatokra jellemző a nyári leállás (20 százalék), a kereskedelemben viszont szinte alig lesz olyan cég, aki több hétre kirakná a zárva táblát (4 százalék). A szolgáltatásban pedig az átlaggal szinte megegyező arányban várható nyári leállás (9 százalék)” – mondta Rajna Gábor, a K&H Vállalati ügyfelek divízió vezetője.

A főnökök is nyaralnak

A vezetők is megengednek maguknak egy kis szabadságot nyáron. Legnagyobb arányban azok vannak, akik 1-2 hétre hagyják hátra a munkát (37 százalék), de közel minden harmadik cégvezető tervez több mint két hetes nyaralást (29 százalék). Minden ötödik vezető azonban alig tud elszakadni a munkától, mert kevesebb, mint egy hétre hagyja csak ott a vállalatot (19 százalék), míg olyan is bőven akad, aki egyáltalán nem megy el szabadságra nyáron (15 százalék).

A kutatás arra is rávilágít, hogy a szabadság hossza szoros összefüggésben van a cég árbevételének nagyságával. A 10 milliárd forint alatti éves árbevételű vállalatokbál minden harmadik vezető tud elmenni több mint két hét pihenésre, míg a 10 milliárd forint feletti éves árbevételű cégeknél csupán minden nyolcadik, és inkább a rövidebb nyaralás jellemző.

Az ágazatok közül az iparban és a szolgáltató szektorban a maximum 2 hetes (44 százalék-44 százalék) nyaralás jellemző. A kereskedelemben viszont úgy tűnik nagyobb szünetre van szükség, mert itt a minimum 2 hetes nyaralás a legjellemzőbb a cégvezetők körében (36 százalék).

Gyerekekkel a munkahelyen

A nyár a gyerekes munkavállalóknak általában nehezebb időszak, hiszen meg kell oldani a kicsik felügyeletét amíg újra megkezdődik az óvoda vagy az iskola. Úgy tűnik azonban, hogy a nagyvállalatok egy jelentős része partner ebben, mivel a cégek harmada támogatja a gyermekes munkavállalóit a nyári szünet idején: a vállalatok negyedénél be lehet vinni a gyerekeket a munkahelyre, de minden tizedik dolgozónak lehetősége van otthonról dolgozni a vakáció alatt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS