Nyáron sincs megállás a nagyvállalatoknál

2023. 07. 26., 11:11

Nyáron sem húzzák le a rolót a hazai nagyvállalatok, 10-ből 9 cég nem tervez leállást szeptemberig. A cégvezetők viszont többnyire megengednek maguknak egy kis pihenést: minden negyedik 1-2 hétre, közel harmaduk pedig több mint két hétre megy el nyaralni idén nyáron. A gyermekes munkavállalók támogatásában a vállalatok harmada partner a nyári szünetben – derül ki a K&H kutatásából.

„A nagyvállalatok működését nem befolyásolja érdemben a nyári időszak, 10-ből 9 vállalat nem tervez szünetet tartani szeptemberig. Csupán minden tizedik cég készül teljes leállásra idén, ami várhatóan 1-2 hétig fog tartani. A különböző ágazatok közül leginkább az ipari vállalatokra jellemző a nyári leállás (20 százalék), a kereskedelemben viszont szinte alig lesz olyan cég, aki több hétre kirakná a zárva táblát (4 százalék). A szolgáltatásban pedig az átlaggal szinte megegyező arányban várható nyári leállás (9 százalék)” – mondta Rajna Gábor, a K&H Vállalati ügyfelek divízió vezetője.

A főnökök is nyaralnak

A vezetők is megengednek maguknak egy kis szabadságot nyáron. Legnagyobb arányban azok vannak, akik 1-2 hétre hagyják hátra a munkát (37 százalék), de közel minden harmadik cégvezető tervez több mint két hetes nyaralást (29 százalék). Minden ötödik vezető azonban alig tud elszakadni a munkától, mert kevesebb, mint egy hétre hagyja csak ott a vállalatot (19 százalék), míg olyan is bőven akad, aki egyáltalán nem megy el szabadságra nyáron (15 százalék).

A kutatás arra is rávilágít, hogy a szabadság hossza szoros összefüggésben van a cég árbevételének nagyságával. A 10 milliárd forint alatti éves árbevételű vállalatokbál minden harmadik vezető tud elmenni több mint két hét pihenésre, míg a 10 milliárd forint feletti éves árbevételű cégeknél csupán minden nyolcadik, és inkább a rövidebb nyaralás jellemző.

Az ágazatok közül az iparban és a szolgáltató szektorban a maximum 2 hetes (44 százalék-44 százalék) nyaralás jellemző. A kereskedelemben viszont úgy tűnik nagyobb szünetre van szükség, mert itt a minimum 2 hetes nyaralás a legjellemzőbb a cégvezetők körében (36 százalék).

Gyerekekkel a munkahelyen

A nyár a gyerekes munkavállalóknak általában nehezebb időszak, hiszen meg kell oldani a kicsik felügyeletét amíg újra megkezdődik az óvoda vagy az iskola. Úgy tűnik azonban, hogy a nagyvállalatok egy jelentős része partner ebben, mivel a cégek harmada támogatja a gyermekes munkavállalóit a nyári szünet idején: a vállalatok negyedénél be lehet vinni a gyerekeket a munkahelyre, de minden tizedik dolgozónak lehetősége van otthonról dolgozni a vakáció alatt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 18:10:16
A menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS