Modernizálni kellene az idősotthonok higiéniás eszközeit

2021. 02. 16., 14:00

Nem könnyű ma helyt állni az idősotthonok és szociális intézmények dolgozóinak. A koronavírus-járvány idején elengedhetetlenül nagy hangsúlyt kell helyezni a higiéniára a mindennapos mosási és takarítási munkálatok során. A ruhaneműk, edények vagy orvosi felszerelések professzionális megtisztítása ugyanis elősegíti a vírus megállítását vagy terjedésének lelassítását.

Ezeknek az intézményeknek jelenleg sokkal magasabb higiéniai követelményeknek kell megfelelniük, hogy óvni tudják az ott lakók és dolgozók egészségét. Ez sokszor speciális feladatokat igényel.

„Megdöbbentő, de még 2021-ben is a legtöbb ilyen intézményben az ágytálaknál kézi mosogatást alkalmaznak. Ez különösen veszélyes, mert a dolgozók egészsége is veszélyben forog. Sokkal jobb megoldás a fertőtlenítőgépek használata, melyek ezt a folyamatot biztonságossá teszik. Az automatizált gépeket kifejezetten a legmagasabb higiénia követelmények kiszolgálására fejlesztették ki. Megfelelő program-, és vegyszerhasználat mellett elpusztítja a vírusokat és baktériumokat. Ahol még kézzel tisztítanak mindent, ott általában beáztatják a vegyszeres folyadékba, aztán elöblítik. Ez nem csak, hogy nem környezetbarát, de nem is mindig elegendő. A kézi tisztításnak sokkal nagyobb a fertőzésveszélye, salmonnella, stafilococcus vagy más egyéb baktériumok is megjelenhetnek így” – mondta Huber Anikó, a Mielemed MPM Kft. kereskedelmi és pénzügyi vezetője.

Szakértők szerint koronavírus-járvány terjedésének megállításában is nagy szerepe lenne az automatizált eszközöknek. A széklet-PCR-vizsgálat jelentősége a SARS-fertőzés óta ismert. A vizsgálatokból kiderült, hogy az igazolt betegek 36-56 százalékában a vírus kimutatható a székletből. A székletpozitivitás időtartama 1-16 nap. Az esetek 23-82 százalékában lehetséges, hogy a negatív felső légúti eredmény ellenére a széklet PCR-pozitív marad 1-11 napig, utalva arra, hogy a vírus hosszabb ideig él az emésztő- mind a légzőszervben. Becslések szerint az idősgondozó intézmények kevesebb, mint 10 százalékában használnak automata fertőtlenítő berendezést a különböző eszközök, textíliák tisztítására.

Megoldás lenne az automatizálás

Fontos lenne minden olyan munkafolyamatot automatizálni, ami segítheti a fertőzések terjedésének megállítását. Ilyenek az ágytálak tisztítása, a szennyezett textíliák, edények mosása, fertőtlenítésére. Ezek a készülékek – mint az ágytálmosó, a mosogatógép, mosógép és a szárítógép – képesek a kórokozók elterjedésének megakadályozására. A gépek az aktuális irányelveknek és ajánlásoknak megfelelően elvégzik az edények, ruhák termikus fertőtlenítését, ezáltal a legszigorúbb higiéniai szabványok betartását is garantálják.

„Vannak olyan helyek, ahol a mai napig háztartási gépeket használnak, de ezek lassabbak, nem ipari felhasználásra tervezték. A folyamatos igénybevétel miatt hamar tönkre mennek, sokszor akár évente újat kell vásárolni. Sok helyen ezen próbálnak spórolni, de egy professzionális gép ezzel szemben sokkal hosszabb ideig használható, akár 25-30 évig, magas igénybevétel mellett is. Mindemellett a mai világban nem mehetünk el a környezettudatosság mellett sem: ezeknek a gépeknek az áram és vízfelhasználása is jóval kedvezőbb” – tette hozzá a Mielemed MPM Kft. szakértője.

Az egészségügyi és szociális intézmények 80 százaléka érintett

Becslésük szerint a hazai idősotthonok 80 százalékában szükség lenne ilyen magas fokú fertőtlenítést biztosító gépek használatára. Az ideális ajánlás szerint minden kórházi osztályon és szociális intézményben lehetne javítani a higiéniás helyzeten.

Az eszközök mosókamrája és burkolata hő- és korrózióálló nemesacélból készül. A teljesen simára, hegesztővarratok nélkül kidolgozott mosókamra ellenáll a maradványok megtapadásának, miközben a külső felületek minimális résméretei különösen könnyű tisztítást tesznek lehetővé. Az előre telepített programok ártalmatlanítják a vírusokat és baktériumokat, valamint elpusztítják azokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-08 12:41:03
A lakásbiztosítások kiemelt szerepet kapnak a nyár elején gyakran előforduló viharok és az azok okozta károk miatt – közölte a Netrisk.hu. Ha régen, akár 5 évvel vagy korábban kötött lakásbiztosításról van szó, érdemes megnézni, milyen értékű az ingatlan.
2023-06-08 09:41:20
Nem árt figyelni, hogy milyen jogviszonyban foglalkoztatják a diákmunkásokat, mert az eltérő formákhoz tartozó különféle adózási kötelezettségek jelentős hatással vannak a nettó jövedelem alakulására. A főbb lehetőségeket járja körül a Moore Hungary elemzése.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS