Mihalcsek Noémi: Fontos szerepet kap a minőségi közösségi élet kialakítása a Dunaújvárosi Repülőtéren

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 05. 30., 08:15

Hosszú távon abban bízunk, hogy repterünk szolgáltatásainak a minősége hírértékkel bír, és a pozitív tapasztalatokra alapozva ajánlanak majd minket ügyfeleink – mondta az Üzletemnek Mihalcsek Noémi, a Baracs Repülőtér Kft. társtulajdonosa.

Mihalcsek Noémit, a rendezvényszervezéssel foglalkozó Golden Events Kft. ügyvezetőjét régóta foglalkoztatta a gondolat, hogy közelebb kerüljön a repüléshez. Üzlettársaival elnyerte a Dunaújvárosi Repülőtér üzemeltetési jogait a következő 20 évre. Bár a koronavírus-járvány miatti helyzet sok mindent megnehezít, most is gőzerővel dolgozik – és nem csak a repülőtéren, hanem a másik cégében is. Noémival arról is beszélgettem, hogy mire tanította meg a jelenlegi válsághelyzet?

Hogyan jött az ötlet, hogy repülőtér üzemeltetésébe kezd?

– A repülés gyerekkori vágyam volt, mindig is izgalmasnak tartottam azt, ha valaki pilótának készül és körbeutazza a világot. Felnőtt fejjel már másképp látom a dolgokat, a repülés is többet jelent, de a kapcsolódás megmaradt. Kezdetben nem repülőtér üzemeltetése volt a tervünk, egyszerűen szerettünk volna találni egy olyan repülőteret Magyarországon, ahol cégünk az egyik fő tevékenységét az ejtőernyős tandemugrást végezheti. Miután bérlőként több reptéren elutasítottak minket, rátaláltunk az itteni lehetőségekre, és megpályáztuk az üzemeltetési jogot. Szerződésünk 15+5 évre szól.

Kik a társai? Hogyan kezdődött a munka? Mennyi tőke kellett a Baracs Repülőtér Kft. induláshoz?

– Két üzlettársam van: Farkas Gábor ejtőernyős szakmai vezető, Moskovits Ervin pedig repülés szakmai vezető. A munkafolyamat a szerződéskötés után, januárban kezdődött el ténylegesen, bár mondhatom azt, hogy miután tavaly júliusban megtudtuk, hogy mi nyertük a pályázatot, azóta megállás nélkül dolgozunk. Nagyon sok engedélyt kellett beszereznünk, mind a repülőtérrel, mind pedig a tevékenységeink működésével kapcsolatban. Mivel a fő tevékenységünk az ejtőernyős tandemugrás, valamint a sportejtőernyős képzés, ezek törvényes működtetéséhez plusz engedélyekre van szükségünk. Mindez igen lassú folyamat, de szépen haladunk. Ami az anyagi ráfordításainkat jelenti, kezdetben több 10 milliós, középtávon 100 milliós nagyságrenddel számolunk.

Milyen célkitűzéseket fogalmaztak meg az idei „vírusos" évre, és hová kívánnak eljutni 20 év múlva?

– Az idei év célkitűzése az összes szükséges engedély beszerzése, a Repülőklub megalapítása, továbbá az ejtőernyős képzőszervezet megalapítása, ami lényegében már el is készült. Jelenleg is zajlanak az építkezések: a mosdó, zuhanyzó megépítése, büfé, közösségi tér, pilótapihenő kialakítása, és mivel családbarát repülőtér vagyunk, ezért a reptérre kilátogató gyerekekre is gondolva, játszótér is lesz. A repülőtér fejlesztése tehát folyamatban van.  A jövőt illetően rengeteg tervünk van. Mindenképpen olyan repülőteret álmodtunk meg, ahol mindenki megtalálja az érdeklődési körének megfelelő lehetőségeket. Legyen az akár egy tandemugrás, vagy magának a sportnak a megtanulása, esetleg ha valaki pilótának készül, legyen lehetősége az alapokkal megismerkedni. A repülőtér viszonylag nagy, 35 hektár felett kaptuk meg a rendelkezési jogokat, ezért szeretnénk különböző rendezvényeknek, versenyeknek is otthont adni. A minőségi közösségi élet kialakítása is fontos szerepet kap. 

Milyen eszközökkel építenek új brandet?

– 2 brandet is építünk. Az egyik a repülőtér brandje, amely szakmai szolgáltatást, karbantartó bázist, repülő iskolát, verseny- és tréninghelyszínt, felkészülő táborok helyszínét jelenti. Mindezt szakmai fórumokon erősítjük. A másik brand az ejtőernyős tandemugrásra fókuszál, erősítése pedig a klasszikus marketing eszközökkel történik, vagyis online reklámokat készítünk, szélesítjük és kiépítjük az értékesítő partnerek és személyes kapcsolatok körét. Hosszú távon természetesen abban bízunk, hogy repterünk szolgáltatásainak a minősége hírértékkel bír, és a pozitív tapasztalatokra alapozva ajánlanak majd minket ügyfeleink.

A reptéren saját klubja, a Baracs Repülőklub is otthonra talál. Itt melyek a fő feladatok? Hogyan lehet jelentkezni?

– A Baracs Repülőklub egy sok szakosztályos klub, amelynek egyes területei hamarosan megkezdik a működést. Vannak olyan szakosztályok, ahol még folyamatban van a megfelelő szakmai vezetők kiválasztása. Amint megtaláltuk a legmegfelelőbb vezetőt, azonnal indulnak az egyes szakosztályok. Fő feladataink az utánpótlásképzés, a közösségépítés, új versenyzők kinevelése. Jelentkezni Facebook oldalunkon keresztül lehet, továbbá telefonon, vagy személyesen a reptéren.

Hogyan és mikor lesz rentábilis a repülőtér üzemeltetése?

– A reptér összes bevételét a fenntartásra és a fejlesztésre fordítjuk, így biztosítható a hosszú távú fenntartás és fejlődés. A reptér az az alap infrastruktúra, amire települve, amihez csatlakozva az itt működő cégek profitot tudnak termelni.

Mit kell tudnia egy IV. osztályú repülőtérnek? A tervek között szerepel a magasabb osztályba lépés?

– A IV. osztályú repülőtér nem minőségi kategóriát, hanem funkcionalitást takar, ezért nem kívánunk más kategóriába tartozni, a megcélzott feladatokat ezen kategórián belül végre tudjuk hajtani.

Idén meg tudják tartani a repülőnapot?

– Sajnos eddig úgy néz ki, hogy az idei repülőnap elmarad. A szabályozás változásától függ, mivel augusztus 15-ig nem lehet rendezvényeket tartani a repülőnap pedig július 11-re volt kitűzve. Egy ilyen volumenű rendezvény szervezése hosszú folyamat, és mivel, elég nagy a bizonytalanság a jelenlegi helyzetben, úgy gondolom, hogy az idei évben ezt most el kell engednünk. Viszont terveink között szerepel kora ősszel egy családi repülőtéri nap megszervezése.

Mi a nehezebb feladat: kis repülőgépet vezetni vagy repülőtéri rendezvényeket értékesíteni?

– Két különböző kihívásról beszélünk, a kisgép vezetése elméleti és technikai tudást igényel, a szakszolgálati engedély kellő szorgalommal, kitartással megszerezhető. A reptéri rendezvények pedig egyrészt ugyanúgy rendezvények, mint a korábbi általam szervezett események, csak egy másik célközönségnek, másrészt az életemnek egy nagyon izgalmas és új területe, mert ilyet még nem csináltam.

Másik cégében, a Golden Events Kft.-ben a rendezvényszervezést a Covid-19 egyelőre földre kényszeríti, de mire számít: mit és milyen területen lehet elérni az év végéig és 2021-ben?

– Jelenleg minden tervezett rendezvényem az idei évre lemondásra került. Vannak olyan ügyfeleim, akiknek a rendezvényét megpróbáltuk átformálni és átrakni az online térbe, de sok esetben ez nem volt kivitelezhető. Viszont rengeteg új lehetőség nyílt meg az online világgal. Ahol sokan eddig elképzelhetetlennek tartottak egy kisebb rendezvényt online megtartani, ott most ennek mégis sikere lett – úgy gondolom, hogy ebből komolyabb trend fog kialakulni, mert látjuk, hogy működik. És ha már lehet majd rendezvényeket szervezni, biztos vagyok benne, hogy lesznek olyan ügyfelek, akik egyszerre lesznek jelen úgy az online, mint az offline térben. Mivel láthatóan lazulnak a korlátozások, véleményem szerint idén a rendezvényszervezésben az lesz az előrelépés, ha a kisebb létszámú rendezvények bizonyos protokoll betartásával, de már megrendezésre kerülhetnek majd, és amennyiben nem lesz súlyos második, netán harmadik hulláma a járványnak, akkor 2021-re feltámadhat a piac. 

Önt mire tanította meg a járvány miatt kialakult helyzet?

– A türelemre és a kitartásra. Nekem mindegyik vállalkozásomat érintette ez a helyzet, hiszen ahogy említettem, a rendezvények lemondásra kerültek, illetve a repülőtéren is időszakosan megállt az élet. Lassan tér vissza minden, de úgy gondolom, ez igen hosszadalmas folyamat. A türelem és a kitartás nagyon fontos volt és a továbbiakban is kiemelkedő szerepe lesz. 

Elképzelhető, hogy a karitatív rendezvények éppen emiatt még nagyobb jövő előtt állnak?

– A karitatív rendezvények és a társadalmi szerepvállalás mindig is az életem része volt, illetve minden rendezvényemmel támogattam valamilyen segítő szervezetet. A reptéren is hosszú távú terveink között szerepel főleg olyan gyerekek edukálása, akiknek nincs lehetőségük máshogy megismerkedni a repülés világával. Most talán azokra is nagyobb figyelmet kell fordítani, akik egyébként nem élték hátrányos helyzetben az életüket, a járvány miatt most mégis nehéz helyzetbe került a családjuk. Munkahelyek mentek tönkre, munkahelyeket veszítettek el emberek, sokszor mindkét szülő egyszerre. Hiszem, hogy a tények mellett nem mehetünk el, és mindannyiunknak kötelességünk ott segíteni, ahol csak tudunk.

(Vezető fotó: Konaka-Kiss Péter)

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A szervezők célja, hogy összehozzák a kenyér szerelmeseit, hogy kicserélhessék tapasztalataikat, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyérsütés fogalmát, készítésének változatait, eredeti ízeit.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS