Megugrott az eladott új traktorok száma az idei első negyedévben Magyarországon

2021. 04. 09., 13:45

2021 első negyedévében 788 új traktort helyeztek forgalomba Magyarországon, ez 17 százalékkal haladta meg az előző év első három hónapjában regisztrált 675-ös értéket. Az Agroinform.hu mezőgazdasági piacterén ugyanebben az időszakban 24 százalékkal növekedett az eladott használt traktorok száma.

Különösen márciusban volt kiugró, 31 százalékot is meghaladó a növekedés: a hónap során 355 új traktort adtak el, szemben a tavaly ilyenkori 270 géppel.

„Tavaly tavasszal a koronavírus-járvány kitörése miatt elmaradt a nagy értékű gépbeszerzések szezonális kiugrása: a gazdálkodók a bizonytalan helyzetben inkább a gazdálkodás szempontjából elengedhetetlen termékekre (vetőmag, műtrágya, növényvédő szerek) költötték forrásaikat. - mondta Bolyki Bence, az Agroinform.hu ügyvezetője. – Mára azonban világossá vált, hogy a járvány nem befolyásolja alapvetően az agrárium működését, a gazdálkodók pedig már a covid utáni időszakra készülnek, így folyamatosan pótolják elmaradt beruházásaikat is.”

Az első negyedévben is a 8 tonnánál nagyobb traktortípusokból fogyott a legtöbb, így az év során a teljes eladások 54 százaléka ebben a szegmensben zajlott. A márkák közötti versenyben a 20 százalékos eladási arányt produkáló John Deere mögött a New Holland végzett 9 százalékos piaci részesedéssel, őket követte a Claas 7 százalékkal.

Az Agroinform.hu online mezőgazdasági piacterének adatai azt mutatják, hogy nem csupán az új, hanem a használt traktorok piacán is komoly élénkülés zajlott az elmúlt negyedév során. A portálon meghirdetett, majd gazdát cserélt gépek száma 24 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A trend hosszú távú jellegét mutatja, hogy az egyes hónapokban rendre 20-25 százalék között mozgott a növekedés üteme a bázisadatokhoz képest.

„Bár a járványhelyzet még nem múlt el, a traktorok piacára már ősz óta visszatért az optimista hangulat. Arra számítunk, hogy a szélesebb gazdasági környezet fokozatos normalizálódása tovább élénkíti majd ezt a szegmenst is, így 2021-ben az előző évek 3100 körüli eladásszámát sikerül akár 5-10 százalékos mértékben is meghaladni, ami kedvezően növelheti tovább a gépesítettség műszaki színvonalát az agrárszektorban” – jelzi előre Bolyki Bence.

(Az Üzletem.hu Bolyki Bencével korábban készített interjúját IDE KATTINTVA olvashatja.)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS