Már nem csak a piros levelű mikulásvirág számít kedvencnek

2019. 11. 25., 17:00

A kedvező időjárásnak köszönhetően kiváló minőségben kapható az időszak kedvenc dísznövénye, a mikulásvirág. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképe szerint a legtöbb vásárló a 12-13 centiméteres cserépben lévő virágot veszi, a piros fellevelűek mellett pedig egyre népszerűbbek a rózsaszínűek, a fehérek és az extrább színűek is. Magyarországon nagyságrendileg mintegy száz termelő foglalkozik mikulásvirág-termesztéssel.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképe szerint már az összes virágárusnál kapható az idei kedvező időjárásnak köszönhetően kiváló minőségű mikulásvirág, amely tipikusan a késő őszi, téli időszak kedvenc dísznövénye. Az elmúlt évek tapasztalata szerint itthon sokáig a nagy fellevelű, magasabb növények iránt volt nagyobb a kereslet, de már a kisebb fellevelű növények iránt is számottevő igény látható.

A termelők idén is az örök kedvenc, a piros szín tucatnyi árnyalatával jelentek meg, de természetesen rózsaszín, fehér, cirmos, sárga színekben is kapható a dísznövény. A vásárlók döntő többségben még mindig a pirosat keresik, de a kínálat nagyjából tizedét már az extrább színek teszik ki. Az igényeknek megfelelően, több mint 50 százalékban 12-13 centiméteres cserepes méretben kerül a piacra a mikulásvirág, de akár a 6 centiméteres miniktől a 23 centisekig terjedhet a választék.

Hazánkban nagyságrendileg mintegy száz termelő foglalkozik mikulásvirág-termesztéssel, a kínálat 80-90 százalékát ők állítják elő. A nevéből is adódóan a dísznövény keresettsége mikulás-nap után jelentősen visszaesik, azonban a növény az adventi időszak és a karácsony fő díszítő elemévé is válhatna.

A környező országok hagyományosan így tekintenek a virágra: Ausztriában karácsony csillagának, míg Romániában karácsonykának nevezik a hazánkban mikulásvirágként ismert dísznövényt. Hasonlóan ezen országokhoz, a hazai piacon is kimondott cél a dísznövény szezonjának meghosszabbítása.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS