Ma már három generáció dolgozik a Hotel Korona Egerben

Ma már három generáció dolgozik a Hotel Korona Egerben
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 06. 09., 10:57

Az iparágunkban még mindig rengeteg a bizonytalanság. Szeretném megtartani a munkatársakat, és kiszámítható, tisztességes megélhetést biztosítani nekik – mondta az Üzletemnek Bányainé Micski Marianna, a Hotel Korona Eger igazgatója.

CÉGES LEGEK sorozatunk 30. cikkében a Hotel Korona Eger legjeit Bányainé Micski Marianna igazgató osztja meg az olvasóval, aki egyben a VOSZ Heves megyei szervezetének elnöke.

Az előző év LEGNAGYOBB tanulsága:

Rengeteg tanulság volt az elmúlt évben, években. A turizmus, a vendéglátás és a szállodaipar a legnagyobb elszenvedője volt a pandémiás időszaknak. Sok „szakmai” és emberi tragédiát láttunk. Voltak olyan tapasztalások és „élmények” cégen belül, amelyeket emberileg nagyon nehéz volt feldolgozni, talán sosem fog sikerülni. De talán a legnagyobb tanulság az volt, hogy az emberek mennyire másként reagálnak ugyanazokra a helyzetekre, hogy egy pánik helyzet mennyire tudja kihozni az ember valódi személyiségét. Akikben a legjobban bíztam és akikkel úgy gondoltam, hogy tűzön vízen át kitartunk egymás mellett, azok mindenféle rosszérzés nélkül fordultak el tőlem az első nehéz pillanatban. Azok viszont, akikben nem hittem annyira, végig kitartottak mellettem. Óriási tapasztalás volt, amelyet tovább viszek a jövőben.

Az idei év LEGFONTOSABB célkitűzése:

Ebben az iparágban még rengeteg a bizonytalanság. Talán az idei nem olyan látványos cél, mint a korábbi időszakokban, de nem kevésbé fontos. Elsősorban azt szeretném, ha a cég továbbra is stabil és biztonságos lábakon tudna állni, bármi is vár még ránk az év hátralévő részében. Szeretném megtartani a munkatársakat, és kiszámítható, tisztességes megélhetést biztosítani nekik. Szeretném, ha a tulajdonosok is elégedettek lennének velem, mint vezetővel és a szálloda működésével. Szeretném azt a színvonalat és közvetlenséget továbbra is megtartani, amit a vendégeink és munkatársaink megszoktak tőlünk. A nem túl fényes gazdasági és pénzügyi előrejelzésekre fel kell készülni. De a legfontosabb, hogy vendégeink megelégedésére meg kell tartani előkelő pozíciónkat Eger szállodái között.

A vállalkozás eddigi LEGJELENTŐSEBB sikere:

Úgy gondolom, hogy egy vállalkozást 32 éven keresztül működtetni önmagában is óriási siker. Az elmúlt 3 évtized alatt megéltünk gazdasági és pénzügyi válságot, átéltünk és túléltünk egy 2 évig tartó pandémiás időszakot, másfél év teljes bezárással. Az első időszakban végigéltük, ahogy szállodák nőnek ki körülöttünk a földből egyik napról a másikra. Volt olyan időszak, amikor nem tudtuk, van-e tovább. Jöttek rossz és még rosszabb, jó és még jobb évek. Nagyon sok nehézség, átalvatlan éjszakák, idegeskedés és stressz jellemezte az elmúlt több mint 3 évtizedet, de büszkén mondhatom, hogy ma már 3 generáció dolgozik a családból a vállalkozásban. Bízom benne, hogy elmondhatjuk azt is: a cég jövője a harmadik generáció kezében biztos kezekben van a lányom személyében.

A LEGBOSSZANTÓBB pillanat a történetükben:

A legbosszantóbb a mi szakmánkban talán az, hogy rengeteg olyan hatásnak van kitéve egy szálloda sikere, ami rajtunk kívül áll. Sokszor azt érzem, hogy a szakmai tudás és a befektetett energia nem tud megtérülni, mert egy rossz időjárás, egy háború a szomszédban, egy tiszai mérgezés, egy rossz nemzetközi megítélés és helytelen politikai és/vagy gazdasági, szociális döntés mind-mind befolyásolja a sikerünket és a munkánkat. Nem beszélve arról, hogy ma a politika olyan szinten tette bele a kezét az iparágba, amit nem szabadna megengedni. Ez nemcsak, hogy az egészséges piaci versenyt befolyásolja negatívan, hanem bizonyos vállalkozásokat lassan, de biztosan a perifériára szorít.

A vállalkozás életében a LEGDRASZTIKUSABB váltás/változtatás:

Édesapám hirtelen halála 9 évvel ezelőtt. Bár korábban is szerves részét képezte a napi munkámnak, az operatív feladatok mellett, a vállalkozás tulajdonosi szintű stratégiai működtetése, ez az esemény mégis vízválasztó volt a cég és az én életemben is.  Természetesen elsősorban emberileg viselt meg, másodsorban a vállalkozásnál sem tudtuk, hogy túl fogja-e élni édesapám halálát. Hál’ Istennek sikerült, bár villámgyorsan fel kellett nőni a feladatokhoz. Ez fiatal nőként kétszer olyan nehéz volt. Édesapám hiányát minden egyes nap érzem, és ez így is fog maradni életem végéig.

A LEGHATÉKONYABB működéshez szükséges új feladatok:

Az idegenforgalom és ezen belül különösen a szállodaipar mindig új megoldandó feladatokat jelent. A folyamatos fejlődés, fejlesztés elkerülhetetlen. A velünk, szállodákkal szemben támasztott igények, követelmények folyamatosak, ezeknek próbálunk mi is megfelelni, bár egy 3 évtizede működő hotel mindig nehezebb helyzetben lesz, mint az újonnan nyitó szállodák. Jelenleg leginkább az új generációs marketing és energetika az, ahol meg kell újulnunk és meg kell tanulni másként szemlélni ezt a két terültet.

Az eddigi LEGDRÁGÁBB beruházásuk:

Csak ilyenek voltak! Egy szállodához, ha az ember bármilyen szinten hozzá akar nyúlni, fejleszteni vagy felújítani akar, az mindig több tíz- vagy százmillió forintba kerül. De ha egyet mégis ki szeretnék emelni, az a szálloda bővítése volt 2000-ben. Akkor kapott a hotel új superior kategóriájú szállodai részt, a wellness fitness részleget, új rendezvény termet, éttermet, egy elnöki lakosztályt, új konyhát, teraszt, látvány konyhát és kiszolgáló részeket. Ezzel a beruházással váltunk Eger legtöbb szolgáltatással rendelkező szállodájává.

Erre kellene a jövőben a LEGTÖBBET költeni:

Én személy szerint oda vagyok a technológiáért. Már gyerekkoromban – édesapámnak köszönhetően – úgy nőttem fel, hogy minden érdekelt, ami technika és technológia. Kislány koromban, amikor más babát kapott karácsonyra ajándékba, én heggesztő készletet kaptam, aminek nagyon-nagyon örültem. Nem is gondoltam volna, hogy milyen segítségemre lesznek a felnőtt életemben azok az idők, amikor apukám a garázsunkban tanított a szerelés, a technológia és a technika újdonságaira. Nagyon szeretném, ha a szállodát minél modernebb technológiával tudnám működtetni. Szeretném segíteni a munkatársak munkáját azzal, hogy minél több mindent, amire lehetőség van a szállodaiparban, kiváltsunk a technológiával. Alig várom a humanoid robotok megjelenését és alkalmazását. Úgy gondolom, hogy nagyon szépen megfér majd a jövőben az ember és a technológia egymás mellett. Bár sokan nem hiszik, de a robot technológia mind azt fogja elősegíteni, hogy minél perszonalizáltabb, pontosabb és zökkenőmentesebb szolgáltatásokat tudjunk a vendégeinknek biztosítani, a lehető legkisebb hibával. 

A LEGERŐSEBB konkurenssel így kell versenyezni:

Eger első magánszállodájaként, mindig elől jártunk az új szolgáltatások, technológiák bevezetésben. A 90-es évek közepétől folyamatosan az energiahatékonyság és a fenntarthatóság volt a fejlesztéseink középpontjában, akkor, amikor még ezeket a szavakat és kifejezéseket nem is ismertük. Elsőként vezettük be, szintén a 90-es évek közepén, a környezetbarát lég- és hőtechnikai berendezéseket. A szolgáltatások terén először rendelkeztünk igazi konferencia- és rendezvény termekkel a régióban. Később, a 2000 es évek elején nálunk volt először wellness és fitness részleg és olyan szobaegységek, amelyek az adott kor legszínvonalasabb szolgáltatásait kínálták. Úgy gondolom, ezek az előrelátó stratégiai döntések, mind hozzájárultak ahhoz, hogy egy lépéssel mindig a konkurenseink előtt legyünk.

Ma ezzel a LEGBONYULTABB megbirkózni az üzleti életben:

Ma már nem nagyon lehet elképzelni komoly beruházásokat igazán nagy pénzügyi befektetés nélkül. Egy szállodába befektetett összeg megtérülési ideje nagyon hosszú lett. Az energiaárak, a magas bérek és a korlátozott áremelési lehetőség tovább nehezíti a működést. Ezért most, ezekben a bizonytalan időkben óvatosan költünk, az energiánkat a túlélésre és a működési költségek csökkentésére fordítjuk. Nagyon átgondolt és megfontolt üzlet- és árpolitikánk van, a beruházásokat mindig komoly piackutatás előzi meg. Ennek is köszönhetjük, hogy az elmúlt nagyon nehéz időszakot stabil és biztos anyagi biztonságban éltük meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS