KPMG: a befektetők egyre inkább figyelnek a fenntarthatósági szempontokra

2023. 08. 31., 15:04

A nemzetközi befektetésekhez kapcsolódó döntéseknél már egyre inkább beépítik a fenntarthatósági szempontokat – állapítja meg a KPMG kutatása. A felmérés szerint a válaszadók több mint fele számolt be arról, hogy az ESG átvilágítás során tett lényeges megállapítások miatt törölték az ügyleteket, sőt, a befektetők közel kétharmada akár jelentős felárat is fizetne az ESG prioritásainak megfelelően működő vállalatokért.

Bár Magyarországon még csak most készítik az első ESG jelentéseiket a nagyvállalatok – közülük is elsősorban a tőzsdei cégek – a globális piacon már kifejezetten ESG fókuszú átvilágítást végeznek cégek adás-vételi ügyleteinél. A KPMG megfigyelése szerint azoknak, akik nemzetközi befektetőket keresnek, tudatosan fel kell készülniük idehaza is az ESG szempontok alapján is fenntartható vállalat kialakítására.

A tanulmányhoz a KPMG 200 amerikai ESG-szakembert kérdezett meg, köztük vállalati befektetőket, pénzügyi befektetőket és fúziók finanszírozására specializálódott cégeket.

A kutatás szerint a szakemberek csaknem háromnegyede (74 százalék) már beépítette az ESG szempontokat az M&A menetrendjébe, és a válaszadók 46 százaléka az ESG kockázatokat jelölte meg az átvilágítás elvégzésének legfőbb okaként, második ok a befektetők által támasztott elvárások (19 százalék), és ezt követte a szabályozási követelményekre való felkészülés (14 százalék).

Beért az a néhány éve hajtogatott jóslatunk, miszerint az ESG szempontokat nem csupán egzotikumként, hanem stratégiai tényezőként kell tekinteni. A vállalatok és a befektetők globális szinten már egyre inkább beépítik az ESG szempontokat az M&A stratégiáikba, nemcsak azért, mert ez a helyes és felelősségteljes dolog, hanem az ESG értékbefolyásoló hatása miatt is” – emelte ki Simonyi Tamás, a KPMG szenior igazgatója.

A kutatás az ESG átvilágítási folyamat során tett megállapítások lehetséges következményeit is vizsgálta. A válaszadók több mint fele jelezte, hogy az ESG-vel kapcsolatos negatív megállapítások megakadályozhatják az üzletkötést (51 százalék), vagy további feltételeket eredményezhetnek (52 százalék), 44 százalék pedig azt mondta, hogy az értékelés értékcsökkenéshez vezethet. A válaszadók 53 százaléka mondta, hogy az ESG átvilágítás lényeges kritikai megállapításai az ügyletek törléséhez vezettek, 42 százalékuk pedig azt mondta, hogy vételárcsökkentést eredményeztek.

Bár a kedvezőtlen, lényeges megállapítások befolyásolták vagy törölték az üzleteket, a tanulmány azt is megállapította, hogy a befektetők több mint 60 százaléka hajlandó lenne prémiumot fizetni olyan esetekben, ahol magas a vállalat ESG-érettsége, illetve, ha összhangban van a saját ESG-prioritásaikkal. Közülük minden harmadik szerint a prémium összege meghaladhatja az 5 százalékot.

A befektetők csaknem háromnegyede (72 százalék) szerint a jövőben az ügyletek több mint 20 százalékánál fognak ESG-átvilágítást végezni, míg az elmúlt két évben kicsivel több mint felük (56 százalék) tette ezt, és több mint negyedük (27 százalék) az ügyletek több mint 80 százalékánál fog ESG-átvilágítást végezni, míg az elmúlt két évben csak 16 százalékuk tette ezt.

Az ESG-átvilágítást végző szakemberek előtt álló legfontosabb kihívásokat közöl a legtöbben (59 százalék) a megbízható adatok hiányát nevezték meg a legnagyobb kihívásnak, és csaknem ugyanennyien (56 százalék) beszámoltak arról is, hogy nehézséget jelentett az ESG-átvilágítás értelmes alkalmazási körének kiválasztása. A tapasztalatok szerint az érdekeltek nem értik eléggé, hogy mit jelent az ESG-átvilágítás, és nehezen számszerűsítik a megállapításokat.

Ahogy a világ folyamatosan fejlődik, úgy változnak a vállalkozások elvárásai is. Legutóbbi ESG átvilágítási felmérésünk egy tagadhatatlan igazságot tár fel: a fenntartható gyakorlatok alkalmazása már nem csupán választási lehetőség, hanem az ellenálló képesség és a növekedés előfeltétele is" – mondta a KPMG szakértője.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS