Korrupció miatt emelt vádat a NAV egyik volt felsővezetője ellen a Központi Nyomozó Főügyészség

2023. 10. 11., 12:08

A Központi Nyomozó Főügyészség bűnszövetségben, üzletszerűen, vezető beosztású hivatalos személy által a hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken. A NAV volt felsővezetője vesztegetési pénzt fogadott el azért, hogy egy céget érintő eljárásokról információkat adjon ki.

A vádirati tényállás lényege szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal központi szervénél vezető beosztásban dolgozó hivatalos személy bizalmas, majd korrupciós kapcsolatot alakított ki egy debreceni vállalkozóval – olvasható a Központi Nyomozó Főügyészség közleményében.A vállalkozó érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságok között 2013 évtől kezdődő keltezéssel ellátott szerződésekkel több milliárd forint összegben kölcsönök folyósítására került sor, amely cégek egy részével szemben később kényszertörlési, illetve felszámolási eljárás indult. Ezen kapcsolatokra figyelemmel a vállalkozó attól tartott, hogy a cégeket érintően eljárások indulhatnak a NAV-nál.

Erre tekintettel megállapodtak abban, hogy rendszeresen juttatott különböző műszaki cikkekért és készpénzért cserébe a vezető pozíciójából fakadó lehetőségeinek felhasználásával a felsővezető figyelemmel kíséri a cégeket érintő eljárásokat, azokról információkat szolgáltat, valamint közbenjár annak érdekében, hogy az eljárások a vállalkozó számára kedvezően végződjenek. A felsővezető hivatali helyzetét felhasználva konkrét adóhatósági eljárás befolyásolásában is közreműködött.

Mindezekért a volt hivatalos személy az átvett műszaki cikkek útján legalább 3,5 millió forint jogtalan előnyre tett szert és további 1000 euróval is gazdagodott.

A NAV vezető egy másik debreceni vállalkozóval is hasonló korrupciós kapcsolatot alakított ki, amelynek keretében jogtalan előnyként 4 millió forint értékű gépkocsihasználatot és gépkocsi vásárlásban nyújtott kedvezményt kapott.

A nyomozó főügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság – beismerés esetén – ítélje a volt hivatalos személyt 7 év börtönbüntetésre, 7 év közügyektől eltiltásra és 8 millió forint pénzbüntetésre, valamint végleges hatályú közszolgálati jogviszony gyakorlásától eltiltásra, továbbá rendeljen el vagyonelkobzást a lefoglalt nagy értékű műszaki cikkekre és 6 531 365 forintra.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 14:10:00
Az Európai Unió Tanácsának elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói ideiglenes megállapodásra jutottak a digitális elemeket tartalmazó termékekre vonatkozó kiberbiztonsági követelményekről szóló jogszabályjavaslatról, amelynek célja annak szavatolása, hogy a forgalomba hozott termékek, például a csatlakoztatott otthoni kamerák, hűtőszekrények, televíziók és játékok biztonságosak legyenek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS