Hullámok a cégtrendben

2024. 04. 19., 13:10

A cégbírósági eljárások száma is csökkent, de a cégalapítási kedv 30 százalékkal elmaradt márciusban az előző hónaphoz képest – derül ki az Opten összesítéséből.

Hullámzó folyamatokat tapasztalt az OPTEN 2024 márciusában, a céginformációs szolgáltató adatai szerint tovább csökkent a gazdaságban működő társas vállalkozások száma, és ez már hét hónapja tartó folyamatnak tekinthető, több mint 1100 vállalkozás elvesztésével. Bár a februári hónap még optimizmusra adott okot a magas cégalapítások számának köszönhetően, amely meghaladta a 2600-at, ez a lendület márciusban már nem folytatódott. Csak 2001 új vállalkozás erősítette a társas vállalkozói köröket, ami 30 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakától. „Az optimizmus fenntartása mellett érdemes átgondolnunk, hogy milyen mértékben legyünk borúlátóak. Bár hurrá optimizmusra nincs okunk, ám a márciusi folyamatokban pozitív jelek is felbukkannak. Például a vállalkozások megszűnéseinek száma már három hónapja folyamatosan, bár kismértékben, de csökken, és az előző évhez képest 20 százalékkal kevesebb. Emellett az új felszámolási eljárások száma márciusban egyharmaddal csökkent februárhoz képest, és az előző év azonos időszakának mindössze a 60 százaléka volt” – mondta Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője.

Az elmúlt évek hasonló időszakát vizsgálva egyértelműen kijelenthető, hogy a tavalyi és az idei év első negyedévében az alapítási kedv visszaesett, hét év távlatában 2024-ben alakult a legkevesebb új vállalkozás – 6,1 ezret meghaladóan. Ugyanakkor a megszűnések csökkenő tendenciája volt a jellemző a negyedévre, és szembeötlő, hogy a járványt megelőzően – 2019 első negyedévében – lényegesen több megszűnést regisztráltak, mint az idén.

Márciusban az új eljárások számában is jelentős csökkenés mutatkozott, meghaladva a 3,5 ezret az előző hónaphoz és az elmúlt két év azonos időszakához képest is. Ebben az időszakban a legkisebb arányt az új végelszámolási eljárások képezték (24 százalék), majd a felszámolási eljárások (33 százalék) követték. Ez egy fordulatot jelent, mivel az elmúlt hat hónapban a felszámolási eljárások voltak a leggyakoribbak, azonban jelenleg a kényszertörlési eljárások (43 százalék) állnak a dobogó legfelső fokán. „Az elmúlt negyedév ellentmondásos arcot mutatott. A folyamatok még nem fordultak pozitív irányba, érezhetőek a gazdaság kihívásai, ez leginkább a cégalapításokban mutatkozik meg, azonban úgy tűnik, hogy a kilengések, amelyek az elmúlt négy évet jellemezték kisebb fokozatra váltottak.” – mondta Alföldi Csaba, céginformációs szakértő.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (CFI – az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz képest) márciusi értéke átlagosan 9-10 százalék körül mozgott. Vármegyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt a legmagasabb fluktuációt Budapest, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye produkálta, míg az Opten–CFI Békés, Veszprém és Csongrád-Csanád vármegyékben érte el a legalacsonyabb értékeket.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS