Hitelprogrammal „fejlesztette” vállalkozását a dél-dunántúli bűnszövetkezet

Hitelprogrammal „fejlesztette” vállalkozását a dél-dunántúli bűnszövetkezet
2022. 02. 08., 14:41

A nyugat-dunántúli bűnszövetség milliárdos hitelösszeget csalt el valótlan tartalmú vállalkozásfejlesztési pályázatokkal. A NAV tizenkét személyt állított elő, közülük kettő letartóztatását a bíróság már el is rendelte.

A hitelprogram az elmaradott régiókban működő vállalkozások fejlesztését szolgálta volna, ám egy nyugat-dunántúli férfi kamucégeket pályáztatott, hogy a kamatmentes forrásokat megszerezze. Kilétének leplezésére londoni lakcímet jegyeztetett be, és egy pénzügyi szakember ismerősével itthonról mozgatta a szálakat.

A nulla százalékos hitellel új robottechnikai eszközök beszerzésére pályáztak a társaságok. Az elnyert pénzből a bűnszövetséget irányító férfi szlovák cégétől szereztek be többszörösen túlárazott, rég elavult technológiájú robotkarokat. A gépekről kiderült, hogy azokat már egy évtizede nem gyártják, a benyújtott dokumentációk, a rajtuk lévő gyártási számok és címkék hamisítványok.

A valótlan szerződések, teljesítési igazolások, valamint számlák alapján a hét cég külön-külön mintegy 150 millió forintot hívott le jogosulatlanul. A hitel összegét a vállalkozások rendelkezése szerint közvetlenül a beszállítónak, vagyis a szlovák cégnek utalta ki a bank. A pályázatban részt vevő társaságok jó részét azóta felszámolták vagy végelszámolták, valós tevékenységet a beszerzett robotkarokkal sosem végeztek. A cégek és az élükre ültetett strómanok szerepe pusztán annyi volt, hogy a lehívott hitelösszegeket – pár tízezer forintos jutalékért – átjátsszák a bűnszervezet irányítójának.

A rajtaütés napján a robotkarok mellett a nyomozók autókat, értéktárgyakat és készpénzt foglaltak, valamint ingatlanokat zároltak. A jelenlegi adatok alapján a bűncselekménnyel okozott teljes, egymilliárd forintot meghaladó kár megtérül. A gyanúsítottak vallomásai alapján képbe került egy ismeretlen budapesti férfi is, aki a strómanok felhajtásáért felelt. Az Online Számla rendszer segítségével azonosították a férfit alkalmazó cég bérelt telephelyét, ahol a MERKUR bevetési egység ütött rajta.

A NAV különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoz. A milliárdos csalás irányítói letartóztatásban vannak, a strómanok felhajtója bűnügyi felügyelet alá került. Az elkövetők akár 10 évet is kaphatnak. (NAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 22:40:00
A hivatal kilencedikként csatlakozik a blokklánc hálózathoz az EUIPO, Portugália, Észtország, Málta, Lengyelország, Olaszország, Lettország és Görögország után, így a publikus hazai adatok is ezen a rendszeren keresztül lesznek elérhetők az Európai Unió védjegy- és designoltalmi adatbázisában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS