Hitelprogrammal „fejlesztette” vállalkozását a dél-dunántúli bűnszövetkezet

Hitelprogrammal „fejlesztette” vállalkozását a dél-dunántúli bűnszövetkezet
2022. 02. 08., 14:41

A nyugat-dunántúli bűnszövetség milliárdos hitelösszeget csalt el valótlan tartalmú vállalkozásfejlesztési pályázatokkal. A NAV tizenkét személyt állított elő, közülük kettő letartóztatását a bíróság már el is rendelte.

A hitelprogram az elmaradott régiókban működő vállalkozások fejlesztését szolgálta volna, ám egy nyugat-dunántúli férfi kamucégeket pályáztatott, hogy a kamatmentes forrásokat megszerezze. Kilétének leplezésére londoni lakcímet jegyeztetett be, és egy pénzügyi szakember ismerősével itthonról mozgatta a szálakat.

A nulla százalékos hitellel új robottechnikai eszközök beszerzésére pályáztak a társaságok. Az elnyert pénzből a bűnszövetséget irányító férfi szlovák cégétől szereztek be többszörösen túlárazott, rég elavult technológiájú robotkarokat. A gépekről kiderült, hogy azokat már egy évtizede nem gyártják, a benyújtott dokumentációk, a rajtuk lévő gyártási számok és címkék hamisítványok.

A valótlan szerződések, teljesítési igazolások, valamint számlák alapján a hét cég külön-külön mintegy 150 millió forintot hívott le jogosulatlanul. A hitel összegét a vállalkozások rendelkezése szerint közvetlenül a beszállítónak, vagyis a szlovák cégnek utalta ki a bank. A pályázatban részt vevő társaságok jó részét azóta felszámolták vagy végelszámolták, valós tevékenységet a beszerzett robotkarokkal sosem végeztek. A cégek és az élükre ültetett strómanok szerepe pusztán annyi volt, hogy a lehívott hitelösszegeket – pár tízezer forintos jutalékért – átjátsszák a bűnszervezet irányítójának.

A rajtaütés napján a robotkarok mellett a nyomozók autókat, értéktárgyakat és készpénzt foglaltak, valamint ingatlanokat zároltak. A jelenlegi adatok alapján a bűncselekménnyel okozott teljes, egymilliárd forintot meghaladó kár megtérül. A gyanúsítottak vallomásai alapján képbe került egy ismeretlen budapesti férfi is, aki a strómanok felhajtásáért felelt. Az Online Számla rendszer segítségével azonosították a férfit alkalmazó cég bérelt telephelyét, ahol a MERKUR bevetési egység ütött rajta.

A NAV különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoz. A milliárdos csalás irányítói letartóztatásban vannak, a strómanok felhajtója bűnügyi felügyelet alá került. Az elkövetők akár 10 évet is kaphatnak. (NAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS