Frutti és Veggi is beszállt a zöldség-gyümölcs-kampányba

2020. 04. 14., 17:30

Gyenge immunrendszerrel kiszolgáltatottabbá válhatunk a betegségekkel, vírusokkal, így az új koronavírussal szemben is. Március eleje óta mindennapjaink része a koronavírus elleni küzdelem. Az alapos kézmosásról, a társas érintkezés kerüléséről, a fizikai kontaktus minimalizálásáról már mindenki hallott. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy immunrendszerünk erősítésével hatékonyan segíthetjük szervezetünk védekezését, egy esetleges fertőzés esetén pedig a mielőbbi, szövődménymentes gyógyulást.

Szervezetünk immunválasza megerősíthető megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztásával, hiszen a zöldségek és a gyümölcsök tápanyagdúsak, tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, élelmi rosttal és antioxidánsokkal. Sok szakember a „szuperélelmiszerek” közé sorolja őket, amelyek az emberi szervezetben az egészség megőrzését vagy visszaállítását szolgálják. Egy jól összeválogatott, immunerősítést célzó étrend vagy kúra alapjai az általában könnyen beszerezhető cékla, sárgarépa, alma, kivi, illetve a piacon már megjelentek a hazai termelésű primőr zöldségek: paradicsom, paprika, retek, zöldhagyma, uborka, saláta.

A cékla rendszeres fogyasztása betegségmegelőző és gyulladáscsökkentő hatású, rendkívül magas betain-tartalmának köszönhetően. Emellett kiváló vitaminforrás és gazdag ásványi anyagokban, rostokban, valamint antioxidánsokban. Ez igaz a sárgarépára is, amely bétakarotin-tartalma miatt elengedhetetlen az immunrendszer erősítéséhez, akár kúraszerűen is.

Az alma számos pozitív hatása mellett szintén erősíti az immunrendszert, mert sok C-vitamint és antioxidánst tartalmaz. A kivi bővelkedik leginkább C-vitaminban: egy darab elfogyasztása fedezi a szervezet napi C-vitamin igényét, valamint nagyszerű immunerősítő, segítségével megelőzhető a szezonális betegségek, a nátha, a megfázás kialakulása, légúttisztító hatású, csökkenti a gyulladásokat. Bár sokan nem tudják, a kivi hazánkban is megterem.

A legtöbb zöldség és gyümölcs nyersen elfogyasztva a legegészségesebb, de azért bőven marad jó hatásuk elkészítve is. Levesek, főzelékek, saláták, mártogatósok vagy épp smoothie-k, mind segíthetik egészségünk megóvását a különböző betegségekkel szemben, rövid és hosszú távon is.

Megfelelő mennyiségű friss zöldség és gyümölcs napi fogyasztásával javítható szervezetünk immunválasza és javulhat ellenállóképességünk is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Unió közös edukációs programja, az Európai Friss Kalandok idén immár harmadik éve népszerűsíti hazánkban a zöldség- és gyümölcsfogyasztást, illetve hívja fel a figyelmet ennek fontosságára.

A kampány két kabalafigurája Frutti és Veggi a gyermekeket szólítja meg, míg a szüleiknek Wolf András séf kínál gasztrotippeket, egészséges, gyors recepteket.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-23 17:14:00
A NAV a nemzetközi futárszolgálatok forgalmában egyre többször talál bizonyos típusú, a dohányzás helyettesítésére szánt nikotintartalmú termékeket. Ezeket többen is interneten, külföldről rendelik meg. Az ilyen termék, a „snüssz” dohánygyártmánynak minősül, ezért magánszemélyként internetről rendelni illegális.
2023-03-23 15:14:00
A legtöbben gyermekek fejlődésére és gyógyítására vagy állatmenhelyeknek ajánlják fel adójuk 1 százalékát. Az szja 1+1 százalékáról idén egészen május 22-éig lehet rendelkezni. A felajánlás csak néhány percet vesz igénybe, a támogatott szervezeteknek pedig óriási segítséget jelentenek ezek az adóforintok – hívja fel a figyelmet a NAV.
2023-03-23 14:14:00
A kormány június 30-ig meghosszabbítja annak a korábbi döntésének a határidejét, amelynek értelmében egyes intézményi befektetők és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek a látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű betétjeik után nem kaphatnak magasabb kamatot a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékénél.
2023-03-23 12:14:43
Megindultak a 2022. évi agrár-környezetgazdálkodási (akg) és ökológiai gazdálkodási (öko) támogatások kifizetései, így a tavaszi munkák idején a tervek szerint mintegy 130 milliárd forint értékben jutnak forráshoz a programokban részt vevő gazdálkodók – közölte Nagy István agrárminiszter.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS