Fitch Ratings: javulnak jövőre a feltörekvő európai gazdaságok hitelkondíciói

2021. 12. 09., 21:04

Az erőteljes növekedés és a stabilizálódó adósságráták környezetében várhatóan javulnak jövőre a feltörekvő európai térség szuverén adósainak hitelkondíciói – olvasható a Fitch Ratings csütörtökön Londonban ismertetett éves regionális előrejelzésében.

A nemzetközi hitelminősítő a javulást valószínűsítő tényezők között kiemelte azt a várakozását, hogy jóllehet a koronavírus-járványhoz kötődő költségvetési ösztönzők kifutása és az infláció megfékezését célzó monetáris szigorítások visszahúzó erővel hatnak a növekedésre, a térség 2022-re várt gazdasági növekedésének 4,5 százalékos mediánüteme még így is kedvező a járvány előtt mért ütemekkel, illetve más feltörekvő térségek növekedési kilátásaival összehasonlítva.

A Fitch londoni elemzőinek várakozása szerint a közép- és kelet-európai gazdaságok államadósság-rátáinak mediánja jövőre a hazai össztermék (GDP) 50 százalékán stabilizálódik, 11 százalékponttal magasabban a 2019 végén mért szintnél.

A térség osztályzati kilátásai ugyanakkor jórészt kiegyensúlyozottak. A Fitch Ratings szuverén besorolási listáján jelenleg három adósbesorolásra van érvényben felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátás, négyet a cég az osztályzatrontás megnövekedett valószínűségét jelző negatív kilátással tart nyilván.

Ez javulás a tavalyi év azonos időszakához képest, hiszen a Fitch Ratings 2020 végén hét ország államadós-besorolására tartott érvényben negatív kilátást, és egyetlen osztályzat kilátása sem volt pozitív a feltörekvő európai térségben – áll a hitelminősítő csütörtökön bemutatott éves helyzetértékelésében.

A Fitch Ratings kiemeli, hogy a közép- és kelet-európai EU-térségen belüli két, pozitív kilátással ellátott ország, Bulgária és Horvátország esetében – a koronavírus-sokk idején mutatott ellenállóképesség mellett – a pozitív osztályzati kilátás az euróövezeti csatlakozás felé tett előrelépést is tükrözi.

A Fitch a múlt hónapban „BBB mínusz”-ról egy fokozattal „BBB”-re emelte Horvátország hosszú futamidejű szuverén devizaadós-kötelezettségeinek besorolását, és az új osztályzatra is érvényben hagyta az addigi pozitív kilátást.

A lépéshez fűzött indoklásában a Fitch Ratings kiemelte: várakozása szerint Horvátország 2023 januárjában csatlakozhat a valutaunióhoz, és ez közvetlen kedvező hatást gyakorol Horvátország szuverén minősítési modelljére, mindenekelőtt az euró tartalékvaluta-státusából eredő rugalmasság révén.

A minap egy másik globális hitelminősítő, a Moody's Investors Service is azt emelte ki Londonban bemutatott éves térségi előrejelzésében, hogy a közép- és kelet-európai gazdaságok stabil szuverén hitelképességi kilátással kezdhetik a jövő évet.

A Moody's új előrejelzése is azzal számol, hogy a térség gazdaságainak GDP-értéke átlagosan 4,5 százalékkal növekszik 2022-ben. A cég szerint ennek elsődleges hajtóerejét a hazai fogyasztás mellett a koronavírus-sokk okozta károk helyreállítására létrehozott EU-keret első folyósításai adják majd.

A Moody's várakozása az, hogy a GDP-érték 60 százaléka körüli szinten stabilizálódik a térségi gazdaságok államadósság-rátájának mediánértéke 2022-ben, de a 2024-ig tartó időszak végén is még valószínűleg 13 százalékpont körüli mértékben haladja meg a koronavírus-járvány előtti szintet.

A hitelminősítő szerint ugyanakkor Magyarország a „Baa” osztályzati spektrumon belül azon kevés szuverén adós között lesz, amelyeknek a 2020-2023-as időszakban sikerül csökkenteniük államadósság-rátájukat.

A Moody's szeptemberben egy fokozattal „Baa2-re” javította a magyar államadós-osztályzat besorolását. Ez az osztályzat a másik két nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor's módszertanában „BBB”-nek felel meg.

A Fitch és az S&P már két éve ezzel az osztályzattal tartja nyilván Magyarországot, így a Moody's szeptemberi felminősítése óta mindhárom hitelminősítő azonos szuverén besorolást tart érvényben Magyarországra, egyaránt stabil kilátással.

MTI/Kertész Róbert, London

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS