Fitch Ratings: javulnak jövőre a feltörekvő európai gazdaságok hitelkondíciói

2021. 12. 09., 21:04

Az erőteljes növekedés és a stabilizálódó adósságráták környezetében várhatóan javulnak jövőre a feltörekvő európai térség szuverén adósainak hitelkondíciói – olvasható a Fitch Ratings csütörtökön Londonban ismertetett éves regionális előrejelzésében.

A nemzetközi hitelminősítő a javulást valószínűsítő tényezők között kiemelte azt a várakozását, hogy jóllehet a koronavírus-járványhoz kötődő költségvetési ösztönzők kifutása és az infláció megfékezését célzó monetáris szigorítások visszahúzó erővel hatnak a növekedésre, a térség 2022-re várt gazdasági növekedésének 4,5 százalékos mediánüteme még így is kedvező a járvány előtt mért ütemekkel, illetve más feltörekvő térségek növekedési kilátásaival összehasonlítva.

A Fitch londoni elemzőinek várakozása szerint a közép- és kelet-európai gazdaságok államadósság-rátáinak mediánja jövőre a hazai össztermék (GDP) 50 százalékán stabilizálódik, 11 százalékponttal magasabban a 2019 végén mért szintnél.

A térség osztályzati kilátásai ugyanakkor jórészt kiegyensúlyozottak. A Fitch Ratings szuverén besorolási listáján jelenleg három adósbesorolásra van érvényben felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátás, négyet a cég az osztályzatrontás megnövekedett valószínűségét jelző negatív kilátással tart nyilván.

Ez javulás a tavalyi év azonos időszakához képest, hiszen a Fitch Ratings 2020 végén hét ország államadós-besorolására tartott érvényben negatív kilátást, és egyetlen osztályzat kilátása sem volt pozitív a feltörekvő európai térségben – áll a hitelminősítő csütörtökön bemutatott éves helyzetértékelésében.

A Fitch Ratings kiemeli, hogy a közép- és kelet-európai EU-térségen belüli két, pozitív kilátással ellátott ország, Bulgária és Horvátország esetében – a koronavírus-sokk idején mutatott ellenállóképesség mellett – a pozitív osztályzati kilátás az euróövezeti csatlakozás felé tett előrelépést is tükrözi.

A Fitch a múlt hónapban „BBB mínusz”-ról egy fokozattal „BBB”-re emelte Horvátország hosszú futamidejű szuverén devizaadós-kötelezettségeinek besorolását, és az új osztályzatra is érvényben hagyta az addigi pozitív kilátást.

A lépéshez fűzött indoklásában a Fitch Ratings kiemelte: várakozása szerint Horvátország 2023 januárjában csatlakozhat a valutaunióhoz, és ez közvetlen kedvező hatást gyakorol Horvátország szuverén minősítési modelljére, mindenekelőtt az euró tartalékvaluta-státusából eredő rugalmasság révén.

A minap egy másik globális hitelminősítő, a Moody's Investors Service is azt emelte ki Londonban bemutatott éves térségi előrejelzésében, hogy a közép- és kelet-európai gazdaságok stabil szuverén hitelképességi kilátással kezdhetik a jövő évet.

A Moody's új előrejelzése is azzal számol, hogy a térség gazdaságainak GDP-értéke átlagosan 4,5 százalékkal növekszik 2022-ben. A cég szerint ennek elsődleges hajtóerejét a hazai fogyasztás mellett a koronavírus-sokk okozta károk helyreállítására létrehozott EU-keret első folyósításai adják majd.

A Moody's várakozása az, hogy a GDP-érték 60 százaléka körüli szinten stabilizálódik a térségi gazdaságok államadósság-rátájának mediánértéke 2022-ben, de a 2024-ig tartó időszak végén is még valószínűleg 13 százalékpont körüli mértékben haladja meg a koronavírus-járvány előtti szintet.

A hitelminősítő szerint ugyanakkor Magyarország a „Baa” osztályzati spektrumon belül azon kevés szuverén adós között lesz, amelyeknek a 2020-2023-as időszakban sikerül csökkenteniük államadósság-rátájukat.

A Moody's szeptemberben egy fokozattal „Baa2-re” javította a magyar államadós-osztályzat besorolását. Ez az osztályzat a másik két nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor's módszertanában „BBB”-nek felel meg.

A Fitch és az S&P már két éve ezzel az osztályzattal tartja nyilván Magyarországot, így a Moody's szeptemberi felminősítése óta mindhárom hitelminősítő azonos szuverén besorolást tart érvényben Magyarországra, egyaránt stabil kilátással.

MTI/Kertész Róbert, London

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-24 11:10:00
„Az Európai Tanács rendelete előmozdítja a digitális címkék használatát az uniós termésnövelő anyagokon, ugyanakkor szükség esetére megtartja a fizikai címkéket. Emellett javítja a címkék olvashatóságát, valamint egyszerűsíti a forgalmazók címkézési kötelezettségeit.”
2024-07-24 09:00:17
Az nem kérdés, hogy csak a legjobb minőségű cseh alapanyagokat, malátákat, prémium Saaz komlót és a főzde saját kútjából származó vizet használják a sör elkészítéséhez.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS