Elkészültek az 1 milliárd eurós rozsdaövezeti fejlesztés hivatalos látványtervei

Elkészültek az 1 milliárd eurós rozsdaövezeti fejlesztés hivatalos látványtervei
2022. 01. 10., 18:07

Európai szinten is egyedülálló, többek között egy kéthektáros közparkot is magában foglaló városfejlesztési koncepciót alkotott az első rozsdaövezeti projekt fejlesztője. A volt Láng Gépgyár területére egy egyedi mikroklímájú, a tervek szerint egymilliárd euró értékű, környezettudatos városnegyedet terveztek az önkormányzattal egyetértésben, olyan hiánypótló vegyes funkciókkal, amelyek új színt hoznak a 13. kerület lakóinak, és a város életébe.

Az elhanyagolt városi ipari területek fejlesztésére elindított kormányzati rozsdaövezeti akcióterv célja, hogy egészséges lakó- és munkakörnyezetet alakítson ki a rozsdaövezetek helyén, mindezt a környezetvédelmi szempontok figyelembevételével és az infrastrukturális erőforrások optimális kihasználásával. A program a főváros „szétterülésének” megállítására is törekszik, azaz elhanyagolt, de értékes, jól megközelíthető területeket éleszt újjá a Budapest központjához közeli helyszínek rehabilitálásával.

Rozsdaövezeti Bizottság számos szakmai szempont mérlegelése után, elsőként a volt Láng Gépgyár területét jelölte ki rozsdaövezeti akcióterületként. A területet a 13. kerületi önkormányzat jelenleg is barnamezős területként tartja nyilván, és a főváros is Budapest egyik lehetséges rozsdaövezeti akcióterületeként jelölte meg. A fejlesztő a jelenlegi tervezési fázis szerint együttesen mintegy bruttó 410 000 négyzetméternyi földfelszín alatti és feletti területet alakít ki.

A munkaközi tervek alapján várhatóan 136 000 négyzetméteren lakóépületek, 133 000 négyzetméteren irodaházak épülnek fel, továbbá 16 000 négyzetméteren egy közel 250 szobás, négy csillag vagy négy csillag superior minősítésű hotelt, valamint a fennmaradó részeken a tervek szerint földfelszín alatti parkolókat alakítanak ki.

A beruházó a projektértéket 500 millió euróról közel egymilliárdra növelte, miután számolt az építőipari anyagárak emelkedésével, és számos újszerű, energiatakarékos, innovatív megoldás bevezetésével. Ugyanakkor fontos kihangsúlyozni, hogy az alapkoncepció változatlan maradt, így továbbra is egy élhető környezetben, közel kéthektáros közparkkal épülnek meg az energiahatékony, a kerület igényeit és adottságait is figyelembe vevő projektelemek.

A fejlesztő betartja a településrendezési szerződésben foglaltakat, illetve igazodik annak szellemiségéhez, így többek között számos, nem közvetlenül a fejlesztéshez kapcsolódó infrastrukturális beruházást is megvalósít majd a terület közvetlen környezetében. Az említett közpark a nagyközönség számára is elérhető lesz, ami jó példa a városnegyed-fejlesztés emberközpontúságára.

A beruházó célja az, hogy magas minőségű lakóépületeket, kereskedelmi és szolgáltatóegységeket, valamint modern, smart megoldásokkal felszerelt, környezetbarát irodaházakat értékesítsen a településképbe illeszkedő, élhető környezetben. Az önkormányzat és a kerületi főépítész által is támogatott koncepció szerint a város felől érkezőket egy fokozatosan emelkedő épületegyüttes fogadja, és az épületek csak a telek északi részén érik el a 65 méteres magasságot, ezáltal az új negyed harmonikusan illeszkedik a városszövetbe.

A közel tíz hektáron elterülő fejlesztés lakásai és irodaterei új szintre emelik az innovációt, mivel az okosotthon-rendszerek kiépítése mellett kiemelkedően nagy hangsúlyt fektetnek a megújuló energia-szegmensben rejlő potenciál kihasználására is. A fejlesztő küldetésének tekinti, hogy jó példát teremtsen a megújuló energiaforrások újszerű felhasználásával.

„A tervezőirodánk által képviselt komplex tervezési módszertan, az automatizált és adatvezérelt tervezés hozzájárul ahhoz, hogy a Váci úti rozsdaövezeti fejlesztés olyan különleges városi képletet hozzon létre, amely egyaránt megfelel a társadalom, a beruházó és a szabályozók szempontrendszerének” – mondta dr. Paulinyi Gergely, a Paulinyi & Partners Zrt. elnök-vezérigazgatója, az első rozsdaövezeti beruházás vezető tervezője.

„Igazi megtiszteltetés számunkra, hogy elsőként lehetünk részesei a kormány által indított rozsdaövezeti programnak, ami elhanyagolt ipari területek újjáélesztésére biztosít lehetőséget. Mindemellett tisztában vagyunk azzal is, hogy első rozsdaövezeti fejlesztésként mindez hatalmas felelősséggel jár. Ezt szem előtt tartva egy mintaértékű városnegyed kialakítására törekszünk, ahol szerintünk élmény lesz élni, dolgozni és kikapcsolódni. Kelet-Európa egyik legnagyobb multifunkcionális fejlesztését kívánjuk megvalósítani, úgy, hogy az nem csupán a kerület és a főváros, de az egész ország számára büszkeség forrása lehessen. A tervezésnél és a kialakításnál is arra koncentrálunk, hogy a koncepciótervek alapján egy minden elemében élhető városrészt hozzunk létre” – hangsúlyozta Zentai Péter, a beruházás mögött álló cégcsoport vezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-26 18:26:00
„Növekszik a 30 év alattiak körében a házasságkötések száma és a gyermekesek aránya, viszont öregszik is a társadalom. Nőtt a foglalkoztatottság, a modern technológiák miatt átrendeződik a munkaerőpiac, fejlődik és egyben változik Magyarország.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS