Egyensúly Intézet: érdemben csak jövőre nőhet a GDP

2023. 07. 31., 19:15

Az Egyensúly Intézet előrejelzése szerint idén a gazdaság stagnálni fog (0,2 százalékos GDP növekedés várható), és csak 2024-ben jöhet érdemi növekedés. Lassuló tendenciával, és nem markáns mértékben ugyan, de folytatódott Magyarországon a legfontosabb gazdasági bizalmi indikátorok korrekciója – olvasható az Egyensúly Intézet júliusi gazdasági gyorsjelentésében.

Az Egyensúly Intézet az előző negyedéves GDP előrejelzését 2023-ra 0,2 százalékponttal felfelé módosította, így most 0,2 százalékos gazdasági növekedéssel kalkulál. A gazdaság rövid távú kilátásai tehát továbbra sem nevezhetők jónak.

2022 harmadik negyedéve óta a GDP volumene folyamatosan csökken az előző negyedév volumenéhez képest, amihez nagyban hozzájárul az ipari termelés 6,9 százalékos, a kiskereskedelmi forgalom 12,3 százalékos vagy a nemzetgazdasági beruházások volumenének 2,8 százalékos visszaesése is.

A fogyasztói árak, és ezen belül az élelmiszer árak bár stabilizálódnak, a reálbérek csökkenése jelentősen kihatott a háztartások fogyasztására, ami érzékelhető vásárlóerő csökkenéséhez vezetett. Ez a kedvezőtlen folyamat az elmúlt időszakban megállt, és enyhe, de trendszerű korrekció figyelhető meg a legfontosabb lakossági és vállalati bizalmi indikátorokban.

Vállalati oldalon a megrendelésekre és a kilátásokra vonatkozó bizalmi indikátor és a foglalkoztatási várakozásokra vonatkozó indikátor értékei is javuló tendenciát mutatnak. 2021 év vége óta az elmúlt két negyedév adataiban láthatunk először trendszerű növekedést a vállalati bizalmi indikátorokban.

A VOSZ az Egyensúly Intézettel közös, negyedéves rendszerességű kutatásában a hazai kkv-k kilátásait és hangulatát vizsgálja. A jelenlegi gazdasági helyzettel és vállalati kilátásokkal kapcsolatos néhány adatsor fontos kiegészítésként szolgál a fenti, Európai Bizottság által mért adatokhoz. Általánosságban elmondható, hogy a kilátásokra vonatkozó percepciók mélypontját talán meghaladtuk, de a hazai kkv-k mindennapi üzletmenetét érintő problémák és kockázatok közül néhány markánsan meghatározza a hazai vállalkozások működését. Legnagyobb kockázatnak a partnerek nehézségeit, az ezzel összefüggő fizetési morál romlását, valamint a megrendelések elmaradásából adódó veszteséges működést említették. Mindezeken túl markánsan jelent meg a csökkenő vásárlóerő, mint kockázati tényező is.

Az inflációs nyomásból kikerülve, az enyhén növekvő vásárlási kedv megnyugvást hozhat mind a háztartások, mind a hazai vállalkozások oldalán, ami egyre növekvő vásárlőerőben és fogyasztásban jelenhet meg. Az MNB előrejelzése szerint az infláció igazán jelentősen csak a második félévben fékeződik. Azonban amíg ennek hatása nem érzékelhető, addig talán érthető, hogy háromból két cégvezető az ország gazdasági helyzetével kapcsolatban a legnagyobb problémának továbbra is az inflációt jelöli, miközben a hazai cégvezetők már markáns gazdasági problémának ítélték az EU-s támogatások elmaradását is.

Az Egyensúly Intézet júliusi gazdasági gyorsjelentése itt elérhető és alább is letölthető.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS