Bíróságokon is takarítottak, de elbuktak a számlázáson

2023. 10. 24., 18:22

Az Online Számla rendszer és a NAV egyéb forrásból származó adatai buktatták le azt a társaságot, amelyik bíróságok, egyetemek takarítását, üzemeltetését végezte.

A takarítást és üzemeltetést a cég saját alkalmazottaival végeztette, ennek ellenére a bevallásaiban nagy összegű alvállalkozói számlákat szerepeltetett – olvasható a NAV Facebook-oldalán.

Az Online Számla rendszerben látszott, hogy az alvállalkozói számlák egy része a vizsgált társaság ügyvezetőinek az érdekkörébe tartozó vállalkozásoktól származott, akik huzamosabb ideje nem nyújtottak be adóbevallást.

Egy látszólag független alvállalkozó is képbe került, akivel kapcsolatban érdekes dologra lett figyelmes a hatóság. A vizsgálat alatt álló takarító-üzemeltető cég ügyvezetője, magánszemélyként a saját ügyfélkapujáról küldte be ennek az alvállalkozójának a hiányzó bevallásait és iratait. Ezzel bizonyítottá vált, hogy pontosan tudta, alvállalkozója nem fizette meg azt az adót, amivel ő (a vizsgált társaság bevallásában) csökkentette a fizetendő adóját.

Az ellenőrzés során maga az ügyvezető is belekeveredett az általa kreált bonyolult számlázási láncolatba: befogadott olyan munkákról szóló alvállalkozói számlát is, amely munkáknál ő maga volt a számlakibocsátó alvállalkozója, és a teljesítés bizonyítottan megtörtént, hiszen az alkalmazottai elismerték a munkavégzést.

Az ügyben az adójogi következmények megállapítása mellett a NAV büntetőfeljelentést is kezdeményezett. (NAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 12. 05., 10:10
Nálunk nem csupán a szavak szintjén érvényes az, hogy egy hajóban evezünk, hanem tényleg közösen, csapatként jutunk át egyik partról a másikra – mondta az Üzletemnek Csuhay Attila, az ingatlanprojektek menedzselésével foglalkozó GPM Kft. ügyvezető igazgatója.
2023-12-07 16:10:00
Az uniós tagállamok állandó képviselői megállapodtak egy olyan új jogszabályra vonatkozó tanácsi megbízásról, amely uniós szinten megkönnyíti az egészségügyi adatok cseréjét és az azokhoz való hozzáférést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS