Alapvető élelmiszereken nyerészkedtek, hárman már őrizetben vannak

2023. 02. 10., 18:42

Országszerte 60 helyszínen egyszerre csapott le a NAV egy bűnszervezetre, amelynek tagjai alapvető élelmiszerek – főleg étolaj, cukor, kávé és sajt – értékesítésével nyerészkedtek. A Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból, Horvátországból és Bulgáriából beszerzett és a hazai piacra terített termékhez köthető áfafizetési kötelezettséget fiktív számlázási láncok felépítésével kerülték el, amivel mintegy 4,5 milliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

Szinte az egész országot lefedve, egyszerre csapott le a bűncselekmény feltételezett elkövetőire a NAV. Az akcióban a MERKUR Bevetési Egység, mintegy háromszáz nyomozó, illetve járőr, és az őket támogató revizorok és adatmentők vettek részt. A konspiratívan működő csoport fiktív számlákat állított ki a közösségen belül beszerzett élelmiszerek eladásáról, de a valóságban ezek a cégek nem végeztek gazdasági tevékenységet. Szerepük a pénzösszegek utalásában, illetve a bankszámláikról történő készpénzfelvételben merült ki.

A bűnszervezet által létrehozott és a bűncselekmény elkövetéséhez használt gazdasági társaságokat meghatározott időközönként lecserélték. A számlákat felhasználó, és a termékeket a boltok polcaira juttató hazai nagykereskedelmi társaságok a valótlan értékesítések után fizetendő áfát jogosulatlanul helyezték levonásba.

A NAV-ot az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer (eKÁER) és az Online Számla rendszer adatai vezették a konspiráció nyomára. A könyvelési és egyéb iratanyagok mellett két helyszínen kábítószergyanús anyagot is lefoglaltak a nyomozók. A vagyoni hátrány biztosítására a nyomozó hatóság nagy összegű készpénzt foglalt le és bankszámlákat zárolt. Az akció sikeréhez a NAV szolgálati kutyái is hozzájárultak.

Az összehangolt akció eredményeként a pénzügyőrök 21 főt állítottak elő gyanúsítotti kihallgatásra, közülük 3 fő őrizetbe vételére is sor került. Letartóztatásukról a holnap dönt az illetékes bíróság. (NAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS