Harmadik alkalommal dolgozhatnak együtt piacvezető agrár nagyvállalatokkal hazai agtech startupok, a 2021 szeptemberében induló NAK TechLab inkubációs program keretében. A program az elmúlt két évben több olyan együttműködést is eredményezett, amely meghatározó lehet az agrárium fejlődése szempontjából. A három hónapos inkubátor programba 2021. augusztus 22-ig lehet jelentkezni.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – a Design Terminal támogatásával – 2019-ben indította el a NAK TechLab agrár startup inkubációs programot, melyben agrártechnológiai startupok az agrárium jövőjét meghatározó fejlesztéseiket vezető nagyvállalati partnerek segítségével tökéletesíthetik, a szektor igényeinek megfelelően.
„A NAK TechLab inkubációs programnak gazdaságilag is fontos szerepe van. A program során létrejövő együttműködések új agrárszolgáltatások megjelenését alapozzák meg, melyek elősegítik a digitalizáció szélesebb körű elterjedését. Az együttműködő nagyvállalatok segítségével a megoldások számos olyan helyre is el tudnak jutni, ahova egyébként nincs lehetőségük. Ezért is támogatjuk a startup vállalkozásokat, innovatív ötleteket annak érdekében, hogy a digitalizációs törekvések előre mozduljanak” – hangsúlyozza a program kapcsán Győrffy Balázs, a NAK elnöke.
A programot konkrét, az agráriumot leginkább érintő kihívások megfogalmazásával harmadik éve erősíti szakmai partnerként az Axiál Kft., a Bonafarm Csoport, és a KITE Zrt, hozzájuk idén a Corteva Agrscience és a Bayer Crop Science csatlakozott.
A startupok üzleti képzésekkel, intenzív workshopokkal, valamint agráripari, termékfejlesztési és nagyvállalati mentorokkal dolgozva fejleszthetik tovább digitális megoldásaikat, illetve jogi és tőkebevonással kapcsolatos előadásokon is részt vehetnek. A programot nem csak agrár nagyvállalatok, de technológiai cégek is erősítik (Vodafone, Planet, FANUC), akik a különböző fejlesztésekhez nyújtanak szakértői és fejlesztői hátteret.
Az elmúlt két évben a startup vállalkozások a nagyvállalati együttműködések mellett jelentős tőkebevonásra is szert tettek; a program segítségével kockázati befektető partnerek által több mint egymilliárd forint tőkéhez jutottak.
A SALT Budapest alapvető filozófiája a hagyományos magyar konyha újragondolása. Tóth Szilárd séf és csapata olyan régi recepteket és technikákat elevenít fel, amelyek évtizedekkel, sőt évszázadokkal ezelőtt jellemezték a magyar vidéki konyhát.
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és az ukrán hatóságok tájékoztatása alapján az elmúlt két hónapban sem csökkent az ukrán energia-infrastruktúrát ért támadások száma. A támadások közvetlenül nem érintik az ukrajnai atomerőművek nukleáris biztonságát, azonban megzavarhatják működésüket.