A szakemberhiány és az árfolyam-ingadozás akadályozza leginkább a kkv-k működését

A szakemberhiány és az árfolyam-ingadozás akadályozza leginkább a kkv-k működését
2022. 09. 14., 14:55

Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.

Egyre nagyobb gondot okoz az árfolyamváltozás a cégeknek. A magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait mutató K&H kkv bizalmi indexlegutóbbi eredménye szerint ugyanis a szakemberhiány után ez okozza a legnagyobb problémát a vállalkozásoknak. „Már minden harmadik (33 százalék) kkv mondja azt, hogy a cége üzleti tevékenységét akadályozza a folyamatos árfolyamingadozás és az abból fakadó bizonytalanság. Ez jelentős változás az előző negyedévhez (24 százalék) és az egy évvel ezelőtti értékhez képest is (25 százalék). Az infláció és az orosz-ukrán konfliktus következtében a májusi felmérés óta látványosan gyengült a forint az euróhoz képest, így az is elképzelhető, hogy jelenleg már nem is a szakemberhiány, hanem az árfolyamingadozás hátráltatja leginkább a hazai kkv-kat” – részletezte az eredményeket Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője.

A szakemberhiány az első, de a többi kihívás is egyre komolyabb

Az árfolyamingadozást továbbra is a szakemberhiány okozta problémák előzik meg. „A megfelelő munkaerő megtalálása egyre nehezebb. A cégek 41 százaléka nyilatkozott arról, hogy az elmúlt félévben a szakemberhiány jelentette számára a fő kihívást, míg az előző negyedévben ez az arány 33 százalék volt. Ezzel közelítünk a vírus előtti időszakhoz, hiszen legutóbb több mint két évvel ezelőtt volt 40 százalék fölött ez az arány” – mondta el a szakember. Az anyaghiány okozta problémák (26 százalék), az alapvető működési költségek növekedése (20 százalék) és az infláció (19 százalék) ennél ugyan kevésbé meghatározóak, de a cégek jelentős részének nehezítik a működését.  

A koronavírus már nem jelent problémát a cégeknek?

A koronavírus megjelenése óta, negyedévről negyedévre a cégek 9–14 százaléka nyilatkozott arról, hogy a járvány akadályozta az üzleti tevékenységet. Ez az arány mostanra jelentősen, 2 százalékra csökkent, így elmondható, hogy a vállalkozások elsöprő többségének már nem jelent problémát.  

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-25 16:38:35
A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.
2023-03-25 12:38:16
Minden évben Bangkokban rendezik meg a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági és állattenyésztési szakkiállítását és vásárát. Idén egy magyar cég szakemberei is ott voltak, hogy felkutassák és beszerezzék azokat az innovatív termékeket, amelyeket a hazai takarmánypiacon hasznosíthatnak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS