A faiskolákat népszerűsíti az Agrárkamara

2018. 12. 14., 13:00

Szebb településkép, könnyebb karbantartás, tervezhetőség és kedvezőbb árak – mindezt eredményezheti a hazai díszfaiskolák és az önkormányzatok szorosabb együttműködése. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara partnerszervezeteivel közösen „Gazdálkodjunk okosan a zöldfelületeinkkel!” címmel országos roadshow-t indított.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete, a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete, valamint a Magyar Faápolók Egyesülete pozitív hazai és külföldi példák bemutatásával, szakmai tájékoztatással és a személyes találkozások elősegítésével is támogatja a faiskolák és a települési önkormányzatok jövőbeni szorosabb együttműködését.

Ennek jegyében indítottak országos rendezvénysorozatot, melyre a települések vezetőit, a fejlesztések tervezőit és a termelőket hívják meg. Az első ilyen rendezvény december 13-án, Bükfürdőn volt, amit 2019-ben újabb állomások követnek, az ország több térségében.

A faiskolák évente mintegy 25 milliárd forint értékben állítanak elő árut a hazai piacra, hozzávetőlegesen fele-fele arányban a közületi illetve a magán vásárlók számára. A hazai faiskolák által termelt cserjék háromnegyede közterületekre kerül.

Mint arra Ausztria, Németország példa, illetve számos magyar település is: mind a faiskolák, mind a kert- és parktervezők, mind a megrendelő önkormányzatok számára szükséges lenne a jobb előre tervezhetőség. Ezt hosszabb távú, a tervezett kiültetéseket több évvel megelőző termeltetési szerződésekkel lehetne segíteni.

A szép közterületi környezet létesítése és fenntartása, szükséges esetben a megbetegedő vagy megsérülő növények pótlása is könnyebben és gazdaságosabban megoldható így.  Jelenleg a gyors projektátfutási idők miatt a kivitelezőknek sok esetben külföldről is kell behozni fákat, cserjéket – ami nagy növény-egészségügyi kockázatot hordoz magában (kártevők behozatala, allergének).

Sokszor olyan növényeket telepítenek így, amelyek nem feltétlenül bírják hosszabb távon az itthoni klimatikus viszonyokat. Nagyobb, túlkoros fák szállítása pedig tetemes plusz költséggel is jár. A szakmabeliek célja, hogy a tervezés, az építés és a fenntartás közvetlenül kapcsolódjon a faiskolákhoz.

A hazai termesztésű dísznövények kifejezett előnye, hogy a hazai körülményeknek megfelelő fajták, hazai közt nevelődnek és a magyarországi klimatikus viszonyokra optimalizáltak. Ezzel ellentétben a Hollandiából – óceáni klímából – vagy Dél-Európából érkező növények alapvetően más klimatikus viszonyokra alkalmasak.

A bükfürdői rendezvényen számos gyakorlati példát is bemutattak a pozitív együttműködésekre, így például a zalaegerszegi Vizslaparkot (a fotón), illetve büki tapasztalatokat közterületi parkok, terek létesítéséről. A szakterületen mintaértékű Hévíz zöldterület-gazdálkodása, ezzel kapcsolatban a fürdőváros főkertészét is kérdezhették. Faiskolai előadásban ismertették az utcai fasorok létesítésének szempontjait, növényhasználatát, illetve ugyanezt a közterületi parkokra, terekre vonatkozóan.

Szó volt a tervezésnél figyelembe veendő fenntarthatósági szempontokról, továbbá növényorvos adott tájékoztatást a közterületi tápanyag-utánpótlás szükségességéről. A résztvevők hallhattak a növények fejlesztési projektekhez előrendelésének előnyeiről, az utcai fasorok fenntartásáról.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 09:05
A gazdaság teljesítménye – a nyers, illetve a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt – 6,5 százalékkal növekedett az előző év azonos negyedévéhez mérten – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fenntartható életmód fontosságára hívja fel a figyelmet a világ első ültethető ceruzája, amiből bazsalikom, zsálya, koriander növényt nevelhetünk, paradicsomot termeszthetünk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS