A faiskolákat népszerűsíti az Agrárkamara

2018. 12. 14., 13:00

Szebb településkép, könnyebb karbantartás, tervezhetőség és kedvezőbb árak – mindezt eredményezheti a hazai díszfaiskolák és az önkormányzatok szorosabb együttműködése. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara partnerszervezeteivel közösen „Gazdálkodjunk okosan a zöldfelületeinkkel!” címmel országos roadshow-t indított.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete, a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete, valamint a Magyar Faápolók Egyesülete pozitív hazai és külföldi példák bemutatásával, szakmai tájékoztatással és a személyes találkozások elősegítésével is támogatja a faiskolák és a települési önkormányzatok jövőbeni szorosabb együttműködését.

Ennek jegyében indítottak országos rendezvénysorozatot, melyre a települések vezetőit, a fejlesztések tervezőit és a termelőket hívják meg. Az első ilyen rendezvény december 13-án, Bükfürdőn volt, amit 2019-ben újabb állomások követnek, az ország több térségében.

A faiskolák évente mintegy 25 milliárd forint értékben állítanak elő árut a hazai piacra, hozzávetőlegesen fele-fele arányban a közületi illetve a magán vásárlók számára. A hazai faiskolák által termelt cserjék háromnegyede közterületekre kerül.

Mint arra Ausztria, Németország példa, illetve számos magyar település is: mind a faiskolák, mind a kert- és parktervezők, mind a megrendelő önkormányzatok számára szükséges lenne a jobb előre tervezhetőség. Ezt hosszabb távú, a tervezett kiültetéseket több évvel megelőző termeltetési szerződésekkel lehetne segíteni.

A szép közterületi környezet létesítése és fenntartása, szükséges esetben a megbetegedő vagy megsérülő növények pótlása is könnyebben és gazdaságosabban megoldható így.  Jelenleg a gyors projektátfutási idők miatt a kivitelezőknek sok esetben külföldről is kell behozni fákat, cserjéket – ami nagy növény-egészségügyi kockázatot hordoz magában (kártevők behozatala, allergének).

Sokszor olyan növényeket telepítenek így, amelyek nem feltétlenül bírják hosszabb távon az itthoni klimatikus viszonyokat. Nagyobb, túlkoros fák szállítása pedig tetemes plusz költséggel is jár. A szakmabeliek célja, hogy a tervezés, az építés és a fenntartás közvetlenül kapcsolódjon a faiskolákhoz.

A hazai termesztésű dísznövények kifejezett előnye, hogy a hazai körülményeknek megfelelő fajták, hazai közt nevelődnek és a magyarországi klimatikus viszonyokra optimalizáltak. Ezzel ellentétben a Hollandiából – óceáni klímából – vagy Dél-Európából érkező növények alapvetően más klimatikus viszonyokra alkalmasak.

A bükfürdői rendezvényen számos gyakorlati példát is bemutattak a pozitív együttműködésekre, így például a zalaegerszegi Vizslaparkot (a fotón), illetve büki tapasztalatokat közterületi parkok, terek létesítéséről. A szakterületen mintaértékű Hévíz zöldterület-gazdálkodása, ezzel kapcsolatban a fürdőváros főkertészét is kérdezhették. Faiskolai előadásban ismertették az utcai fasorok létesítésének szempontjait, növényhasználatát, illetve ugyanezt a közterületi parkokra, terekre vonatkozóan.

Szó volt a tervezésnél figyelembe veendő fenntarthatósági szempontokról, továbbá növényorvos adott tájékoztatást a közterületi tápanyag-utánpótlás szükségességéről. A résztvevők hallhattak a növények fejlesztési projektekhez előrendelésének előnyeiről, az utcai fasorok fenntartásáról.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.
2024-12-11 09:11:00
Sorjáznak az akciós autók akciós THM-mel a kereskedőknél. A lízingcégek is gyakran nyújtanak 0 százalékos vagy 2–5 százalék közötti THM-mel finanszírozást, de csak speciális feltételekkel, ezért mindenképpen érdemes összevetni a finanszírozási lehetőségeket a kocsivásárlási döntés előtt – derül ki a Bank360.hu összeállításából.
2024-12-10 18:10:00
A következő két évben jelentősen nőnek a céges autókra kivetett adóterhek. Ezek a változások komoly kihívásokat, ugyanakkor jelenleg még kihasználható lehetőségeket is jelentenek a vállalkozások számára. A legfontosabb tudnivalókat Jakus László, az Ayvens pénzügyi igazgatója foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS