2024. május 27. – Információk, hírek vállalkozóknak

2024. 05. 27., 08:10

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Hol bukkanhatnak fel a NAV revizorai május utolsó és június első napjaiban?

Az ADÓtraffipax friss bejegyzéseiből kiderül, hogy hol és kik számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a május 27-én kezdődő héten.

Az ország tíz legnagyobb adózóját díjazta Varga Mihály

A pénzügyminiszter egy 22 évvel ezelőtti eseményt megújítva díjazta Magyarország 10 legnagyobb adózóját.

Számla nélkül elszámolható üzemanyagárak 2024. júniusban

2024 júniusában a 95-ös benzin literje 640, a gázolajé 629 forinton számolható el számla nélkül – tájékoztatott a NAV.

Magyarországi üzemanyagárak régiós és „szomszédos” összevetésben: friss adatok a KSH-tól

A 95-ös benzin magyarországi átalagára 1 forinttal meghaladta a régiós átlagot, de a szomszédos országok átlagánál 10 forinttal kisebb volt; a dízel literje ugyanakkor 10 forinttal volt drágább, mint a régiós átlag, és 1 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

4,4 százalékos volt a munkanélküliség áprilisban

2024 áprilisában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 39 ezer fővel, 4 millió 749 ezer főre nőtt; a munkanélküliek száma 217 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Munkaviszonnyá válhat a taxisok és ételfutárok munkája?

Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.

Somogyban 34 millió forint is elég befektetési célú ingatlan vásárlására

A Duna House értékesítési adatai alapján 2024 első negyedévének átlagában vidéken a vásárlók 25 százaléka, Budapesten a vásárlók 34 százaléka került ki a befektetők közül.

Ez az új anyag óriási lépés a nyújtható és viselhető okoseszközök felé

A következő generációs, vezeték nélküli és elemmentes funkcionalitással felruházható, viselhető eszközök alapja lehet az új anyag, ami úgy mozog, mint a bőr, de közben fenntartja az elektronika jelerősségét.

Öt feladat, amit már most könnyen digitalizálhatnánk a munkában

A mai napig vannak olyan feladatok, amelyeket manuálisan végzünk – ahelyett, hogy a már elérhető technológiai megoldásokra bíznánk magunkat.

Kötelezettségszegési eljárások: magyar ügyek „a májusi csomagban”

Az Európai Bizottság „májusi kötelezettségszegési eljárási csomagjában” a főbb határozatok között négy magyar ügy szerepel; problémásnak találtatott (egyebek mellett) a digitális platformokon keresztül szerzett jövedelmek adózási átláthatóságának biztosítása is.

IT innovációk az adathalászat ellen

A bankok feladata, hogy úgy szigorítsák a belépést és azonosítást, hogy eközben az ügyfelek a lehető legkönnyebben, akadálymentesen intézhessék pénzügyeiket.

Szijjártó Péter: Paks II. a nemzetközi együttműködés kiváló terepe

A Siemens jelenléte is garancia arra, hogy az új paksi atomerőművi blokkok építése nemzetközi projekt keretében történik – mondta Szijjártó Péter.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS