2024. január 26. – Információk, hírek vállalkozóknak

2024. 01. 26., 08:10

Az Üzletem.hu összefoglalója.

MONO-Ipolyfabric: belga-magyar út a Dunakanyarból a világ élvonalába

A prémium autómárkák számára belső díszítőelemeket gyártó MONO-Ipolyfabric világszerte ismertté tette Ipolytölgyes nevét.

MTÜ: 860 milliárd forint volt a szálláshelyek bevétele tavaly

Külföldről 18 százalékkal több, 7,1 millió vendég érkezett.

Különadó nélkül is 123 milliárd forint adót fizettek a magyarországi bankok 2023-ban

A bankok kamatbevételei mintegy 80 százalékkal nőttek 2023-ban az előző évhez képest, december végére meghaladták a 8 ezer milliárd forintot.

Számla nélkül elszámolható üzemanyagárak 2024. februárban

2024 februárjában a 95-ös benzin literje 566, a gázolajé 606 forinton számolható el számla nélkül – tájékoztatott a NAV.

Személyi kedvezményhez szükséges orvosi igazolás: a legfontosabb tudnivalók

A személyi kedvezmény a személyi jövedelemadó összevont adóalapjából vehető igénybe. A háziorvosoknak, szakorvosoknak, a tavaly kiállított személyi kedvezményre jogosító igazolásokról 2024. január 31-éig kell elektronikusan adatot szolgáltatniuk a NAV-nak.

NGM: lezárult a kkv stratégia felülvizsgálata, cél a magyar kkv-k megerősítése

A stratégia öt pillérbe csoportosítja a kihívásokat, beavatkozásokat, ezekhez önálló, pillérspecifikus célokat rendelt.

Változás jön a vállalati hiteleknél: a bankok átvilágítják a cégeket a fenntarthatósági kockázatok miatt

Az ügyfeleknek méretük és tevékenységük függvényében 30-90 kérdésre kell válaszolniuk működésük fenntarthatósági vonatkozásai kapcsán.

Mennyi időre elég a huszonévesek tartaléka?

A tartalékkal rendelkező huszonévesek 36 százaléka csak egy hónapig tudná finanszírozni az életét bevételek nélkül.

Ez eldőlt: ennyivel fenntarthatóbb az elektromos repülő

Világelső összehasonlító elemzés jelent meg arról, hogy mennyivel fenntarthatóbb egy elektromos, mint egy fosszilis üzemanyaggal működő repülőgép. Az eredmény annak ellenére sem volt borítékolható, hogy egy e-repülő az üzemeltetése közben nem szennyez. Az életciklusára vetítve ugyanis árnyaltabb a kép.

Stratégiai párbeszéd indult az uniós mezőgazdaság jövőjéről

„Megérett az idő arra, hogy a mezőgazdasági termelők, a vidéki közösségek és az uniós agrár-élelmiszeripari lánc minden más szereplője között új konszenzus alakuljon ki.”

Javítaná az európai üzemi tanácsok hatékonyságát az Európai Bizottság

„Az európai üzemi tanácsok biztosítják, hogy a munkavállalókkal konzultációt folytassanak az őket érintő jelentős döntésekről, például az új munkamódszerek bevezetéséről vagy a szerkezetátalakításról.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS