2024. január 15. – Információk, hírek vállalkozóknak

2024. 01. 15., 08:10

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Hol bukkanhatnak fel a NAV revizorai 2024 harmadik hetében?

Az ADÓtraffipax friss bejegyzéseiből kiderül, hogy hol és kik számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a január 15-én kezdődő héten.

Infláció: decemberben 5,5 százalék, 2023-ban átlagosan 17,6 százalék

„2024 elején még kitart a bázishatás támogató szerepe, és várhatóan a már jóval magasabb havi drágulások ellenére is – amit az év eleji átárazások mellett a jövedéki adó emelése is hajt majd – tovább lassulhat az éves index.”

Január 15-én megnyílik a zöldenergia-tároló telepítését támogató pályázat

Január 15-én megnyílik a 62 milliárd forintos keretösszegű felhívás, amely vissza nem térítendő beruházási támogatással és bevételkompenzációval ösztönzi a cégeket ipari energiatárolók létesítésére és legalább tízéves üzemben tartására.

Napenergia Plusz Program: január 15-én startol a lakossági előregisztráció

A január 15-én megnyíló lehetőséggel élő háztartások vissza nem térítendő forrást kaphatnak a zöldenergia termeléséhez és későbbi fogyasztásra eltárolásához.

Házi sörfőzde: ezzel az okos készülékkel otthon készülhet a sör

Kifejlesztettek és hamarosan piacra dobnak egy olyan eszközt, amivel a sör az otthon elkészíthető italok közé kerül, ráadásul a fogyasztása gyakorlatilag hulladékmentessé válik. A berendezés önmagában egy sörfőzde, hiszen egyesíti a sörfőzés, az erjesztés és a csapolás folyamatát.

Itt vannak a Magyar Bor Nagydíj győztesei

A díj történetében először adott nagydíjas bort a Balatonfüred-Csopaki borvidék.

Netes rendelések: vámkezelési rekord a reptéren

A NAV hatósági eszközökkel, a kockázatokat feltáró és elemző rendszerekkel, a felderítést támogató technikai eszközökkel és kábítószer-kereső szolgálati kutyákkal szűri ki a több milliós küldeménytömegből a jogszabálysértő árukat.

Szja-bevallási határidők 2024-ben

Már elérhetők a friss szja-bevallási információk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján.

Áfabevallás egyszerűbben? Ha kérdezne az eÁFA-ról, segít a NAV

2024-ben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elindította az elektronikus áfarendszert (eÁFA). A szolgáltatáscsomag célja, hogy az adóhatóságnál rendelkezésre álló adatok felhasználásával egyszerűsítse az áfabevallást.

Csizmadia Gábor: Idén nem működnek majd az általános toborzási technikák

A foglalkoztatás bővülésére számíthatunk erősödő gazdaságunkban – fogalmazott Csizmadia Gábor, a tagszervezetein keresztül 200 ezer munkavállalót foglalkoztató Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) és a VOSZ Somogy vármegyei elnöke.

Mi lesz a talált tárgyak sorsa?

A legfontosabb tudnivalókat dr. Kocsis Ildikó ügyvéd, vitarendezési szakjogász foglalta össze.

10 millióra bírságolta az MNB az MBH Bankot

Az MBH Bank nem teljeskörűen szűrte a megerősített eljárás alá tartozó ügyfeleket, ügyleteket, s hiányosan dokumentálta szűrési folyamata eredményeit.

Legyen élmény az utazás: január 19-ig lehet jelentkezni a Miami Nemzetközi Repülőtér pályázatára

Az startupokat célzó pályázatra a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal hívta fel a figyelmet.

Három évtizedes mélypontra esett a nukleárisenergia-termelés az Európai Unióban 2022-ben

2022 végén 103 atomreaktor működött az EU-ban, hárommal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Elutasítaná a Google fellebbezését az Európai Bíróság főtanácsnoka

Juliane Kokott főtanácsnok azt javasolja, hogy a Bíróság hagyja helyben a Google-lal szemben a saját ár-összehasonlító szolgáltatásának előnyben részesítése miatt kiszabott 2,4 milliárd eurós bírságot.

Jogszerű a TAROM állami megmentése, a Wizz Air fellebbezését is elutasította az Európai Bíróság

A Bíróság elutasítja a Románia által a TAROM-nak nyújtott megmentési támogatás tárgyában a Wizz Air által benyújtott fellebbezést; a 36 660 000 eurós támogatás összeegyeztethető az uniós joggal.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS