Jogszerű a TAROM állami megmentése, a Wizz Air fellebbezését is elutasította az Európai Bíróság

2024. 01. 13., 11:00

A Bíróság elutasítja a Románia által a TAROM-nak nyújtott megmentési támogatás tárgyában a Wizz Air által benyújtott fellebbezést; a 36 660 000 eurós támogatás összeegyeztethető az uniós joggal.

2020 februárjában Románia egy hozzávetőleg 36 660 000 euró összegű kölcsönből álló megmentési támogatást jelentett be az Európai Bizottságnak, amelyet a TAROM román légitársaságnak kívánt nyújtani. 2020. február 24-i határozatában a Bizottság e szubvenciót a belső piaccal összeegyeztethető állami támogatásnak minősítette – emlékeztet a Bíróság közleménye.

A Wizz Air légitársaság megtámadta e határozatot az Európai Unió Törvényszéke előtt. 2022. május 4-i ítéletével a Törvényszék elutasította e keresetet. A Törvényszék szerint a szóban forgó támogatás összeegyeztethető a belső piaccal, mivel annak célja azoknak a szociális nehézségeknek vagy piaci hiányosságoknak a megelőzése, amelyeket a román régiók összeköttetése szempontjából a TAROM szolgáltatásainak megszakadása okozhatna.

A Wizz Air fellebbezést nyújtott be a Törvényszék ítélete ellen a Bírósághoz, amely ezt a fellebbezést január 11-i határozatában ezt teljes egészében elutasítja, ezáltal pedig helybenhagyja a Törvényszék ítéletét.

A Bíróság is megerősíti, hogy az érintett piac viszonylag korlátozott mérete nem akadálya annak, hogy az e piacon nyújtott valamely szolgáltatást fontosnak lehessen minősíteni olyan értelemben, hogy annak megszakadása komoly szociális nehézségekhez vezethet, vagy piaci hiányosságot képezhet. Ez a helyzet állna fenn abban az esetben, ha megszűnne a TAROM tevékenysége: ez káros hatással lenne azon román régiók összeköttetésére, amelyeket kizárólag e légitársaság szolgál ki, valamint a gazdasági helyzetükre. Következésképpen a Bizottság annak értékelésekor, hogy fennáll-e valamely, a román társadalom szempontjából fontos szolgáltatás megszakadásának kockázata, nem volt köteles figyelembe venni azon piac méretét, amelyen a TAROM működik, vagy azt a részesedést, amellyel e társaság e piacon rendelkezik.

A Bíróság elutasítja a Wizz Air azon érveit is, amelyek arra az eshetőségre vonatkoznak, hogy a kizárólag a TAROM által üzemeltetett belső útvonalakon e légitársaságot felváltják a versenytársai; elutasítja továbbá azokat az érveket, amelyek a TAROM javát szolgáló állami szubvenciók ismétlődő jelleggel történő rendelkezésre bocsátására vonatkoznak, valamint elutasítja a Wizz Air által felhozott összes többi jogi indokot.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS