Mi lesz a talált tárgyak sorsa?

Mi lesz a talált tárgyak sorsa?
2024. 01. 12., 10:10

A legfontosabb tudnivalókat dr. Kocsis Ildikó ügyvéd, vitarendezési szakjogász foglalta össze.

A férjemmel a tengerparton sétálva pillantottuk meg a legújabb iPhone-t. Árván várakozott a parti kőpadkán. Már sötét volt, senkit nem láttunk a közelben. Azon tanakodtunk, hogy hogyan is deríthetjük ki a tulajdonos kilétét. Szerencsére a telefonon nem volt sem pin kód, sem más védelem beállítva. Felhívtuk hát a telefonban található utolsó hívott számot. Szerencsére sikerült elérni az illetőt, akinek elmagyaráztuk, hogy épp most találtuk meg a telefont és szeretnénk visszaadni a tulajdonosának. Ezután felgyorsultak az események. Néhány perc múlva csörgött a készülék és a tulajdonos jelentkezett. Megbeszéltük, hogy hol talál meg bennünket. Az elveszett telefonja hamarosan ismét a kezében volt, bennünket pedig hálából meghívott vacsorázni. Soha nem felejtem el azt az estét, a tulajdonos örömét, az érzést, hogy segíthettünk. Hihetetlenül hangzik? Pedig mindez valóban megtörtént. Mi történik, ha nem ilyen szerencsésen végződik egy eset? Mi lesz a talált tárgyak sorsa? Megtarthatja a szerencsés megtaláló?

Van-e jogszabályi előírás a talált tárgyak esetén?

Mint oly sok mindennel kapcsolatban, a talált tárgyak esetén is van jogszabályi előírás. A Polgári Törvénykönyv pontos szabályokat tartalmaz, hogy mi a teendő, ha találunk valamit. A törvény értelmében annak, aki elveszett dolgot talál, mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy azt a tulajdonosa visszakaphassa.

De mit jelent ez pontosan? Mit kell megtennie a megtalálónak? Hova fordulhat, ha maga nem tud vagy nem akar a tulajdonos után kutatni?

Mire köteles a megtaláló?

Nem mindenki egy született magánnyomozó. Szerencsére nem is kell azzá válni, ha jogszerűen akar eljárni a megtaláló.

A Polgári Törvénykönyv kimondja, hogy a találástól számított 8 napos határidőn belül kell a talált tárgyak átadásáról gondoskodni.

A megtaláló a talált tárgyat kiadhatja
– a dolog elvesztőjének, tulajdonosának, vagy
– annak, aki igazolja, hogy jogosult azt átvenni, vagy
– a találás helye szerinti jegyzőnek.

Amennyiben tehát kiderül, hogy ki a jogos tulajdonos, a megtaláló közvetlenül neki is kiadhatja a talált tárgyat. Ha például a talált táskában ott vannak a személyes iratok, könnyen kideríthető a személy neve és lakcíme is. A személyes történetemben pedig a megtalált telefon segítségével derítettük ki, hogy ki veszítette azt el. De ma már a közösségi médiában is találkozni talált tárgyakkal kapcsolatos felhívásokkal. A Facebookon például külön oldalak vannak, ahol elveszett tárgyak után kutatnak a tulajdonosok.

Ha pedig a megtaláló inkább a hivatalos szervekre bízná a dolgot, a talált tárgyak fő szabály szerint a találás helye szerinti polgármesteri hivatalban adhatók le.

Buszon, vonaton, múzeumban, hivatalokban talált tárgyak

Abban az esetben, ha buszon, vonaton, múzeumban, színházban vagy akár egy hivatalban találnánk valamit, másként kell eljárnunk.

A törvény értelmében a „közönség számára nyitva álló épületben vagy helyiségben, továbbá közforgalmú közlekedési és szállítási vállalat szállítóeszközén talált dolgot a találó köteles az üzemeltető alkalmazottjának késedelem nélkül átadni”.

Ide tartozik például egy szolgáltató ügyfélszolgálati irodája, a különböző hivatalok helyiségei, a buszok, vonatok és más tömegközlekedési eszközök, a pályaudvarok, várók, múzeumok stb.

Az itt talált elveszett tárgyakat a hely üzemeltetőjének kell átadni. Ezt követően az üzemeltető feladata, hogy a tulajdonost értesítse, és átadja neki a dolgot, amennyiben a tulajdonos személye megállapítható.

Nyomoznia azonban az üzemeltetőnek sem kell. Ha a tulajdonos személye nem állapítható meg, akkor a talált dolgot 3 hónapig őrzik. Ha az üzemeltetőnek nincs lehetősége a talált tárgyakat őrizni, akkor a jegyzőhöz kell azokat eljuttatnia.

Ha tehát valaki például a buszon hagy el valamit, akkor érdemes a buszt üzemeltető cégnél is érdeklődni, hátha a megtaláló a fentiek szerint járt el és leadta a talált tárgyat.

Megtarthatja a megtaláló a talált tárgyat?

Fő szabály szerint a megtaláló akkor szerezheti meg a talált dolog tulajdonjogát, ha
– megtett mindent annak érdekében, hogy a dolgot a tulajdonos visszakaphassa; és
– a dolog tulajdonosa 1 éven belül nem jelentkezik a dologért.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a megtaláló 1 évig magánál tarthatja azt, amit talált. Ahogyan már fent is láthattad, a törvény alapján 8 napon belül kell a talált tárgyat átadni vagy az arra jogosultnak vagy a jegyzőnek. A dolog tulajdonára csak akkor tarthat igényt, ha a tulajdonos nincs meg. Ilyen esetben a jegyzőnek való átadáskor kell nyilatkoznia, hogy igényt tart-e a dolog tulajdonjogára. Ha igen, és a tulajdonos nem kerül elő időben, akkor a jegyző a találónak adja ki a talált tárgyat. Ám ekkor még nem válik tulajdonossá a találó. Ahhoz le kell telnie az 1 évnek anélkül, hogy a dolog elvesztője jelentkezne érte. Addig a találó a neki kiadott dolgot használhatja ugyan, de azt nem idegenítheti el, nem terhelheti meg és használatát másnak nem engedheti át.

Más a helyzet azonban a buszon, vonaton stb. megtalált dolgok esetén. A közönség számára nyitva álló épületben vagy helyiségben, továbbá közforgalmú közlekedési és szállítási vállalat szállítóeszközén talált dolog tulajdonjogára a találó nem tarthat igényt.

Vigyázzunk értékeinkre és tartsuk tiszteletben mások tulajdonhoz való jogát.

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-14 22:30:00
A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból – jelentette be az energiaügyi miniszter.
2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS