Lendületbe jöhet a Balaton turizmusa

2020. 05. 12., 10:45

A kávézók, éttermek teraszainak megnyitása után, a golfpályák és a vitorlás kikötők forgalma is gyorsan növekszik. A sportruházatokat forgalmazó cégek is azt gondolják, hogy napokon belül ismét fellendül a Balaton turizmusa. A megkérdezettek azt állítják, hogy a vírushelyzet egyik „nyertese” a sportturizmus lehet. Ennek oka, hogy a magyarok jobban oda fognak figyelni egészségi állapotukra.

Király Zsolt, Magyarország egyik legismertebb vitorlázója, a tavalyi Kékszalag győztese úgy látja, hogy a vírushelyzet normalizálódása közeledtével újabb lendületet kaphat a sportturizmus. Ennek egyik oka, hogy a kijárási korlátozások rávilágítottak arra, hogy milyen fontos szerepe van egészségünk megőrzésében a sportnak.

Ebben a pár hétben még olyanok is elkezdtek azon gondolkodni, hogy mozogniuk kellene, akik eddig teljesen inaktív életet éltek. Szerinte a versenyzők és a túravitorlások mellett, a céges csapatépítő tréningek is hamarosan megjelenhetnek a Balatonon. Mint mondta, egyre több cég áll sorba ilyen tréningre.

A szervezők pedig csak arra várnak, hogy a korlátozásokat feloldják. Ugyanakkor a sport iránti érdeklődés növekedése a szponzorációban is hatalmas változást fog hozni. A turisztikai és a sportszolgáltatóknak erre is fel kell készülniük.

A hajózás iránti kereslet növekedéséről számolt be Tóth Balázs, a balatonlellei BL Yachtclub vezetője is, a Balatoni Kör tagja. Mint mondta: „A hajótulajdonosok a korlátozások alatt is szívesen jöttek a Balatonra, de a bérelhető hajók iránt most hirtelen megnőtt az érdeklődés. Azt gondolom, mivel ez egy kimondottan biztonságos időtöltés vírus szempontból, így mindenképpen növekedésre kell számítanunk a jövőben”.

„A vírushelyzet után az elsők között kezdődött meg újra az élet a magyar golfpályákon. Ez a sport azért is népszerű lehet majd a jövőben a szabadba vágyók között, mert egy 160 hektáros területen teljesen természetes, hogy tartani tudják egymástól a másfél méteres távolságot” – mondta Csándli Balázs, a Zala Spring Golf Resort igazgatója. Az ország egyetlen nemzetközi szintű golfpályáján található szállodában már a hétvégén is voltak vendégek. Az igazgató szerint a szabadban végezhető sporttevékenységek felértékelődnek idén nyáron, így biztosak lehetünk abban, hogy a vitorlázáshoz hasonló fellendülés várható a balatoni golfturizmus területén is.

A sport iránti érdeklődés növekedését jelzi, hogy a Dockyard Islands – Helly Hansen – üzlete is kinyitott a hétvégén Balatonfüreden. A vitorlás és túraruházatot is értékesítő üzlet képviselője elmondta, hogy komoly vásárlási attitűd-váltásra számítanak a közeljövőben. 

 „Budapestet és környékét egyelőre csak alapos indokkal lehet elhagyni, és akik az ingatlanjaikba jönnek még várhatóan nem a vásárlással, korzózással töltik az idejüket, így ebből az irányból még nem számítunk jelentős forgalomra. Ugyanakkor máshonnan már érkeznek látogatók a partra. Sokan közülük vásárolni is szeretnének, ezért is nyitottuk meg boltunkat Balatonfüreden” – mondta Fülöp Miklós, az országban 14 bolttal rendelkező Dockyard Islands hálózat kiskereskedelmi vezetője. 

„A járvány után várhatóan többen fognak sportolni, jobban odafigyelnek egészségükre, a belföldi turizmus erősödésére számítunk mi is” – mondta a szakember.  A bolthálózat vezetője hozzátette, a következő nagyobb vásárlási rohamra akkor számítanak, amikor a vitorlásszezont is korlátozó szigorításokat és a Budapestre, Pest megyére vonatkozó korlátozásokat is feloldják.

Nem vagyunk túl sportos nemzet, de most ez lehet a gazdasági tartalék

Éskovács Péter kommunikációs tanácsadó mindezekhez hozzátette: A sportturizmusban még valóban sok tartalék rejlik Magyarországon. Az Európai Unióban mi vagyunk a harmadik legkevésbé sportos nemzet. Ciprus és Horvátország után nálunk foglalkoznak a legkevesebben a rendszeres testmozgással. Legalábbis ezt mutatja az Eurostat korábbi kutatása. Mindez változhat a járvány után, elképzelhető, hogy többen fognak sportolni. Erre most fel kell készülniük a turisztikai és sporttal kapcsolatos szolgáltatóknak is.

Főként a családi programok újragondolásában lát lehetőséget a turisztikai szakember. Ezért is hozták létre korábban Füred Kapitányt, a balatoni mesehőst. Ő túrákon, hajós kirándulásokon és sportrendezvényeken is arra buzdít minden gyereket és szülőt, hogy ne csak strandon fekve, zsíros lángossal a kezükben töltsék szabadidejüket.

Arra is szeretnék rávenni a családokat, hogy aktívan, sok mozgással egybekötve fedezzék fel a Balaton rejtett kincseit. A mesehős kincsvadászatain évente közel tízezer fővel találkozott eddig.  De miután tömegrendezvények idén nyáron nem igazán lesznek, a szervezőknek azt kell átgondolniuk, hogyan lehet 2-4 fős családi csoportoknak kincsvadászatokat szervezni.

Éskovács Péter szerint mindez nem lehetetlen, jelenleg tárgyalnak a Balatoni Hajózási Zrt.-vel, a Balatoni Kör és a Balatoni Turisztikai Szövetség éttermeivel, szállodáival, szobakiadóival arról, hogyan lehetne megoldani ezt a feladatot.

(Fotó: Raffica Sailing Team/Török B.)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-28 09:50:00
Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, főként a mikro- és kisvállalkozásokat – tájékoztatott az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS