Kevesebb cseh és orosz turista érkezett

2019. 01. 22., 08:00

A vidéki hotelek teljesítménye javult a legnagyobb mértékben az előző évhez képest tavaly novemberben Magyarországon. Ezek forgalma 8,4 százalékkal nőtt, míg Budapesten 5,3 százalék, a balatoni régióban 7,3 százalék volt a növekedés.

Tavaly novemberben Budapesten a szállodák kihasználtsága 72,2 százalék, a bruttó átlag szobaár 24.214 forint, volt, 7,6 százalékkal múlta felül az 1917-es adatot – írja a turizmus.com.

November végéig a hazai szállodák teljesítményét főleg az erős belföldi kereslet húzta. A belföldi vendégéjszakák száma 4,4 százalékkkal, a külföldieké 1,9 százalékkal, Budapesten a belföldi 14,8 százalékkal, a külföldi 2,2 százalékkal volt nagyobb. Ugyanezt mutatja a forgalom alakulása is.

A szállodák összes árbevétele január-november között Budapesten 7,7 százalékkal, a fővároson kívüli szállodákban 10,3 százalékkal, a balatoni régióban 10,3 százalékkal múlta felül a bázist

A SZÉP-kártya forgalom országos szinten az MSZÉSZ tagszállodáiban november végéig 0,2 százalékkal elmaradt a tavalyitól, de novemberben, 2,2 százalékkal nagyobb volt a 2017 novemberinél.

A meghatározó külföldi piacok közül csökkent a vendégéjszakák száma Csehországból 25,1 százalékkal, Oroszországból 24,5 százalékkal, Ausztriából 7,4 százalékkal, míg Németországból 15,1 százalék volt a növekedés.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS