Kevesebb cseh és orosz turista érkezett

2019. 01. 22., 08:00

A vidéki hotelek teljesítménye javult a legnagyobb mértékben az előző évhez képest tavaly novemberben Magyarországon. Ezek forgalma 8,4 százalékkal nőtt, míg Budapesten 5,3 százalék, a balatoni régióban 7,3 százalék volt a növekedés.

Tavaly novemberben Budapesten a szállodák kihasználtsága 72,2 százalék, a bruttó átlag szobaár 24.214 forint, volt, 7,6 százalékkal múlta felül az 1917-es adatot – írja a turizmus.com.

November végéig a hazai szállodák teljesítményét főleg az erős belföldi kereslet húzta. A belföldi vendégéjszakák száma 4,4 százalékkkal, a külföldieké 1,9 százalékkal, Budapesten a belföldi 14,8 százalékkal, a külföldi 2,2 százalékkal volt nagyobb. Ugyanezt mutatja a forgalom alakulása is.

A szállodák összes árbevétele január-november között Budapesten 7,7 százalékkal, a fővároson kívüli szállodákban 10,3 százalékkal, a balatoni régióban 10,3 százalékkal múlta felül a bázist

A SZÉP-kártya forgalom országos szinten az MSZÉSZ tagszállodáiban november végéig 0,2 százalékkal elmaradt a tavalyitól, de novemberben, 2,2 százalékkal nagyobb volt a 2017 novemberinél.

A meghatározó külföldi piacok közül csökkent a vendégéjszakák száma Csehországból 25,1 százalékkal, Oroszországból 24,5 százalékkal, Ausztriából 7,4 százalékkal, míg Németországból 15,1 százalék volt a növekedés.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-23 15:10:00
A Credipass és a Duna House szakértői górcső alá vették a fővárosi ingatlan- és albérlet árakat és kiszámolták, hogy mikor éri meg saját ingatlant vásárolni a jelenlegi támogatási rendszerben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS