Alig nőttek a szállodai szobaszámok a Balatonnál az elmúlt tíz évben

2019. 07. 09., 10:15

A Balatoni turisztikai régióban az elmúlt tíz év alatt mindössze 0,8 százalékkal nőtt a szállodai szobaszám, miközben a Budapesten kívüli szállodai szobák száma összességében 20,7 százalékkal lett több.

A vendégéjszakák száma tíz év alatt egyharmaddal nőtt a Balatonnál, ezen belül a belföldi közel 50 százalékkal, míg a külföldi 8,5 százalékkal lett több – állapítja meg elemzésében Kovács István, az MSZÉSZ elnöki tanácsadója, amelyet a turizmus.com idéz.

Míg 2008-ban 60:40 volta bel- és külföldi vendégéjszakák aránya, addig ez 2018-ra 67,4: 32,6-ra módosult.

A szállodai bruttó bevételek – 28,6 százalékos infláció mellett – 71,6 százalékkal nőttek 2008 és 2018 között Magyarország második legnagyobb turisztikai régiójában. A forgalom növekedése 2012-től gyorsult fel. A balatoni szállodák árbevételének részesedése az országosból 17,5 százalékról 14,2 százalékra változott tíz év alatt.

A válság után 2010-ben voltak a mélyponton a balatoni régió szállodái, a javulás 2012-től gyorsult fel. 2012 és 2018 között a kihasználtság 9,1 százalékkal, nominálisan az átlag szobaár 32,6 százalékkal nőtt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-10 08:13:00
A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat szerzését. Idén nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS