Ezer milliárd dolláros gazdaságélénkítési csomag Amerikában

2020. 07. 28., 09:15

Az amerikai republikánusok hétfőn a szenátusban előterjesztették újabb, ezer milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagtervüket.

A javaslatot előterjesztő Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője szerint a csomagterv célzott és igazodik a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzethez.

„Egyik lábunkkal még a járványban vagyunk, a másikkal már a kilábalás útján, az amerikai népnek pedig szüksége van további segítségre” – fogalmazott McConnell szenátor a törvényjavaslat bemutatásakor. A korábban a Fehér Házzal egyeztetett csomagterv lényegében több törvényjavaslatból áll, s az első kommentárok szerint várhatóan nagy vitára készteti majd a törvényhozókat, kivált az a javaslat, amely kétharmadával – 600 dollárról 200 dollárra – tervezi csökkenteni a járvány miatt nyújtott munkanélküli gyorssegély heti összegét.

A demokrata párti politikusok, akik két hónappal ezelőtt megszavazták a kormányzat 3000 milliárd dolláros pótlólagos gazdaságélénkítő csomagtervét, megőriznék a heti 600 dolláros munkanélküli gyorssegélyt, a republikánusok azonban nem tartják ezt elfogadhatónak, mert szerintük ez nem ösztönzi az embereket az újbóli munkába állásra.

Ron Wyden, a szenátus pénzügyi bizottságának vezető demokrata párti politikusa úgy fogalmazott: a republikánusok javaslata olyan, mint egy gyomorütés, és arculcsapás annak a mintegy 30 millió embernek, akik ebből a munkanélküli segélyből élnek.

A republikánus javaslat többi eleme a járvány anyagi következményein igyekszik enyhíteni. Például minden egyes felnőtt amerikai – csakúgy, mint áprilisban – ismét kapna egyszeri, 1200 dolláros gyorssegélyt a pénzügyminisztériumtól, és további pénzalapot biztosítanának a járvány miatt nehéz helyzetbe került kisvállalkozásoknak is. Mintegy 16 milliárd dollárt különítenének el a koronavírus-tesztelésekre és 105 milliárdos szövetségi támogatást az ősszel újranyitó iskoláknak.

Az újabb csomagterv azonban nem irányoz elő jelentős összegeket a pénzhiánytól szenvedő tagállamoknak és helyi önkormányzatoknak, ezzel szemben a demokraták 900 milliárd dollárt juttatnának a helyi kormányzatoknak.

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök kompromisszumokat szorgalmazott, és hétfőn este azonnali egyeztetésekre szólította fel a republikánusokat.

„Fogy az idő, a  kongresszus nem mehet haza megállapodás nélkül” – fogalmazott Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakcióvezetője. Később a Twitteren hozzátette: az amerikai emberek tíz hete várnak arra, hogy a republikánusok összeállítsák a törvényjavaslatukat.

MTI/Járai Judit, Washington

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS