Újabb kedvező változások az EKD szabályozásban

2023. 08. 09., 15:52

2023. augusztus 4-én módosult a 210/2014. (VIII. 27.) Korm. rendelet (EKD rendelet), ezzel lehetővé vált egyedi kormánydöntéssel támogatást nyújtani a nulla nettó kibocsátási célt szolgáló gazdaságra való átállás felgyorsítását célzó beruházások esetében – hívja fel a figyelmet a PwC Magyarország.

A regionális EKD támogatás feltételei is kedvezően módosultak: a vármegye- és járásszékhelyek kivételével 3 millió euróra csökkent a beruházások minimum értéke, 60 százalékra nőtt a támogatási intenzitás Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegyékben, valamint bizonyos esetekben a biztosíték összegének csökkentése kérelmezhető. A saját felhasználású megújuló energiatermelést szolgáló beruházások esetében támogatás igényelhető Budapesten is.

Új  támogatási jogcím érhető el 

A TCTF (Temporary Crisis and Transition Framework – Ideiglenes Válság- és Átállási Keret) 2.8 szakasza szerinti támogatási jogcím rendeletbe építésével támogathatók a nulla nettó kibocsátási célt szolgáló gazdaságra való átállás felgyorsítását célzó beruházások:

  • a megújuló energiatermelés elterjedését és a dekarbonizációt elősegítő stratégiai berendezések gyártása (pl. akkumulátorok, napelemek, szélturbinák, hőszivattyúk, elektrolizátorok és szén-dioxid-leválasztást és -tárolást szolgáló berendezések);
  • az előző pontban meghatározott berendezések gyártásához tervezett és elsődlegesen közvetlen inputként használt kulcsfontosságú alkatrészek gyártása;
  • az előző pontokban meghatározott berendezések és alapvető alkatrészek előállításához szükséges kritikus fontosságú nyersanyagok előállítása vagy visszanyerése.

A támogatás az ország egész területén elérhető, a maximum elérhető támogatási mérték Budapesten 15 százalék, míg Budapesten kívül 35 százalék. A támogatás fontos feltétele, hogy fennáll a valós kockázata annak, hogy támogatás nélkül a projekt nem az Európai Gazdasági Térségen belül valósul meg.

Kedvezően módosultak a regionális EKD támogatás belépési feltételei

A rendelet módosítása alapján számos településen csökkent a minimum elszámolható költség az alábbiak szerint:

  • Legalább 10 millió euró: Győrben, Székesfehérváron, Tatabányán, Szekszárdon, Kecskeméten, Szombathelyen, Veszprémben, Zalaegerszegen, Debrecenben, Szegeden vagy Egerben; 
  • Legalább 5 millió euró: Salgótarjánban, Miskolcon, Nyíregyházán, Békéscsabán, Pécsett, Kaposváron, Szolnokon vagy bármelyik járásszékhelyen (amennyiben a vármegyeszékhely és a járásszékhely megegyezik, úgy a magasabb előírt elszámolható költségösszeget kell figyelembe venni);
  • Legalább 3 millió euró: a másik két kategóriába (vármegyeszékhelyek és járásszékhelyek) nem tartozó településeken.

Kedvezően módosult a regionális támogatási térkép

A támogatási térképet szabályozó kormányrendelet módosítás értelmében Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegyében a maximális támogatási intenzitás 50 százalék helyett 60 százalékra nőtt, amely kisvállalkozás esetén  20,  középvállalkozás esetén további 10 százalékponttal magasabb.

Budapesten is elérhetővé válik a  megújuló energiatermeléshez kapcsolódó beruházás támogatása 

Már Budapesten is támogatható a megújuló energiatermelést célzó kiegészítő beruházás, amennyiben ahhoz kapcsolódik egy legalább ugyanakkora  értékű főberuházás és a teljes beruházás értéke eléri a 10 millió eurót. A kiegészítő megújuló energiatermelésre irányuló beruházás maximum 30 százalékkal támogatható (mely kkv esetén további 10-20 százalékponttal növelhető). A támogatás maximum értéke 15 millió euró.

Jelentős könnyítés a biztosítéki rendszerben

A könnyítés értelmében bizonyos esetekben lehetőség van kérelmezni a biztosíték mértékének csökkentését, amennyiben a minimumként meghatározott fenntartási időszak már letelt (5 év, illetve 3 év kkv esetében) és ennek során a beruházó teljesítette az ezen évekre vonatkozó kötelezettségeit, ugyanakkor a monitoring időszakból még legalább egy év hátra van. Ezt az új támogatási kérelmek mellett azon benyújtott kérelmeknél is lehet igényelni, amely projekteknél Támogatási szerződés megkötésére még nem került sor.

PwC Magyarország

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS