Miért drágábbak a domainek külföldön, mint Magyarországon?

2023. 03. 19., 10:25

A Rackhost szakértői megvizsgálták, miért olcsóbbak a magyar domainek, mint a külföldiek.

Népszerű domainek

A hat leggyakrabban regisztrált top-level domain árait összevetve megfigyelhetjük, hogy a .hu domain a legolcsóbb, míg a .info domain a legdrágább egy évre. (Az elemzés során a Rackhost árait vizsgáltuk meg, a többi regisztrátor díjazása ettől némileg eltérhet.)

Az aktuális nettó árak alapján pontos képet kaphatunk, mekkorák az árkülönbségek a domain piacon.


  Forrás: Rackhost.hu

A .hu domainek és más országok domain árai hasonlíthatók össze az alábbi árjegyzékben:


  Forrás: Rackhost.hu

Bármelyik ország domainjét szabadon regisztrálhatjuk weboldalunkhoz, de az ár gyakran csak másodlagos tényező. A weboldal célját, célközönségét, tevékenységét kell elsősorban figyelembe venni. A kreatív, a tartalomhoz passzoló domainek megnövelhetik a weboldal sikerességét, ennek viszont a legtöbb esetben borsos ára van.

Magyarországon a .hu domainek alapárát a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) határozza meg, az egyes szolgáltatók pedig a kapcsolódó szolgáltatások árát hozzáadják, így alakítva ki a végső árat. Emiatt a díjak viszonylag egységesek és nem túl magasak.

Külföldön eltérőek lehetnek az árak, attól függően, hogy az adott országban milyen szabályozási környezet van, milyen a helyi piaci versenyhelyzet, milyen a kereslet és a kínálat, és hogy milyen egyéb szolgáltatásokat nyújtanak a szolgáltatók a domain regisztráció mellett.

Domain regisztráció toplista

A Domain Name Stat adatai alapján, a legtöbb domain bejegyzés az Amerikai Egyesült Államokban történik, ahonnan az összes regisztráció 19,87 százaléka származik, majd Kína és Kanada következik. Így nem meglepő, hogy a .com domainek az összes regisztrált domain név 36,99 százalékát teszik ki. Magyarország ezen a listán a 47. helyen áll, 0,04 százalékkal.

2022-ben közel 100 000 .hu domaint regisztráltak, ez havi szinten átlagosan több mint 8000, naponta pedig 270 .hu domain regisztrációt jelent.


  Forrás: Rackhost.hu

A regisztrációk számát, témáját és árát a világban és az országban zajló események is nagyban befolyásolják. Különböző trendek is megfigyelhetők, egyre több válsággal kapcsolatos weboldal jött létre, pár éve pedig a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos domainek voltak felkapottak.

Forrás: Rackhost.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-24 18:49:58
Kulcskérdés a megtakarítások esetében a kockázat, amire az adott befektetés árfolyamának ingadozása utal. Főszabály, hogy minél nagyobb a gyarapodás, annál magasabb a kockázat is. Erre is rávilágít a fiatalok számára útmutatót adó K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedője.
2023-03-24 16:49:00
Idén húsvétkor is meghirdeti „Húsvét zöldítő” című pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja. A több kategóriából álló pályázat célja, hogy az ünnepi időszak közeledtével felhívja a figyelmet az élelmiszerpazarlás csökkentésének fontosságára, valamint a felelős állattartásra. A nevezéseket április 5-ig várják.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS