Miért drágábbak a domainek külföldön, mint Magyarországon?

2023. 03. 19., 10:25

A Rackhost szakértői megvizsgálták, miért olcsóbbak a magyar domainek, mint a külföldiek.

Népszerű domainek

A hat leggyakrabban regisztrált top-level domain árait összevetve megfigyelhetjük, hogy a .hu domain a legolcsóbb, míg a .info domain a legdrágább egy évre. (Az elemzés során a Rackhost árait vizsgáltuk meg, a többi regisztrátor díjazása ettől némileg eltérhet.)

Az aktuális nettó árak alapján pontos képet kaphatunk, mekkorák az árkülönbségek a domain piacon.


  Forrás: Rackhost.hu

A .hu domainek és más országok domain árai hasonlíthatók össze az alábbi árjegyzékben:


  Forrás: Rackhost.hu

Bármelyik ország domainjét szabadon regisztrálhatjuk weboldalunkhoz, de az ár gyakran csak másodlagos tényező. A weboldal célját, célközönségét, tevékenységét kell elsősorban figyelembe venni. A kreatív, a tartalomhoz passzoló domainek megnövelhetik a weboldal sikerességét, ennek viszont a legtöbb esetben borsos ára van.

Magyarországon a .hu domainek alapárát a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) határozza meg, az egyes szolgáltatók pedig a kapcsolódó szolgáltatások árát hozzáadják, így alakítva ki a végső árat. Emiatt a díjak viszonylag egységesek és nem túl magasak.

Külföldön eltérőek lehetnek az árak, attól függően, hogy az adott országban milyen szabályozási környezet van, milyen a helyi piaci versenyhelyzet, milyen a kereslet és a kínálat, és hogy milyen egyéb szolgáltatásokat nyújtanak a szolgáltatók a domain regisztráció mellett.

Domain regisztráció toplista

A Domain Name Stat adatai alapján, a legtöbb domain bejegyzés az Amerikai Egyesült Államokban történik, ahonnan az összes regisztráció 19,87 százaléka származik, majd Kína és Kanada következik. Így nem meglepő, hogy a .com domainek az összes regisztrált domain név 36,99 százalékát teszik ki. Magyarország ezen a listán a 47. helyen áll, 0,04 százalékkal.

2022-ben közel 100 000 .hu domaint regisztráltak, ez havi szinten átlagosan több mint 8000, naponta pedig 270 .hu domain regisztrációt jelent.


  Forrás: Rackhost.hu

A regisztrációk számát, témáját és árát a világban és az országban zajló események is nagyban befolyásolják. Különböző trendek is megfigyelhetők, egyre több válsággal kapcsolatos weboldal jött létre, pár éve pedig a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos domainek voltak felkapottak.

Forrás: Rackhost.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS