Miért drágábbak a domainek külföldön, mint Magyarországon?

2023. 03. 19., 10:25

A Rackhost szakértői megvizsgálták, miért olcsóbbak a magyar domainek, mint a külföldiek.

Népszerű domainek

A hat leggyakrabban regisztrált top-level domain árait összevetve megfigyelhetjük, hogy a .hu domain a legolcsóbb, míg a .info domain a legdrágább egy évre. (Az elemzés során a Rackhost árait vizsgáltuk meg, a többi regisztrátor díjazása ettől némileg eltérhet.)

Az aktuális nettó árak alapján pontos képet kaphatunk, mekkorák az árkülönbségek a domain piacon.


  Forrás: Rackhost.hu

A .hu domainek és más országok domain árai hasonlíthatók össze az alábbi árjegyzékben:


  Forrás: Rackhost.hu

Bármelyik ország domainjét szabadon regisztrálhatjuk weboldalunkhoz, de az ár gyakran csak másodlagos tényező. A weboldal célját, célközönségét, tevékenységét kell elsősorban figyelembe venni. A kreatív, a tartalomhoz passzoló domainek megnövelhetik a weboldal sikerességét, ennek viszont a legtöbb esetben borsos ára van.

Magyarországon a .hu domainek alapárát a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) határozza meg, az egyes szolgáltatók pedig a kapcsolódó szolgáltatások árát hozzáadják, így alakítva ki a végső árat. Emiatt a díjak viszonylag egységesek és nem túl magasak.

Külföldön eltérőek lehetnek az árak, attól függően, hogy az adott országban milyen szabályozási környezet van, milyen a helyi piaci versenyhelyzet, milyen a kereslet és a kínálat, és hogy milyen egyéb szolgáltatásokat nyújtanak a szolgáltatók a domain regisztráció mellett.

Domain regisztráció toplista

A Domain Name Stat adatai alapján, a legtöbb domain bejegyzés az Amerikai Egyesült Államokban történik, ahonnan az összes regisztráció 19,87 százaléka származik, majd Kína és Kanada következik. Így nem meglepő, hogy a .com domainek az összes regisztrált domain név 36,99 százalékát teszik ki. Magyarország ezen a listán a 47. helyen áll, 0,04 százalékkal.

2022-ben közel 100 000 .hu domaint regisztráltak, ez havi szinten átlagosan több mint 8000, naponta pedig 270 .hu domain regisztrációt jelent.


  Forrás: Rackhost.hu

A regisztrációk számát, témáját és árát a világban és az országban zajló események is nagyban befolyásolják. Különböző trendek is megfigyelhetők, egyre több válsággal kapcsolatos weboldal jött létre, pár éve pedig a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos domainek voltak felkapottak.

Forrás: Rackhost.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 18:10:16
A menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS