iBanFirst: 415 forint lehet az euró 2024 végére

2023. 10. 24., 19:52

A magyar kkv-k szűkösebb likviditással és csökkenő fogyasztói kiadásokkal szembesülhetnek jövőre. A forint várhatóan enyhén gyengül az euróval szemben 2024-ben; az iBanFirst 6 hónapos árfolyam előrejelzése 400 forint, a 12 hónapos árfolyam előrejelzése 415 forint – olvasható a cég elemzésében.

Forint előrejelzés 2024-re

Magyarország egyre nagyobb kihívásokkal teli gazdasági helyzettel néz szembe: 2023 végére egyre biztosabb a recesszió, a GDP -0,4 százalékos visszaesése várható éves viszonylatban. A belföldi kereslet visszaesése a gazdaság minden szegmensében, különösen a kiskereskedelmi forgalomban és a feldolgozóiparban érzékelhető. Ennek oka a továbbra is a magas infláció. A folyamatban lévő dezinfláció ellenére a maginfláció várhatóan eléri a 10 százalékot az év végére, a fogyasztási kiadások pedig nem mutatnak élénkülést a továbbra is negatív reálbér-növekedés miatt. Jó hír azonban, hogy az egyes termékek árszabályozásának megszűnése pozitív fordulatot jelent a gyorsabb dezinfláció felé, és az EU-val kapcsolatos politikai kockázatok miatti aggodalmak is alábbhagyni látszanak.

Devizafronton a magyar forint felkeltette a külföldi befektetők figyelmét az év elején. Mégis, tekintettel a változó gazdasági háttérre, az euró irányába történő elmozdulás várható annak stabilitása miatt. Mivel a magyar monetáris politika a közeljövőben valószínűleg nem fogja nagymértékben befolyásolni az EUR/HUF árfolyamot, az iBanFirst a kötelező tartalékráta esetleges csökkentésére számít a likviditás növelése érdekében. Elemzők azt jósolják, hogy 2024 második negyedévének végére az euró árfolyama elérheti akár a 400 forintot is. Az iBanFirst továbbá arra számít, hogy az EUR/HUF 2024 végére fokozatosan 400 forintról 415 forint felé tolódik el.

„A magyar forint viszonylag likvid deviza. A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) adatai szerint a magyar forint átlagos napi forgalma a devizapiacon 2022-ben 26 milliárd dollár volt. Ezzel a magyar forint a világ 20 legkeresettebb és leglikvidebb devizája közé tartozik” – mondja Henrik Gergely, az iBanFirst magyarországi értékesítési igazgatója.

EUR/USD előrejelzés 2024-re

A gazdasági fundamentumok alapján az iBanFirst elemzői úgy értékelik, hogy az euró még mindig túl drága a dollárhoz képest, és a valós érték közelebb van az 1,03–1,05 körülihez. A piaci konszenzussal ellentétben az iBanFirst elemzői kétségbe vonják, hogy az amerikai dollár jelentősen leértékelődik 2024 elején. Az amerikai gazdaság jól áll, és ha valószínűleg lassulni is fog 2024-ben, recesszió nem várható. Noha sok elemző a FED kamatcsökkentését jósolja az év első negyedévében, arra számítanak, hogy a monetáris politikai szünet a jelenleg vártnál tovább tart, és vonzó szinten tartja a reálkamatot az Egyesült Államokban. Ezenkívül a romló világgazdasági feltételek valószínűleg megerősítik a dollár erejét, mivel a bizonytalanság idején biztonságos valutának tekintik.

Kulcsfontosságú események, amelyek hatással lesznek az európai devizapiacokra

A globális gazdaság bizonytalan helyzete ellenére számos mutató jelezheti a devizapiac következő évi alakulását.
– Új energiaválság, különösen, ha a közel-keleti geopolitikai helyzet tovább romlik. Jelenleg a válság mértéke még nem olyan súlyos, mint tavaly.
– A stagfláció visszatérése Európában, mivel a legfrissebb adatok gyenge gazdasági növekedést és a vártnál magasabb inflációt mutatnak Németországban és Franciaországban. Az Egyesült Királyság helyzete szintén aggasztónak tűnik. Magas recessziós kockázat az eurózónában, amelyet a Covid utáni gazdasági fellendülés, a tartós energiaválság és a túlzottan korlátozó monetáris politika határoz meg.

Hogyan érinti a devizapiaci volatilitás a magyar vállalatokat 2024-ben?

Az iBanFirst adatai alapján 2023-ban Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnerei az eurózónához tartozó EU-országok (Németország, Olaszország, Hollandia), a saját devizával rendelkező kelet-közép-európai országok (Lengyelország, Bulgária), valamint Kína voltak. Ezen országok mindegyikének sajátos gazdasági és monetáris dinamikája van.

2024-ben, a devizavolatilitás várható visszatérése miatt, az árfolyamok kisebb ingadozása is hatással lehet a magyar kereskedelmi vállalkozások haszonkulcsára, befolyásolva versenyképességüket a nemzetközi piacokon. Ezért létfontosságú, hogy az import-export tevékenységet folytató cégek megértsék, felkészüljenek és védekezzenek az árfolyamingadozásokkal szemben.

„A devizapiacok 2024-ben várhatóan visszatérnek a volatilis kondíciókhoz. Ennek oka számos tényező, köztük az ukrajnai konfliktus, a közel-keleti potenciális súlyos válság és az infláció körüli bizonytalanság. Fontos megemlíteni, hogy az árfolyamingadozások nem korlátozódnak a nagy multinacionális vállalatokra; bármilyen méretű vállalkozásra hatással lehetnek, beleértve a határokon átnyúló kereskedelemben részt vevő helyi kkv-kat is. Ennek fényében a vetetőknek figyelniük kell a piacot befolyásoló tényezőket, és megalapozott döntéseket kell hozniuk a kockázatkezeléssel kapcsolatban” – mondja Johan Gabriels, az iBanFirst délkelet-európai regionális igazgatója.

A nemzetközi kereskedelmet folytató magyar kkv-k számára a devizapiaci volatilitás számos kihívást jelenthet:
– megnövekedett költségek: a volatilitás megnehezítheti az import- és exportcégek számára költségeik előrejelzését;
– csökkenő bevétel: az import- és exportcégek bevétele csökkenhet, ami piaci részesedés- és nyereségcsökkenéshez vezethet;
– megnövekedett bizonytalanság: nehézzé válik a vállalatok számára a befektetési döntések meghozatala és a jövő tervezése;
– a jó hírnév károsodása: a devizapiaci volatilitás megnehezítheti a vállalatok számára, hogy teljesítsék szerződéses kötelezettségeiket, ezáltal könnyen veszíthetnek partnereik bizalmából.

Az import-export tevékenységet folytató magyar cégek számos lépést tehetnek a devizapiaci volatilitás kihívásainak mérséklésére:
– Rendszeresen kövessék nyomon a devizapiacokat, hogy tájékozódjanak a legújabb trendekről. Ez segíteni fogja a helyi kkv-kat abban, hogy azonosítsák a lehetséges kockázatokat, és lépéseket tegyenek e kockázatok mérséklésére.
– Készítsenek devizakockázat-kezelési tervet az árfolyamingadozások kockázatainak azonosítására és mérséklésére. A tervnek tartalmaznia kell egy fedezeti stratégiát és egyéb kockázatkezelési eszközöket is.
– Egyeztessenek devizakezelési szakértővel, hogy az segítsen nekik kidolgozni és végrehajtani egy valutakockázat-kezelési tervet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.
2024-06-21 22:10:07
A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.
2024-06-21 21:10:27
Az elmúlt napokra jellemző kánikula miatt továbbra is fennáll az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád mellett június 22-től Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is tűzgyújtási tilalmat rendelnek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS