Energetikai tanúsítvány: így változnak az előírások

2023. 08. 21., 18:22

A legfontosabb tudnivalókat dr. Zalavári György ügyvéd, az ÜgyvédHázak országos ügyvédi ingatlanközvetítő hálózat alapítója foglalta össze.

2023. november 1-jétől új szabályok vonatkoznak a lakások energetikai tanúsítványára. A 200/2023. (V. 25.) Korm. rendelet értelmében továbbra is kötelező lesz a tanúsítvány az adásvételeknél és bérbeadásoknál, de a szerződésekbe nem muszáj beleírni a számát és a tartalmát.

Az új szabályokat dr. Zalavári György ügyvéd, az ÜgyvédHázak országos ügyvédi ingatlanközvetítő hálózat alapítója foglalta össze az ingatlan.com oldalán megjelent bejegyzésében.

Már nem kell szerepelnie a szerződésekben a tanúsítvány számának

A változás egyik fontos részlete az, hogy míg korábban kötelező volt az adásvételi, vagy bérleti szerződésekben feltüntetni az energetikai tanúsítvány azonosító számát, 2023. november 1-jét követően ennek az adatnak már nem kell szerepelnie az írásbeli megállapodásokban.

Már nem is kell beszerezni az energetikai tanúsítványt?

A változás nem szünteti meg teljesen az energetikai tanúsítvány intézményét, az eladásnál, vagy bérbeadásnál továbbra is be kell szereznie az eladónak vagy a bérbeadónak, és néhány kivételtől eltekintve a szerződés megkötésének napjáig be is kell mutatnia a tanúsítványt, vagy annak másolatát a leendő vevőnek vagy bérlőnek. Ezen kívül legkésőbb a birtokbaadás napjáig át is kell adnia a tanúsítványt, vagy annak másolatát a vevőnek vagy a bérlőnek.

Érdemes dokumentálni a tanúsítvány bemutatását, átadását?

Tekintettel arra, hogy a változások miatt az adásvételi és bérleti szerződésekben az energetikai tanúsítványról nem kell nyilatkozni, de ennek bemutatása és átadása továbbra is eladói, bérbeadói kötelezettség marad, indokolt ennek teljesítését később igazolható módon dokumentálni.

Ezt az ügyletben résztvevő felek úgy tudják célszerűen megtenni, hogy a kötelezettség teljesítéséről egy rövid jegyzőkönyvet vesznek fel, amelyet mindketten megőriznek.

Az továbbra sem ütközik akadályba, hogy az energetikai tanúsítvány azonosítóját és bemutatását az adásvételi és bérleti szerződésekben rögzítsék, hiszen ezen megállapodások mindig több információt tartalmazhatnak, mint amennyit a jogszabályok kötelezően előírnak.

További megoldás lehet még, ha az eladó, bérbeadó a tanúsítványt emailben, vagy más elektronikus csatornán küldi meg a vevő, bérlő részére, és ennek kézhezvételét a másik fél ugyanezen az úton visszaigazolja.

Változik a tanúsítvány tartalma is

Megváltozik az energetikai tanúsítvány tartalma, formája is annak érdekében, hogy a benne foglalt információ mindenki számára könnyebben értelmezhetővé váljon. További kiegészítés lesz az, hogy az energetikai tanúsítvány minden esetben az ingatlan kapcsán egyedi korszerűsítési javaslatokat is tartalmazni fog.

Új szolgáltatás az energiahatékonyság javítása érdekében

A magyar ingatlanok energiahatékonyságának javítása a célja annak az új előírásnak, hogy a www.e-epites.hu honlapon az Építésügyi Dokumentációs és Információs Központ az energetikai tanúsítással kapcsolatos információkat és szolgáltatásokat is biztosít majd, és tájékoztató és műszaki segédleteket tesz elérhetővé az energiahatékonyságot javító épületfelújítások érdekében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS