Energetikai tanúsítvány: így változnak az előírások

2023. 08. 21., 18:22

A legfontosabb tudnivalókat dr. Zalavári György ügyvéd, az ÜgyvédHázak országos ügyvédi ingatlanközvetítő hálózat alapítója foglalta össze.

2023. november 1-jétől új szabályok vonatkoznak a lakások energetikai tanúsítványára. A 200/2023. (V. 25.) Korm. rendelet értelmében továbbra is kötelező lesz a tanúsítvány az adásvételeknél és bérbeadásoknál, de a szerződésekbe nem muszáj beleírni a számát és a tartalmát.

Az új szabályokat dr. Zalavári György ügyvéd, az ÜgyvédHázak országos ügyvédi ingatlanközvetítő hálózat alapítója foglalta össze az ingatlan.com oldalán megjelent bejegyzésében.

Már nem kell szerepelnie a szerződésekben a tanúsítvány számának

A változás egyik fontos részlete az, hogy míg korábban kötelező volt az adásvételi, vagy bérleti szerződésekben feltüntetni az energetikai tanúsítvány azonosító számát, 2023. november 1-jét követően ennek az adatnak már nem kell szerepelnie az írásbeli megállapodásokban.

Már nem is kell beszerezni az energetikai tanúsítványt?

A változás nem szünteti meg teljesen az energetikai tanúsítvány intézményét, az eladásnál, vagy bérbeadásnál továbbra is be kell szereznie az eladónak vagy a bérbeadónak, és néhány kivételtől eltekintve a szerződés megkötésének napjáig be is kell mutatnia a tanúsítványt, vagy annak másolatát a leendő vevőnek vagy bérlőnek. Ezen kívül legkésőbb a birtokbaadás napjáig át is kell adnia a tanúsítványt, vagy annak másolatát a vevőnek vagy a bérlőnek.

Érdemes dokumentálni a tanúsítvány bemutatását, átadását?

Tekintettel arra, hogy a változások miatt az adásvételi és bérleti szerződésekben az energetikai tanúsítványról nem kell nyilatkozni, de ennek bemutatása és átadása továbbra is eladói, bérbeadói kötelezettség marad, indokolt ennek teljesítését később igazolható módon dokumentálni.

Ezt az ügyletben résztvevő felek úgy tudják célszerűen megtenni, hogy a kötelezettség teljesítéséről egy rövid jegyzőkönyvet vesznek fel, amelyet mindketten megőriznek.

Az továbbra sem ütközik akadályba, hogy az energetikai tanúsítvány azonosítóját és bemutatását az adásvételi és bérleti szerződésekben rögzítsék, hiszen ezen megállapodások mindig több információt tartalmazhatnak, mint amennyit a jogszabályok kötelezően előírnak.

További megoldás lehet még, ha az eladó, bérbeadó a tanúsítványt emailben, vagy más elektronikus csatornán küldi meg a vevő, bérlő részére, és ennek kézhezvételét a másik fél ugyanezen az úton visszaigazolja.

Változik a tanúsítvány tartalma is

Megváltozik az energetikai tanúsítvány tartalma, formája is annak érdekében, hogy a benne foglalt információ mindenki számára könnyebben értelmezhetővé váljon. További kiegészítés lesz az, hogy az energetikai tanúsítvány minden esetben az ingatlan kapcsán egyedi korszerűsítési javaslatokat is tartalmazni fog.

Új szolgáltatás az energiahatékonyság javítása érdekében

A magyar ingatlanok energiahatékonyságának javítása a célja annak az új előírásnak, hogy a www.e-epites.hu honlapon az Építésügyi Dokumentációs és Információs Központ az energetikai tanúsítással kapcsolatos információkat és szolgáltatásokat is biztosít majd, és tájékoztató és műszaki segédleteket tesz elérhetővé az energiahatékonyságot javító épületfelújítások érdekében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-16 15:40:26
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS