Svájci segítséggel szednek be több ingatlanadót Szerbiában

2019. 03. 19., 12:31

Szerbia 44 helyi önkormányzatában végeztek összeírást az ingatlanokról a vagyonadó hatékonyabb megfizettetése céljából.

Az elmúlt hat hónapban összesen 325 kérdezőbiztos járta a terepet Szerbia-szerte, felmérve, hogy a valós helyzet mennyiben tér el az állampolgárok által tett adóbevallástól – írja a Magyar Szó.

Az ingatlanadó reformjáról szóló négyéves projekt a svájci kormány által finanszírozott eszközökből valósul meg a Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztériummal és a Pénzügyminisztériummal karöltve. A projekt összértéke 6 millió svájci frank.

Minden megvizsgált önkormányzat esetében találtak olyan ingatlanokat, amelyek nem szerepeltek az adóbevallásokban.

Vranje esetében például 16 kérdezőbiztos járta a terepet. Itt 5840 adóbevallást nyújtottak be, az újonnan bejelentett terület pedig 426 850 négyzetmétert tett ki. Borban 3500 új adóbevallást rögzítettek, és körülbelül 50 ezer négyzetméter új adóköteles területet találtak, így ötmillió dinárral növekedett az adó összege.

A helyi önkormányzatok többsége pénzügyi gondokkal küzd. A költségvetési hiány, valamint az eladósodás állandó probléma. Az adóbeszedési folyamat reformjáról szóló program sikerességét bizonyítják a projekt kísérleti fázisában elért eredmények.

A 2013–2016-os időszakban még csak kilenc kelet-szerbiai község vett részt. Akkor egyes községekben 197 százalékkal megnőtt az ingatlanadó befizetésének összege, az adókulcs növelése nélkül.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS