Rengeteg készpénz forog az ingatlanpiacon Szerbiában

2021. 03. 01., 13:45

A valamivel nagyobb, mint 500 eurós havi átlagjövedelemhez viszonyítva Szerbiában igen nagy az ingatlanpiac készpénzforgalma: a lakások mintegy 80 százalékát ilyen módon fizetik ki a vásárlók.

Csupán a múlt év utolsó negyedében csaknem egymilliárd euró került az ingatlanértékesítők kezébe, holott a törvények tiltják a 10 ezer eurónál magasabb értékű készpénzkifizetést – írja a Magyar Szó.

Kaća Lazarević ingatlanközvetítő ügynök elmondta, hogy az értékesítéssel foglalkozó irodákat a pénzmosás megakadályozásáról szóló törvény kötelezi a kockázatelemzésre, így az általuk megvalósított adásvételek esetén nem kerülhet sor gyanús kifizetésekre. A közvetlen eladást hirdető befektetők viszont nem kötelesek elemezni az üzletkötéssel járó pénzügyi tranzakciókat.

Készpénzzel többnyire a tehetősebb vásárlók fizetnek az ingatlanokért, és általában több lakást vesznek egyszerre. A kevesebb jövedelemmel rendelkezők a mai napig bankkölcsönök formájában térítik meg a vásárolt ingatlan árát.

Tavaly 130 ezer ingatlan került forgalomba a szerbiai piacon. Az elmúlt időszakban évente átlagban 80-90 ezer lakásért fizettek készpénzzel a vásárlók.

A 2018. április 1-jén hatályba lépett rendelkezéseket követő első évben 317 gyanús tranzakciót jelentettek be a közjegyzők.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 05. 20., 09:12
Újfajta szemlélettel kell a logisztikai iparág problémáit megoldani. Az új idők új megoldásokat követelnek, ennek mi is a részesei vagyunk – mondta az Üzletemnek Honosiné Máhr Ágnes, a Ho-Máhr Trans ügyvezetője, pénzügyi és szakmai vezetője.
2022-05-22 13:51:14
Hajós Balázst, a Schneider Electric Zrt. értékesítési igazgatóját választották a HBLF egyik új elnökségi tagjának. A szakember több mint egy évtizedes tanácsadói és értékesítési tapasztalattal rendelkezik.
2022-05-22 12:22:56
Szeretünk inni. Persze csak módjával. És amikor iszunk, az mindig több mint egyszerű piálás. Néha eszünk is, és erről a kettőről mindig eszünkbe jut valami. A Mindegy csak folyjon! a Gusto magazin és az ÉrdFm 101.3 közös podcastja.

  Rovathírek: GUSTO

Szeretünk inni. Persze csak módjával. És amikor iszunk, az mindig több mint egyszerű piálás. Néha eszünk is, és erről a kettőről mindig eszünkbe jut valami. A Mindegy csak folyjon! a Gusto magazin és az ÉrdFm 101.3 közös podcastja.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS