Rengeteg készpénz forog az ingatlanpiacon Szerbiában

2021. 03. 01., 13:45

A valamivel nagyobb, mint 500 eurós havi átlagjövedelemhez viszonyítva Szerbiában igen nagy az ingatlanpiac készpénzforgalma: a lakások mintegy 80 százalékát ilyen módon fizetik ki a vásárlók.

Csupán a múlt év utolsó negyedében csaknem egymilliárd euró került az ingatlanértékesítők kezébe, holott a törvények tiltják a 10 ezer eurónál magasabb értékű készpénzkifizetést – írja a Magyar Szó.

Kaća Lazarević ingatlanközvetítő ügynök elmondta, hogy az értékesítéssel foglalkozó irodákat a pénzmosás megakadályozásáról szóló törvény kötelezi a kockázatelemzésre, így az általuk megvalósított adásvételek esetén nem kerülhet sor gyanús kifizetésekre. A közvetlen eladást hirdető befektetők viszont nem kötelesek elemezni az üzletkötéssel járó pénzügyi tranzakciókat.

Készpénzzel többnyire a tehetősebb vásárlók fizetnek az ingatlanokért, és általában több lakást vesznek egyszerre. A kevesebb jövedelemmel rendelkezők a mai napig bankkölcsönök formájában térítik meg a vásárolt ingatlan árát.

Tavaly 130 ezer ingatlan került forgalomba a szerbiai piacon. Az elmúlt időszakban évente átlagban 80-90 ezer lakásért fizettek készpénzzel a vásárlók.

A 2018. április 1-jén hatályba lépett rendelkezéseket követő első évben 317 gyanús tranzakciót jelentettek be a közjegyzők.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A szervezők célja, hogy összehozzák a kenyér szerelmeseit, hogy kicserélhessék tapasztalataikat, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyérsütés fogalmát, készítésének változatait, eredeti ízeit.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS