Rendet raknak Szerbiában a lakáskiadás dzsungelében

2019. 03. 06., 11:45

Hamarosan a szerb köztársasági képviselőház elé kerül az idegenforgalmi, valamint a vendéglátóipari jogszabály.

Szerbiában átalányban fizetik majd az adót azok, akik néhány napra adnak ki lakás(oka)t. Eddig lehetetlen volt megállapítani, hogy egyáltalán hányan vannak Szerbiában azok, akik lakást vagy lakrészt adnak ki turistáknak, rendezvényekre érkezőknek. Az illetékesek bejelentették, hogy rendet tesznek ezen a területen – írja a Magyar Szó.

Miroslav Knežević, a turisztikai minisztérium államtitkára a közszolgálati televízió műsorában elmondta: azt javasolták, hogy az átalányadó a szálláshely besorolásától és a forgalomtól függjön.

„Ha pl. 1. kategóriába tartozó apartmant vagy csak egy ágyat adnak ki, a megszabott összeget 1-gyel szorozzák, a második kategóriába sorolt szálláshelyek esetében 0,8-cal, a harmadik kategóriánál 0,7-tel stb. Ha valaki nem besorolt helyen ad ki lakást, számára 0,5 lesz a szorzószám – magyarázta Knežević.

A szaktárcának az a célja, hogy minden turistát regisztráljanak, ezért a szállásadók által is elfogadható megoldásokat kerestek, akik kétszeri-háromszori kiadásból már kifizethetik az egész évi adót.

„Mindazoknak, akik rövid távra adnak ki szálláshelyeket, kategorizálniuk kell az objektumokat, majd ki kell fizetniük az adót, utána pedig egy központi internetes rendszer által lehetővé teszik a számukra, hogy a továbbiakban egyedül jelentsék be vendégeiket, nem lesz szükségük közvetítőre” – mondta az államtitkár.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS