Rendet raknak Szerbiában a lakáskiadás dzsungelében

2019. 03. 06., 11:45

Hamarosan a szerb köztársasági képviselőház elé kerül az idegenforgalmi, valamint a vendéglátóipari jogszabály.

Szerbiában átalányban fizetik majd az adót azok, akik néhány napra adnak ki lakás(oka)t. Eddig lehetetlen volt megállapítani, hogy egyáltalán hányan vannak Szerbiában azok, akik lakást vagy lakrészt adnak ki turistáknak, rendezvényekre érkezőknek. Az illetékesek bejelentették, hogy rendet tesznek ezen a területen – írja a Magyar Szó.

Miroslav Knežević, a turisztikai minisztérium államtitkára a közszolgálati televízió műsorában elmondta: azt javasolták, hogy az átalányadó a szálláshely besorolásától és a forgalomtól függjön.

„Ha pl. 1. kategóriába tartozó apartmant vagy csak egy ágyat adnak ki, a megszabott összeget 1-gyel szorozzák, a második kategóriába sorolt szálláshelyek esetében 0,8-cal, a harmadik kategóriánál 0,7-tel stb. Ha valaki nem besorolt helyen ad ki lakást, számára 0,5 lesz a szorzószám – magyarázta Knežević.

A szaktárcának az a célja, hogy minden turistát regisztráljanak, ezért a szállásadók által is elfogadható megoldásokat kerestek, akik kétszeri-háromszori kiadásból már kifizethetik az egész évi adót.

„Mindazoknak, akik rövid távra adnak ki szálláshelyeket, kategorizálniuk kell az objektumokat, majd ki kell fizetniük az adót, utána pedig egy központi internetes rendszer által lehetővé teszik a számukra, hogy a továbbiakban egyedül jelentsék be vendégeiket, nem lesz szükségük közvetítőre” – mondta az államtitkár.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-02 15:20:00
A Duna House Cégcsoport havi tranzakciószám becslése szerint 2023 novemberében országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost; a cégcsoport pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai szerint a hónap folyamán 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023-12-02 11:20:00
2023 III. negyedévében hazánkban a helyközi személyszállítás teljesítménye 8,4 százalékkal nőtt, az áruszállításé 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS