Rendet raknak Szerbiában a lakáskiadás dzsungelében

2019. 03. 06., 11:45

Hamarosan a szerb köztársasági képviselőház elé kerül az idegenforgalmi, valamint a vendéglátóipari jogszabály.

Szerbiában átalányban fizetik majd az adót azok, akik néhány napra adnak ki lakás(oka)t. Eddig lehetetlen volt megállapítani, hogy egyáltalán hányan vannak Szerbiában azok, akik lakást vagy lakrészt adnak ki turistáknak, rendezvényekre érkezőknek. Az illetékesek bejelentették, hogy rendet tesznek ezen a területen – írja a Magyar Szó.

Miroslav Knežević, a turisztikai minisztérium államtitkára a közszolgálati televízió műsorában elmondta: azt javasolták, hogy az átalányadó a szálláshely besorolásától és a forgalomtól függjön.

„Ha pl. 1. kategóriába tartozó apartmant vagy csak egy ágyat adnak ki, a megszabott összeget 1-gyel szorozzák, a második kategóriába sorolt szálláshelyek esetében 0,8-cal, a harmadik kategóriánál 0,7-tel stb. Ha valaki nem besorolt helyen ad ki lakást, számára 0,5 lesz a szorzószám – magyarázta Knežević.

A szaktárcának az a célja, hogy minden turistát regisztráljanak, ezért a szállásadók által is elfogadható megoldásokat kerestek, akik kétszeri-háromszori kiadásból már kifizethetik az egész évi adót.

„Mindazoknak, akik rövid távra adnak ki szálláshelyeket, kategorizálniuk kell az objektumokat, majd ki kell fizetniük az adót, utána pedig egy központi internetes rendszer által lehetővé teszik a számukra, hogy a továbbiakban egyedül jelentsék be vendégeiket, nem lesz szükségük közvetítőre” – mondta az államtitkár.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A szervezők célja, hogy összehozzák a kenyér szerelmeseit, hogy kicserélhessék tapasztalataikat, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyérsütés fogalmát, készítésének változatait, eredeti ízeit.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS