Nem drágulnak a lakások az Új otthon program miatt Romániában

2020. 08. 04., 10:45

Nem csökkentek a lakásárak az erdélyi városokban. Szakemberek szerint a kormány által most elfogadott Új otthon program nem fog dráguláshoz vezetni.

Nem tartják valószínűnek a Krónikának nyilatkozó szakemberek, hogy drágulást eredményezne az ingatlanpiacon a lakásvásárlást támogató Első otthonból lett Új otthon program, inkább az árak stagnálását várják.

Újdonság, hogy idéntől nagyobb lakások megvásárlását is lehetővé kívánják tenni a módosuló program keretében, ennek megfelelően megszabtak egy 140 000 eurós határt is, ameddig a program keretében vásárolt lakás elmehet, vagyis ameddig a kormány garanciát vállal.

Akinek viszont ekkora lakás kell, attól nagyobb előleget várnak, az önrész ekkor 15 százalék. Aki viszont nem vágyik 70 000 eurósnál drágább lakásra vagy nagyobb hitelre, annak 5 százalékos előleget kell felmutatnia.

Az Első otthon programnak a kedvezményes kamat mellett ez volt az egyik legfőbb előnye, hiszen nagyon sok fiatalnak még ezt sem könnyű előteremteni, nemhogy a bankok által a saját jelzáloghitel-konstrukcióikban elvárt 15–20 százalékos önrészt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS