Nem drágulnak a lakások az Új otthon program miatt Romániában

2020. 08. 04., 10:45

Nem csökkentek a lakásárak az erdélyi városokban. Szakemberek szerint a kormány által most elfogadott Új otthon program nem fog dráguláshoz vezetni.

Nem tartják valószínűnek a Krónikának nyilatkozó szakemberek, hogy drágulást eredményezne az ingatlanpiacon a lakásvásárlást támogató Első otthonból lett Új otthon program, inkább az árak stagnálását várják.

Újdonság, hogy idéntől nagyobb lakások megvásárlását is lehetővé kívánják tenni a módosuló program keretében, ennek megfelelően megszabtak egy 140 000 eurós határt is, ameddig a program keretében vásárolt lakás elmehet, vagyis ameddig a kormány garanciát vállal.

Akinek viszont ekkora lakás kell, attól nagyobb előleget várnak, az önrész ekkor 15 százalék. Aki viszont nem vágyik 70 000 eurósnál drágább lakásra vagy nagyobb hitelre, annak 5 százalékos előleget kell felmutatnia.

Az Első otthon programnak a kedvezményes kamat mellett ez volt az egyik legfőbb előnye, hiszen nagyon sok fiatalnak még ezt sem könnyű előteremteni, nemhogy a bankok által a saját jelzáloghitel-konstrukcióikban elvárt 15–20 százalékos önrészt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-02 19:53:33
Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS