Figyelniük kell a hiteltörlesztést felfüggesztőknek Szlovákiában

2020. 09. 11., 14:15

A szlovák parlament tavasszal fogadta el, hogy a bankoktól kérhető a hiteltörlesztés felfüggesztése. Ügyfelek tízezrei éltek a lehetőséggel, de ügyelniük kell arra, hogy újra tudjanak törleszteni.

„Akik hitel felvételére szánják el magukat, arra kell figyelniük, hogy a havi törlesztőrészletek ne haladják meg a háztartás bevételeinek 30 százalékát” – tanácsolja Andrea Straková, a Partners Group SK pénzügyi szolgáltató szakértője. Ha betartjuk ezt a szabályt, a válságos időszakokat is könnyebben vészelhetjük át – írja az Új Szó.

Az alacsonyabb kamatok miatt az elmúlt években sokan jóval nagyobb mértékben adósodtak el, mint azt a lehetőségeik engedték, a járvány, a gazdasági problémák, elbocsátások, fizetéscsökkentés miatt családok ezrei voltak képtelenek törleszteni a kölcsöneiket.

Rajtuk próbált segíteni a parlament azzal a jogszabállyal, amely lehetővé tette, hogy a hitelüket törlesztő lakossági ügyfelek, egyéni vállalkozók és a 250-nél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató kis- és közepes cégek egy alkalommal, kilenc hónapra kérvényezhessék a bankoktól a törlesztés elhalasztását.

„Eddig csaknem 152 ezer magánszemély és 8200 jogi személy élt a lehetőséggel” – nyilatkozta Maroš Ovčarik, a Finančný kompas pénzügyi portál ügyvezető igazgatója.

„A hitelüket törlesztő családok 60 százalékának átlagosan csaknem 370 euróval csökkentek a havi bevételei a járvány okozta gazdasági nehézségek miatt. Ez azonban csupán az átlag, sok háztartás így még ennél is rosszabb helyzetbe került” – mondta Peter Kažimír, a jegybank elnöke.

A hiteltörlesztés átmeneti felfüggesztését igénylők csaknem tizede tart attól, hogy a későbbiekben sem lesznek képesek törleszteni a hitelüket.

Számukra azt ajánlják, hogy próbáljanak megegyezni a pénzintézetükkel a törlesztőrészletek standard elhalasztásáról.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022. 09. 27., 16:17
Saját honlapján és a népszámlálás internetes oldalán is közzétette az idei cenzus kérdőívének mintáját a Központi Statisztikai Hivatal. A népszámlálási kérdőívet bárki kitöltheti önállóan online, október 1. és 16. között.
2022-09-29 11:12:13
A gazdasági nehézségek munkaerő-piacra gyakorolt hatásai csak fokozatosan, késleltetve mutatkoznak. A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 49 százaléka elégedetlen a fizetésével, 52 százalékuk egy éven belül munkahely-váltást is tervez – derült ki a Trenkwalder szeptember közepén elvégzett kutatásából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS