Figyelniük kell a hiteltörlesztést felfüggesztőknek Szlovákiában

2020. 09. 11., 14:15

A szlovák parlament tavasszal fogadta el, hogy a bankoktól kérhető a hiteltörlesztés felfüggesztése. Ügyfelek tízezrei éltek a lehetőséggel, de ügyelniük kell arra, hogy újra tudjanak törleszteni.

„Akik hitel felvételére szánják el magukat, arra kell figyelniük, hogy a havi törlesztőrészletek ne haladják meg a háztartás bevételeinek 30 százalékát” – tanácsolja Andrea Straková, a Partners Group SK pénzügyi szolgáltató szakértője. Ha betartjuk ezt a szabályt, a válságos időszakokat is könnyebben vészelhetjük át – írja az Új Szó.

Az alacsonyabb kamatok miatt az elmúlt években sokan jóval nagyobb mértékben adósodtak el, mint azt a lehetőségeik engedték, a járvány, a gazdasági problémák, elbocsátások, fizetéscsökkentés miatt családok ezrei voltak képtelenek törleszteni a kölcsöneiket.

Rajtuk próbált segíteni a parlament azzal a jogszabállyal, amely lehetővé tette, hogy a hitelüket törlesztő lakossági ügyfelek, egyéni vállalkozók és a 250-nél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató kis- és közepes cégek egy alkalommal, kilenc hónapra kérvényezhessék a bankoktól a törlesztés elhalasztását.

„Eddig csaknem 152 ezer magánszemély és 8200 jogi személy élt a lehetőséggel” – nyilatkozta Maroš Ovčarik, a Finančný kompas pénzügyi portál ügyvezető igazgatója.

„A hitelüket törlesztő családok 60 százalékának átlagosan csaknem 370 euróval csökkentek a havi bevételei a járvány okozta gazdasági nehézségek miatt. Ez azonban csupán az átlag, sok háztartás így még ennél is rosszabb helyzetbe került” – mondta Peter Kažimír, a jegybank elnöke.

A hiteltörlesztés átmeneti felfüggesztését igénylők csaknem tizede tart attól, hogy a későbbiekben sem lesznek képesek törleszteni a hitelüket.

Számukra azt ajánlják, hogy próbáljanak megegyezni a pénzintézetükkel a törlesztőrészletek standard elhalasztásáról.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.