Élelmiszer-szemafor néven Szlovákiában olyan digitális élelmiszer-katalógust hoznak létre, amelynek köszönhetően a fogyasztók állítólag könnyebben juthatnak majd hozzá az élelmiszerek összetevőiről és gyártóiról szóló információkhoz.
A múlt héten elfogadott jogszabály szerint létrehoznak egy élelmiszerregisztert, amely önkéntes információs rendszerként szolgálja majd a fogyasztókat – írja az Új Szó.
„A földművelésügyi tárca honlapján bárki számára elérhető adatbázisban feltüntetik az adott élelmiszerekkel és gyártóikkal kapcsolatos legfontosabb információkat. A regiszter azoknak is támpontul szolgál majd, akik olyan egészségügyi problémával küzdenek, amely miatt bizonyos élelmiszereket nem fogyaszthatnak, de azoknak is, akik egészséges hazai élelmiszereket szeretnének vásárolni.
„A jogszabály nem segít a szlovákiai élelmiszergyártókon, nem fogalmaz világosan, és az is kérdéses, hogy egyáltalán összhangban van-e az uniós szabályokkal” – állítják a Szlovák Élelmiszeripari Kamara képviselői, akik populista lépésnek tartják a módosítást.
A földművelésügyi tárca bejelentette, hogy az előző kormány által 2017-ben létrehozott Nemzeti Élelmiszer-katalógus 2,3 millió euróba került, azonban egy ideje már nem működik.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
Az előadások több mint negyede a Paks II. atomerőmű-projekttel foglalkozott a Budapesten megrendezett Nukleáris Technikai Szimpóziumon.