Ez a veszély komolyan fenyegetheti Szlovákiát

2019. 11. 12., 11:00

Szlovákiának jelentheti a legnagyobb érvágást az esetleges újabb gazdasági válság – derül ki a Wood and Company befektetési és tanácsadó társaság felméréséből.

Kicsi, nyitott és exportorientált – az elemzők leggyakrabban ezt a három jelzőt használják a szlovák gazdaság jellemzésénél – írja az Új Szó.

„A nyitott és exportorientált gazdaság előnyt jelent a gazdasági fellendülés időszakában, ennek köszönhetően ugyanis gyorsabb gazdasági növekedést érhetünk el a bezárkózóbb gazdaságoknál. Ha azonban beüt a válság, ennek a negatív hatásait is jobban megérezzük” – figyelmeztet Eva Sadovská, a Wood and Company elemzője.

Régiónk országai közül azonban a szlovák gazdaság a legnyitottabb, és így egyben a legsérülékenyebb is. Szlovákiához a legközelebb Magyarország áll, ahol az export és import GDP-hez viszonyított összege eléri a 166 százalékot, Csehországban ez 150, Lengyelországban pedig csupán 108 százalék.

Az EU legzárkózottabb államainak Olaszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Spanyolország számítanak, ahol az említett mutató 60 és 70 százalék között mozog.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS