Egekben a burgonya ára Szerbiában

2021. 11. 23., 19:41

Míg a világpiaci tőzsdéken a gabona ára döntögeti a rekordokat, addig Szerbiában a burgonya ára szökött az egekbe. Az újvidéki piacokon jelenleg kilogrammja 60 és 90 dinár között mozog, nagyobb mennyiségben viszont 40–60 dinárért lehet hozzájutni.

A terményárakkal foglalkozó kimutatások szerint az idén szeptemberben 89 százalékkal drágábban vették át a krumplit a felvásárlók a termelőktől, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A statisztikai adatok arra is rámutattak, hogy Szerbiában egy év alatt 41,4 százalékkal emelkedtek az árak a mezőgazdaságban és a halágazatban – írja a Magyar Szó.

A burgonya drágulása azonban magasan túlszárnyalta a búza árának 35,2 százalékos emelkedését is. Emellett túlhaladta a hústermékek 15–22 százalékos drágulását is, nem beszélve a gyümölcsfélék, tejtermékek és a tojás árának 1-6 százalékos emelkedéséről.

A tavalyi túltermelés után az idén a szerbiai termelők 10-15 százalékkal kevesebb területet ültettek be krumplival. Emellett a júliusi és augusztusi szárazságok megtizedelték a termést, s emiatt ugrott meg jelentősen a burgonya felvásárlási ára országunkban – magyarázta a drágulást Zoran Broćić, a Belgrádi Egyetem Mezőgazdasági Karának professzora.

Szerbiában a megtermelt burgonya nagy részét el is fogyasztja a lakosság, kivitelre még jó termés esetén is átlagban csak 4,5-5 ezer tonna krumpli jut. Szükség esetén többnyire a négy legnagyobb európai termelőországból (Franciaországból, Belgiumból, Hollandiából és Németországból) importáltak eddig burgonyát.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-04 15:49:29
A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS