Egekben a burgonya ára Szerbiában

2021. 11. 23., 19:41

Míg a világpiaci tőzsdéken a gabona ára döntögeti a rekordokat, addig Szerbiában a burgonya ára szökött az egekbe. Az újvidéki piacokon jelenleg kilogrammja 60 és 90 dinár között mozog, nagyobb mennyiségben viszont 40–60 dinárért lehet hozzájutni.

A terményárakkal foglalkozó kimutatások szerint az idén szeptemberben 89 százalékkal drágábban vették át a krumplit a felvásárlók a termelőktől, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A statisztikai adatok arra is rámutattak, hogy Szerbiában egy év alatt 41,4 százalékkal emelkedtek az árak a mezőgazdaságban és a halágazatban – írja a Magyar Szó.

A burgonya drágulása azonban magasan túlszárnyalta a búza árának 35,2 százalékos emelkedését is. Emellett túlhaladta a hústermékek 15–22 százalékos drágulását is, nem beszélve a gyümölcsfélék, tejtermékek és a tojás árának 1-6 százalékos emelkedéséről.

A tavalyi túltermelés után az idén a szerbiai termelők 10-15 százalékkal kevesebb területet ültettek be krumplival. Emellett a júliusi és augusztusi szárazságok megtizedelték a termést, s emiatt ugrott meg jelentősen a burgonya felvásárlási ára országunkban – magyarázta a drágulást Zoran Broćić, a Belgrádi Egyetem Mezőgazdasági Karának professzora.

Szerbiában a megtermelt burgonya nagy részét el is fogyasztja a lakosság, kivitelre még jó termés esetén is átlagban csak 4,5-5 ezer tonna krumpli jut. Szükség esetén többnyire a négy legnagyobb európai termelőországból (Franciaországból, Belgiumból, Hollandiából és Németországból) importáltak eddig burgonyát.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-07 08:07:00
Az utazási kedv 2024-ben csúcsra járatja az utasbiztosításokat, és az egészségüket, nyugdíjukat is jóval többen igyekeznek bebiztosítani. Megtörtént az is, amire másfél évtizede nem volt példa: újra növekszik az életbiztosítások száma – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024-12-06 18:05:00
Sághi Attila lett az Év Projektmenedzsere, aki a hagyományokat a funkcionalitással ötvöző Magyarország Háza Brüsszelben projekttel nyerte el a hazai projektmenedzsment szakma egyik legrangosabb elismerését.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

Idén már ötödik alkalommal rendezték meg Az Év Szaloncukra versenyt, amin az összes hazai szaloncukrokat gyártó cukrászda és gyártó szaloncukrai ringbe szállhattak.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS