Egekben a burgonya ára Szerbiában

2021. 11. 23., 19:41

Míg a világpiaci tőzsdéken a gabona ára döntögeti a rekordokat, addig Szerbiában a burgonya ára szökött az egekbe. Az újvidéki piacokon jelenleg kilogrammja 60 és 90 dinár között mozog, nagyobb mennyiségben viszont 40–60 dinárért lehet hozzájutni.

A terményárakkal foglalkozó kimutatások szerint az idén szeptemberben 89 százalékkal drágábban vették át a krumplit a felvásárlók a termelőktől, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A statisztikai adatok arra is rámutattak, hogy Szerbiában egy év alatt 41,4 százalékkal emelkedtek az árak a mezőgazdaságban és a halágazatban – írja a Magyar Szó.

A burgonya drágulása azonban magasan túlszárnyalta a búza árának 35,2 százalékos emelkedését is. Emellett túlhaladta a hústermékek 15–22 százalékos drágulását is, nem beszélve a gyümölcsfélék, tejtermékek és a tojás árának 1-6 százalékos emelkedéséről.

A tavalyi túltermelés után az idén a szerbiai termelők 10-15 százalékkal kevesebb területet ültettek be krumplival. Emellett a júliusi és augusztusi szárazságok megtizedelték a termést, s emiatt ugrott meg jelentősen a burgonya felvásárlási ára országunkban – magyarázta a drágulást Zoran Broćić, a Belgrádi Egyetem Mezőgazdasági Karának professzora.

Szerbiában a megtermelt burgonya nagy részét el is fogyasztja a lakosság, kivitelre még jó termés esetén is átlagban csak 4,5-5 ezer tonna krumpli jut. Szükség esetén többnyire a négy legnagyobb európai termelőországból (Franciaországból, Belgiumból, Hollandiából és Németországból) importáltak eddig burgonyát.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 10:49
A Covid lavinaszerű revolúciót hozott a privátbanki szakmában, amit azonban nem megnyugvás, hanem egy mélyreható változásokkal járó evolúciós időszak követ majd. Eközben a befektetési termékek piacát a digitalizáció demokratizálja, újraértelmezve a vagyoni ügyfélszegmentációt – véli Karagich István, a Blochamps Capital Kft. ügyvezetője.
2021. 11. 26., 09:58
Nagy hangsúlyt fektetünk az egyedi és minőségi megoldásaink hangsúlyozására, hiszen minden egyes kastélyépület finom eleganciát és egyedi enteriőrt képvisel – mondta Balogh Zoltán, az Elektro-Kamleithner Kft. ügyvezető igazgatója.
2021-11-28 17:14:11
Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén is összesen 56 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből és ismert személyiségekből álló zsűri.
2021-11-28 14:08:15
A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít – derül ki a K&H ifjúsági indexéből.

  Rovathírek: GUSTO

Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén is összesen 56 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből és ismert személyiségekből álló zsűri.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Benyújtotta a két új atomerőművi blokk reaktortartályainak gyártási engedélykérelmét a Paks II. Zrt. az Országos Atomenergia Hivatalnak – tájékoztatott Süli János, a két új atomerőművi blokk létesítéséért felelős tárca nélküli miniszter az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságában történt meghallgatása után.