Ebben élen jár Románia, de nem lehet büszke rá

2020. 09. 11., 12:30

Az európai uniós pénzek elköltése kapcsán felmerülő csalás gyanújával vizsgált száz eset több mint tíz százaléka romániai vonatkozású.

Száz olyan ügyben vizsgálódott tavaly az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), amelyek kapcsán felmerült, hogy csalás történt a lehívott európai uniós alapok elköltése terén – írja a Krónika.

Ezek közül 11 romániai eset, amivel az ország listavezető a mezőnyben. Kilenc ügy ajánlással végződött a hatóságok számára.

Az OLAF tavaly 42 országban vizsgálta, hogyan költötték el az európai uniós pénzeket. Románia több, az uniós pénzek elköltése terén tapasztalt csalást taglaló fejezetben is megjelenik, van például olyan akvakultúra fejlesztési helyszín, ahol nincs is víz.

Merült fel csalásgyanú az erdőtüzek megakadályozását célzó beruházások vagy a szennyvíz kezelésére megpályázott pénzösszegekkel kapcsolatban is.

A vizsgálat lezárását követően a hivatal intézkedéseket ajánl az érintett uniós intézményeknek és tagállami kormányoknak: javasolhatja többek között bűnügyi nyomozás indítását.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 27., 16:17
Saját honlapján és a népszámlálás internetes oldalán is közzétette az idei cenzus kérdőívének mintáját a Központi Statisztikai Hivatal. A népszámlálási kérdőívet bárki kitöltheti önállóan online, október 1. és 16. között.
2022-09-30 10:22:19
A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) szabályai között a feltételek nem teljesítése esetén fizetendő büntetőkamatok mértéke irreálisan magassá vált, ezért a kormány új rendeletében ezeket 5 százalékban maximálja.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A mintegy 300 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei szerint fejenként 25,2 kg élelmiszert dobunk feleslegesen a szemétbe évente, a leggyakrabban elpazarolt élelmiszerek toplistáját pedig továbbra is az ételmaradékok vezetik.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS