Digitális autópályát építenek Szerbiában

2020. 02. 04., 13:45

Szerbiában már hozzáférhető a polgárok számára az új e-közigazgatás portál, melyet a mobiltelefonokhoz és a táblagépekhez is alkalmaztak.

Mihailo Jovanović, a szerb információs-technológiai és e-közigazgatási iroda igazgatója kiemelte, hogy most már minden elektronikus közigazgatási szolgáltatás elérhető mobiltelefonról és táblagépről is. Az új portálon először nyílik lehetőség arra, hogy a polgárok lássák saját adataikat az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium illetékességébe tartozó 15 különféle nyilvántartásban -- írja a Magyar Szó. 

A honlap információi és szolgáltatásai 8 területet ölelnek fel: a családi életet, a gyermekintézményeket, az általános, valamint a közép- és felsőfokú oktatást, az elhelyezkedési lehetőségeket, az ingatlanvásárlást és a vállalkozások indítását. 

Ana Brnabić kormányfő elégedett az utóbbi három évben elért digitalizációs eredményekkel. Mint mondta: „digitális autópályát is építünk, a Moravai korridort. Azokban a városokban, amelyeket összeköt, tehát Čačakon, Kragujevacon, Trstenikben és más érintett településeken ugyanolyan gyors és jó minőségű internetjük lesz a polgároknak, mint Belgrádban vagy Újvidéken.” 

Márciusban pályázat jelenik meg operátorok számára, akik 600 településen 90 ezer ember otthonába vezetik be a gyors és jó minőségű internetet. A cél, hogy 3 év múlva Szerbiában mindenkihez eljusson az internet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022. 09. 27., 16:17
Saját honlapján és a népszámlálás internetes oldalán is közzétette az idei cenzus kérdőívének mintáját a Központi Statisztikai Hivatal. A népszámlálási kérdőívet bárki kitöltheti önállóan online, október 1. és 16. között.
2022-09-29 11:12:13
A gazdasági nehézségek munkaerő-piacra gyakorolt hatásai csak fokozatosan, késleltetve mutatkoznak. A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 49 százaléka elégedetlen a fizetésével, 52 százalékuk egy éven belül munkahely-váltást is tervez – derült ki a Trenkwalder szeptember közepén elvégzett kutatásából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS