Digitális autópályát építenek Szerbiában

2020. 02. 04., 13:45

Szerbiában már hozzáférhető a polgárok számára az új e-közigazgatás portál, melyet a mobiltelefonokhoz és a táblagépekhez is alkalmaztak.

Mihailo Jovanović, a szerb információs-technológiai és e-közigazgatási iroda igazgatója kiemelte, hogy most már minden elektronikus közigazgatási szolgáltatás elérhető mobiltelefonról és táblagépről is. Az új portálon először nyílik lehetőség arra, hogy a polgárok lássák saját adataikat az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium illetékességébe tartozó 15 különféle nyilvántartásban -- írja a Magyar Szó. 

A honlap információi és szolgáltatásai 8 területet ölelnek fel: a családi életet, a gyermekintézményeket, az általános, valamint a közép- és felsőfokú oktatást, az elhelyezkedési lehetőségeket, az ingatlanvásárlást és a vállalkozások indítását. 

Ana Brnabić kormányfő elégedett az utóbbi három évben elért digitalizációs eredményekkel. Mint mondta: „digitális autópályát is építünk, a Moravai korridort. Azokban a városokban, amelyeket összeköt, tehát Čačakon, Kragujevacon, Trstenikben és más érintett településeken ugyanolyan gyors és jó minőségű internetjük lesz a polgároknak, mint Belgrádban vagy Újvidéken.” 

Márciusban pályázat jelenik meg operátorok számára, akik 600 településen 90 ezer ember otthonába vezetik be a gyors és jó minőségű internetet. A cél, hogy 3 év múlva Szerbiában mindenkihez eljusson az internet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS