Átalakítják az otthonteremtés feltételeit Romániában

2019. 06. 07., 10:15

Alaposan átalakítaná a lakásvásárlásra készülők körében népszerű Első otthon programot a román pénzügyminisztérium honlapján megtekinthető sürgősségi kormányrendelet-tervezet.

Egy család, egy otthon – ez lehet az elnevezése a jövőben a jelenleg Első otthonként futó, kedvezményes jelzáloghitel-feltételeket biztosító lakásvásárlási kormányprogramnak Romániában, amennyiben a kormány a pénzügyminisztérium honlapján jelenleg megtekinthető formájában fogadja el a sürgősségi kormányrendelet-tervezetet – írja a Krónika.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter kiemelte: olyan szociális programról van szó, amely a családokat célozza meg, és számos többletkedvezményt biztosít majd az egyébként évek óta nagy népszerűségnek örvendő Első otthon programhoz viszonyítva.

A program lényege amúgy változatlanul az lenne, hogy az állam garanciát vállal a jelzáloghitelért – ám amíg jelen pillanatban az 5 évesnél újabb lakások esetében a garancia 50 százalékos, a régebbieknél 40 százalékos, a jövőben ennek értéke elérheti a 80 százalékot.

A jogszabályjavaslat az 5 évesnél újabb otthonokra korlátozná a program keretében megvásárolható otthonokat. A hitel maximális összege 570 000 lej, vagyis nagyjából 120 000 euró lehet, a kedvezményezetteknek pedig 5–10 százalékos önrésszel kell előrukkolniuk. Kikötés, hogy a hitel igénylője nem lehet idősebb 55 évesnél.

A fiatal családok otthonteremtésében segítséget nyújtó program keretében ugyanakkor azt is meghatároznák, hogy a lakásnak legkevesebb két szobája kell hogy legyen, a terület viszont nem haladhatja meg a 100 négyzetmétert.

A kormány eltörölheti azt a lehetőséget, hogy a fiatal házasok házat építsenek maguknak a hitelprogram segítségével. Nagy újdonság, és az elmúlt időszak történéseit figyelembe véve nagy segítség lehet a fiatalok számára, hogy a pénzügyminisztérium tervezete évi 5,5 százalékos fix kamatot szabna meg a jelzálogkölcsönöknek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS