Átalakítják az otthonteremtés feltételeit Romániában

2019. 06. 07., 10:15

Alaposan átalakítaná a lakásvásárlásra készülők körében népszerű Első otthon programot a román pénzügyminisztérium honlapján megtekinthető sürgősségi kormányrendelet-tervezet.

Egy család, egy otthon – ez lehet az elnevezése a jövőben a jelenleg Első otthonként futó, kedvezményes jelzáloghitel-feltételeket biztosító lakásvásárlási kormányprogramnak Romániában, amennyiben a kormány a pénzügyminisztérium honlapján jelenleg megtekinthető formájában fogadja el a sürgősségi kormányrendelet-tervezetet – írja a Krónika.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter kiemelte: olyan szociális programról van szó, amely a családokat célozza meg, és számos többletkedvezményt biztosít majd az egyébként évek óta nagy népszerűségnek örvendő Első otthon programhoz viszonyítva.

A program lényege amúgy változatlanul az lenne, hogy az állam garanciát vállal a jelzáloghitelért – ám amíg jelen pillanatban az 5 évesnél újabb lakások esetében a garancia 50 százalékos, a régebbieknél 40 százalékos, a jövőben ennek értéke elérheti a 80 százalékot.

A jogszabályjavaslat az 5 évesnél újabb otthonokra korlátozná a program keretében megvásárolható otthonokat. A hitel maximális összege 570 000 lej, vagyis nagyjából 120 000 euró lehet, a kedvezményezetteknek pedig 5–10 százalékos önrésszel kell előrukkolniuk. Kikötés, hogy a hitel igénylője nem lehet idősebb 55 évesnél.

A fiatal családok otthonteremtésében segítséget nyújtó program keretében ugyanakkor azt is meghatároznák, hogy a lakásnak legkevesebb két szobája kell hogy legyen, a terület viszont nem haladhatja meg a 100 négyzetmétert.

A kormány eltörölheti azt a lehetőséget, hogy a fiatal házasok házat építsenek maguknak a hitelprogram segítségével. Nagy újdonság, és az elmúlt időszak történéseit figyelembe véve nagy segítség lehet a fiatalok számára, hogy a pénzügyminisztérium tervezete évi 5,5 százalékos fix kamatot szabna meg a jelzálogkölcsönöknek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-24 18:57:45
Az önkormányzati adóhatóságok nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel a helyi iparűzési adó bevételeket eredményesen realizálják – állapította meg az Állami Számvevőszék.
2022-06-24 17:57:13
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai június 24-én, Budapesten.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.
Megfelelő helyére került a VOSZ-on belül az egészségügy kezelése – mondta dr. Fábián Lajos, az egészségügyi tagozat elnöke. Hol tart a munkában a tagozat hat szekciója? Miért lenne eretnek gondolat a magánkórházak bevonása az állami ellátásba, ha ezzel járna legjobban a beteg? Hogyan lehetne olcsóbb a páciensnek az üzleti alapon elvégzett műtét? Dr. Fábián Lajos a következő hónapok feladatairól is beszélt.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS