Aktívak az ingatlanpiacon az idősebbek Szlovákiában

2019. 09. 17., 11:00

Egyre több nyugdíjaskorú dönt úgy Szlovákiában, hogy új lakásba, költözne, sokan pedig új családi ház építésétől sem riadnak vissza.

A szlovákiai lakosság fogyasztói szokásai az elmúlt években látványos változáson mentek át, és ez már nem csupán a fiatalabb családokra, hanem az idősebb generációkra is érvényes – írja az Új Szó.

Az 55 év felettiek táborában az elmúlt tíz évben a teljes munkaidőben dolgozók aránya 22-ről 32 százalékra nőtt, míg a nyugdíjasok aránya 72-ről 64 százalékra esett vissza” – nyilatkozta Július Filo, a Go4insight piackutató társaság ügyvezető üzlettársa.

Az aktív évek kitolódásával párhuzamosan az idősebb generációhoz tartozók bevételei is nőttek, így közülük is egyre többen döntenek úgy, hogy új lakásba, családi házba költöznek.

„Rendkívül gyakran fordulnak hozzánk olyan idősebb emberek, akik a városi lakásukat eladva kisebb vidéki házat szeretnének vásárolni, és ehhez jelzáloghitelt vennének fel. Sokan fordulnak hozzánk azonban a lakásuk, házuk felújítása miatt is” – nyilatkozta Ondrej Broska, a Tower Finance pénzügyi tanácsadó társaság partnere.

„Manapság már az 55 év felettiek is egyre gyakrabban igényelnek lakáshitelt a felújítás vagy építkezés finanszírozásához. Míg tíz évvel ezelőtt az ehhez a korcsoporthoz tartozók csupán 3,5 százaléka törlesztett valamilyen lakáshitelt, manapság már csaknem a 15 százalékuk”– mondta Július Filo.

Erre a trendre fokozatosan már a pénzintézetek is elkezdtek reagálni. Az Első Lakás-takarékpénztár ügyfeleinek nagyjából a 10 százaléka 55 év feletti.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-02 19:53:33
Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS