Aktívak az ingatlanpiacon az idősebbek Szlovákiában

2019. 09. 17., 11:00

Egyre több nyugdíjaskorú dönt úgy Szlovákiában, hogy új lakásba, költözne, sokan pedig új családi ház építésétől sem riadnak vissza.

A szlovákiai lakosság fogyasztói szokásai az elmúlt években látványos változáson mentek át, és ez már nem csupán a fiatalabb családokra, hanem az idősebb generációkra is érvényes – írja az Új Szó.

Az 55 év felettiek táborában az elmúlt tíz évben a teljes munkaidőben dolgozók aránya 22-ről 32 százalékra nőtt, míg a nyugdíjasok aránya 72-ről 64 százalékra esett vissza” – nyilatkozta Július Filo, a Go4insight piackutató társaság ügyvezető üzlettársa.

Az aktív évek kitolódásával párhuzamosan az idősebb generációhoz tartozók bevételei is nőttek, így közülük is egyre többen döntenek úgy, hogy új lakásba, családi házba költöznek.

„Rendkívül gyakran fordulnak hozzánk olyan idősebb emberek, akik a városi lakásukat eladva kisebb vidéki házat szeretnének vásárolni, és ehhez jelzáloghitelt vennének fel. Sokan fordulnak hozzánk azonban a lakásuk, házuk felújítása miatt is” – nyilatkozta Ondrej Broska, a Tower Finance pénzügyi tanácsadó társaság partnere.

„Manapság már az 55 év felettiek is egyre gyakrabban igényelnek lakáshitelt a felújítás vagy építkezés finanszírozásához. Míg tíz évvel ezelőtt az ehhez a korcsoporthoz tartozók csupán 3,5 százaléka törlesztett valamilyen lakáshitelt, manapság már csaknem a 15 százalékuk”– mondta Július Filo.

Erre a trendre fokozatosan már a pénzintézetek is elkezdtek reagálni. Az Első Lakás-takarékpénztár ügyfeleinek nagyjából a 10 százaléka 55 év feletti.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS