Adóemeléssel próbálkozik a román kormány

2019. 08. 05., 11:00

Romániában fokozatosan mélyül az államháztartás hiánya, a kormány most ezt próbálja minden eszközzel csökkenteni – fogalmazta meg véleményét Édler András, a Kovászna megyei kereskedelmi kamara elnöke.

Új adóval, idő előtti jövedékiadó-emeléssel, kormányzati leépítésekkel próbál minél több pénzt begyűjteni az államkasszába a kormány. A kiszivárgott információk szerint az új intézkedések már szeptembertől hatályba lépnek – írja a Krónika.

Sajtóértesülések szerint a jogszabályjavaslat jövő hét elején kerül a kabinet elé megvitatásra. A törvénytervezet egyik nagy újítása, hogy már szeptembertől adót vetnek ki az üdítőitalok cukortartalmára. A javaslattal az egészségügyi minisztérium rukkolt elő, és a pénzügyminisztérium alkalmazta. Az illetéket a gyártóknak, valamint az importőröknek kell kifizetniük, és minden valószínűség szerint az árakon is éreztetni fogja hatását. Amennyiben szeptembertől bevezetik, számítások szerint már idén négy hónap alatt 320 millió lejes bevételt hozhat az állami költségvetésbe.

A Dăncilă-kormány már szeptember elejétől emelni készül a dohányipari termékek jövedéki adóját, a jelenlegi 483,74/1000 szál helyett 503,97/1000 szál lenne az adó. A dohányiparban dolgozóknak nagyon nem tetszik a lépés, a JTI Románia a hírek megjelenése után levélben fordult a pénzügyminisztériumhoz, kérve a kormányt, hogy tartsa be a cigaretták jövedéki adójára vonatkozó európai szabályozást.

A cigarettagyártó szerint ugyanis a dohányipari termékek jövedéki adójának előrehozott emelése levegőbe röpíti a fiskális kiszámíthatóságot és az üzleti terveket.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-24 18:57:45
Az önkormányzati adóhatóságok nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel a helyi iparűzési adó bevételeket eredményesen realizálják – állapította meg az Állami Számvevőszék.
2022-06-24 17:57:13
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai június 24-én, Budapesten.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.
Megfelelő helyére került a VOSZ-on belül az egészségügy kezelése – mondta dr. Fábián Lajos, az egészségügyi tagozat elnöke. Hol tart a munkában a tagozat hat szekciója? Miért lenne eretnek gondolat a magánkórházak bevonása az állami ellátásba, ha ezzel járna legjobban a beteg? Hogyan lehetne olcsóbb a páciensnek az üzleti alapon elvégzett műtét? Dr. Fábián Lajos a következő hónapok feladatairól is beszélt.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS