A koronavírus és a szárazság is sújtja a romániai gazdákat

2020. 05. 13., 13:00

Kedvezményes kamattal juthatnak hitelhez azok a gazdák, akiknek tevékenységét hátráltatta a koronavírus-járvány – jelentette be Adrian Oros román mezőgazdasági miniszter.

Az igényelhető hitel felső határát a gazda által ebben az időszakban kapott össztámogatás 85 százalékában szabják meg – írja a Krónika.

Oros ugyanakkor beszélt arról is, hogy a mezőgazdasági támogatásokra vonatkozó igénylések 99,18 százalékát kedvezően bírálták el, és 2,76 millió eurót már ki is fizettek, jóllehet a határidő június 30-a.

A szárazság is nagy gondot okoz, a csapadék hiánya főleg Románia déli és dél-keleti részét érintette. A miniszter közölte, hogy jelenleg 222 121 hektár területen létezik öntözőrendszer, a csatornahálózat hossza eléri a 2100 kilométert.

Ez a terület sokkal kiterjedtebb volt Romániában, de a rendszerváltás után a legtöbb helyen tönkretették az öntöző-berendezéseket. Románia mezőgazdasági területe 13,9 millió hektár, amiből 8,2 millió hektár a szántóföld.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS