Gabriela Matečná szlovák földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter felszólította a fogyasztókat, hogy egyenek szlovák húst, amelyet a legelőtől az asztalig ellenőriznek.
„Szlovákiában a nap 24 órájában ott van az állatorvos az állatok levágásánál, aki ellenőrzi a behozott állatokat és azok húsát“ – mondta Gabriela Matečná.
Milan Lapšanský, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszeripari és kereskedelmi osztályának vezérigazgatója elmondta, hogy Szlovákiában évente mintegy 27 000 tonna marhahúst termelnek, további 12 000 tonnát pedig más országokból – többek között Németországból, Csehországból, Lengyelországból, Hollandiából és Írországból – hoznak be.
Lapšanský szerint a legnagyobb veszélyt a határ menti területek, az engedély nélküli üzemek és a piacokon teherautókból árusítók jelentik – írja a hirek.sk.
A veszélyes hús az azt elfogyasztónál szalmonellafertőzést, Pasteurella-fertőzést, klamidiózist, paratuberkulózist, parazitikus megbetegedéseket okozhat.
Jozef Bíreš, az Állami Állat-egészségügyi és Élelmiszer-felügyelet igazgatója bejelentette, hogy csaknem 300 kilogramm kockázatos eredetű lengyel marhahús került a szlovák éttermekbe és iskolákba.
2024 januárjában Magyarország is ott lesz a Fagylalt Világkupán, ahol a világ minden tájáról érkező országokkal méretteti meg magát.
A szén-dioxid-mentesen előállított áram túlnyomó többségét tavaly is a Paksi Atomerőműben termelték meg. Az elmúlt 10 évben a hazai villamosenergia-fogyasztás átlagosan évi 1,28 százalékkal növekedett.