Pest megye felfedezésére invitál egy új kiadvány

2020. 04. 25., 17:30

Pest megye 20 építészeti és természeti kincsét mutatja be a Pest megyei értékeink, barangolások a Börzsönytől a Tápió mentéig című új kiadvány.

A kötet egy olyan sorozat második darabja, amely Pest megye természeti, építészeti, kulturális értékeiből válogat – mondta Ambrus András, a könyvet kiadó Pest Megyei Önkormányzati Hivatal sajtófőnöke.

A bemutatott 20 érték egyfajta keresztmetszet, amely lefedi az egész régiót és megmutatja a megye táji, történeti, kulturális sokszínűségét. Vannak közöttük olyan értékek, amelyek országosan ismertek, például a Gödöllői Királyi Kastély, a zsámbéki középkori templomrom vagy a mogyoródi Hungaroring. Emellett olyanok is szerepelnek a kiadványban, amelyekre talán kevesebb figyelem jutott, például a tápiószelei Blaskovich Múzeum, a különleges formájú Csergezán Pál-kilátó, a ráckevei szerb templom vagy a márianosztrai Kopasz-hegy.

Ezek megismerésére olyan tematikus túrákat, kirándulásokat is lehet majd szervezni, amelyeken egyszerre fedezhető fel például Hévízgyörk és Gödöllő, Szob és Márianosztra vagy Biatorbágy, Páty és Zsámbék, de Budajenő és a Nagy-Kopasz sem esik messze egymástól. Hosszabb időt érdemes szánni a híres ceglédi református nagytemplom vagy a kisoroszi szigetorr esetleg a gödi Duna-part felkeresésére.

A megyei értéktár 2013 óta gyűjti a kiemelkedő szellemi, anyagi, természeti, közösségi értékeket. Jelenleg a megye 74 településéről 235 érték szerepel az értéktárban. Különlegességük, a magyar nemzeti kultúrában és Pest megye életében betöltött szerepük indokolttá teszi, hogy nemcsak szakmai körök, hanem a széles nyilvánosság számára is ismertté, ismertebbé váljanak. A kiadvány letölthető a megye honlapjáról. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-22 18:09:48
A tavaszi munkálatok beindulásával mezőgazdasági gépek szinte bármely útszakaszon felbukkanhatnak. Ha úticéljukat másképpen nem, vagy legalább 50 százalékkal hosszabb úton tudnák elérni, olyan útra is felhajthatnak – a gyorsforgalmi utakon kívül –, amelyen egyébként tiltják haladásukat – hívja fel a balesetveszélyre a figyelmet az Agroinform.hu.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS