Szombaton kora reggeli látványhalászattal kezdődik Tatán az Öreg-tavi Halászfesztivál. Az Esterházy-kastély kertjében zajló programon a régió több pontjáról érkező halfőző mesterek a térségre jellemző halászlevekkel, sült hallal várják az érdeklődőket.
A rendezvény nem csak a gasztronómiáról szól. A látogatók megismerkedhetnek a halfogás történetével és tudományával, a tradicionális halászati eszközök bemutatója pedig a régmúlt halászszokásait eleveníti fel.
A halfogyasztást népszerűsítő gasztronómiai esemény csaknem két évtizedes múltra tekint vissza. A fesztivál szabadtéri kiegészítő programokat kínál vásári forgataggal, vidámparkkal, színpadi műsorokkal és különböző együttesek fellépésével. A részletes program a tatainagyhalaszat.hu oldalon található meg.
A tatai Öreg-tó Magyarország egyik legidősebb mesterséges tava, amely az Által-éren épített völgyzárógát segítségével jött létre. A hozzá tartozó mocsárrendszerrel a középkorban a tatai vár védelmét szolgálta. Zsigmond és Mátyás idejében hal- és vadbősége miatt vált kedvelt királyi pihenőhellyé.
A népünnepélynek számító lehalászást az 1800-as évek végén kezdték el. A hálóvetés idővel társasági eseménnyé vált, a hagyományt 2001-ben elevenítették fel először. (MTI)
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
Az előadások több mint negyede a Paks II. atomerőmű-projekttel foglalkozott a Budapesten megrendezett Nukleáris Technikai Szimpóziumon.