„Európai Mézes Reggeli – Legyen minden nap mézes nap”

2022. 11. 18., 19:47

Elindult az Európai Mézes Reggeli kampány, amely során mintegy 900 iskolába és óvodába, 170 ezer gyerekhez juttatnak el mézet az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) tagjai.

A siófoki Beszédes József Általános Iskolában pénteken tartott nyitórendezvényen Nagy István agrárminiszter (képünkön) elmondta: Magyarországon 20 ezer méhész gondoz 1,2 millió méhcsaládot, a pici állatok teszik termékennyé a körülöttünk lévő világot. Felhívta a figyelmet: ha a méhek nem lennének, a polcokról minden hatodik termék eltűnne.

Az „Európai Mézes Reggeli – Legyen minden nap mézes nap” című program Szlovéniában indult 2007-ben, a kezdeményezéshez Magyarország 2014-ben csatlakozott. A program célja felhívni a figyelmet a mézfogyasztás egészséges táplálkozásban betöltött szerepére és a méhek jelentőségére.

Az eseményen részt vett Marjan Cencen, a Szlovén Köztársaság nagykövete is, aki elmondta: örömmel látják, hogy Magyarország  partner a mézfogyasztást népszerűsítő kampányban. Hangsúlyozta, hogy a helyi virágból készült méz fogyasztásának növelésével a helyi termelőket is támogatjuk.

Bross Péter, az OMME elnöke elmondta: idén az aszály ellenére igen jó évet zárnak a méhészek. Mivel azonban máshol is jó volt a termés, pillanatnyilag nehéz értékesíteni a terméket az uniós mézpiacon, amelyet a kínai és az ukrán termékek uralnak. Tájékoztatása szerint Magyarországon évente átlagosan 25 ezer tonna mézet állítanak elő, amiből mintegy 10 ezer tonnányit igényelnek a hazai fogyasztók. Harminc éve a magyarok fejenként évente 20 dekagramm mézet fogyasztottak, ma már több mint egy kilogrammot, de van még hova fejlődni. Az egyesület elnöke kitért arra, hogy a méheket sok minden veszélyezteti, így a vegyszerek és a klímaváltozás. A 30–40 évvel ezelőtti állapothoz képest 30–40 százalékkal kevesebb méh van a kaptárakban májusban, akácvirágzáskor, és az egyedek élettartama is rövidült. A méhek védelme érdekében növelni kell a biodiverzitást, és ahol lehet, méhlegelőt létesíteni. Ez az új agrárpolitikának is célja, de kell 5–10 év, hogy ennek a jótékony hatásait érzékelni lehessen.

Mészáros Dezső, a kampányt támogató Sió-Eckes Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a klímaváltozás méhekre gyakorolt hatását már a gyümölcslétermelők is érzékelik. Ezért idén tavasszal a siófoki cég a méhészek szakmai egyesületének támogatásán túl méhlegelőt létesített a területén, és kampányokat is tart. (MTI)

Fotó: Fekete István

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS